Nieuwe technologie maakt groen filteren mogelijk
Nierdialyse en waterzuivering zijn twee toepassingen van flinterdunne filters die we membranen noemen. Twentse onderzoeker Wiebe de Vos kan membranen nu op een meer duurzame manier produceren.
Nierdialyse en waterzuivering zijn twee toepassingen van flinterdunne filters die we membranen noemen. Twentse onderzoeker Wiebe de Vos kan membranen nu op een meer duurzame manier produceren.
Amerikaanse onderzoekers zetten zout water om in zoet met een nieuw membraan gemaakt uit een stuk hout.
Een levende cel beschikt over ‘kanalen’ om stoffen van binnen naar buiten te transporteren en andersom. Groningse onderzoekers hebben nu ontdekt hoe sommige van die kanalen het klaarspelen om heel verschillende stoffen door te laten.
Om ook de allerkleinste onzuiverheden uit water te verwijderen, heb je membranen nodig met extreem kleine gaatjes. Jody Lugger promoveerde aan de TU Eindhoven op een manier om membranen zichzelf te laten vormen. Inclusief de piepkleine gaatjes.
Schuim lijkt vaak een bijkomstigheid – soms gewenst, soms niet. Voor hoogleraar Jan Vermant is schuim een fascinerend fenomeen waarvan hij de fundamenten wil doorgronden. “Schuim is moeilijk omdat er zoveel verschillende factoren een rol spelen.”
Met een fotoelektrochemische cel zetten Vlaamse onderzoekers vervuilende moleculen in lucht om in waterstof. De cel werkt alleen op kleine schaal, maar kan mogelijk in de toekomst bijdragen aan de waterstofproductie.
Onze cellen maken gebruik van allerlei eiwitten die als een pomp nuttige stoffen naar binnen transporteren. De motor van deze pompen draait op een stroom deeltjes, vaak natrium-ionen, zoals water een waterrad aandrijft. In Nature Communications publiceerden Groningse onderzoekers hoe dit trans...
Als je nanocapsules wilt gebruiken om gericht medicijnen af te geven in het lichaam, gaat het niet alleen om de inhoud. Ook de vorm is belangrijk voor de effectiviteit. Nijmeegse onderzoekers publiceerden in Nature Communications hoe de doorlaatbaarheid van het membraan van de nanocapsules de ...
We willen heel graag de energie uit zonnecellen direct omzetten in (bio)brandstof, om ook te gebruiken als de zon niet schijnt. Chemisch technologen van de TU Delft hebben nu een nieuw membraan gevonden waarmee je water met behulp van zonne-energie makkelijk omzet in waterstof.
ClickColi is een bacterie waar je werkelijk ieder molecuul aan kunt vastklikken. Deze bijzondere bacterie werd ontworpen door een studententeam van de TU Eindhoven in het kader van iGEM, een internationale competitie voor synthetische biologie. De klikreactie zorgt ervoor dat de bacterie kan o...
Sommige moleculen vormen in water spontaan een membraan waardoor een bolletje ontstaat. Soms ontstaan zelfs meerdere membranen om elkaar heen, zoals bij laagjes van een ui. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania kunnen nu precies voorspellen hoe groot de bolletjes worden. Dat maakt ...
Bekroonde innovators gaan medische isotopen maken, woestijnen beplanten en energie opwekken uit water. Lees op NEMO Kennislink meer over deze technologieën.
Onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente leverde kennis over membranen en technologie voor de nieuwe blauwe-energie proefcentrale op de Afsluitdijk.
Bij de Universiteit Twente is een nieuw ultradun ‘hybride’ membraan ontwikkeld. Het is temperatuurbestendig en gemakkelijk te produceren. Industriële toepassing ligt in het verschiet, bijvoorbeeld voor de energiezuinige scheiding van hete gassen in de chemische industrie.
De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat dit jaar naar James E. Rothman, Randy W. Schekman en Thomas C. Südhof. Zij krijgen de prijs voor het ontrafelen van de complexe transportsystemen binnenin een cel.
Een nieuw membraan maakt de scheiding van vloeistoffen gemakkelijk. Het robuuste membraan maakt het dure (energievretende) destillatieproces overbodig.
Het innovatieve Nederlandse HybSi membraan heeft steeds meer toepassingsmogelijkheden. Dankzij kennis van de moleculaire structuur kunnen de ontwikkelaars nu voor verschillende gas- en vloeistofmengsels precies het juiste membraan ontwerpen. Het resultaat: energiezuinige industriële scheiding....
Op de grens van zoet en zout water ligt een hoop energie verborgen. Genoeg om 35.000 huishoudens van energie te voorzien. Twents onderzoek krikt de productie van deze blauwe energie omhoog.
Bastiaan Blankert (1976) houdt van breed onderzoek waarin theorie en praktijk nauw met elkaar verweven zijn. In zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Twente slaagde hij erin ultrafiltratieprocessen voor water theoretisch beter te beschrijven en in de praktijk efficiënter te maken. Het res...
Promovendus Dennis van den Broek van de Universiteit Twente ontwikkelde een nieuw type miniatuurmotor, niet groter dan een waterdruppel. De ‘motor’ zet de energie die vrijkomt bij explosieve verdamping om in beweging. Dit proces kan bijvoorbeeld vloeistof rondpompen op een laborato...
Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University hebben een trommeltje gemaakt met een vlies dat één atoomlaag dik is. Het materiaal van het vlies, grafeen, is ongekend sterk, en houdt zelfs de lichtste gassen beter tegen dan bijvoorbeeld glas dat doet.
In het laatste jaar van zijn studie als chemisch ingenieur raakte Jörg Balster (geboren 1975, in Nordhorn, Duitsland) gefascineerd door membranen.
De membranen die zorgen voor zuiver drinkwater, raken in de loop van de tijd vervuild. Om de kwaliteit van drinkwater te kunnen garanderen en tegelijk het energieverbruik en het gebruik van chemische reinigingsmiddelen tot een minimum te beperken, is een goede beheersing van deze vervuiling ee...
Met kunststof membranen kun je waterdamp uit de rookgassen van een elektriciteitscentrale halen. De toepassing van de membranen bespaart energie en produceert schoon water dat opnieuw gebruikt kan worden. De membraantechniek is mogelijk ook geschikt om CO2 uit rookgassen te verwijderen.
De Simon Stevin Gezelprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een STW-onderzoeker die het jaar daarvoor is gepromoveerd en die gedurende de promotie-periode een proefschrift en publicaties van hoge wetenschappelijke kwaliteit heeft geproduceerd. Bovendien heeft hij of zij zich persoonlijk ingezet ...
Een consortium van Nederlandse bedrijven en instituten heeft eind vorig jaar op de Maasvlakte met succes een nieuw type installatie getest voor de productie van drinkwater uit vuil zeewater. Initiatiefnemer TNO meldde vorige week dat de toegepaste Memstill technologie heel geschikt is voor de ...
Het technologietijdschrift De Ingenieur reikte gisteren de jaarlijkse prijs ‘De Vernufteling’ uit. De juryprijs voor het meest innovatieve project van Nederlandse ingenieursbureaus werd dit jaar gedeeld door DHV en Witteveen+Bos. Beide bureaus ontwierpen membraaninstallaties voor w...
Chemicus Kamalesh Sirkar van het New Jersey Institute of Technology heeft een simpele manier bedacht om extreem zout water te ontzilten. Hij laat zulk brijn door een dun membraan verdampen en vangt het pure water aan de andere kant op.
Het Nederlandse bedrijf Kema ontwikkelt een goedkoop membraan dat een nieuw type energiecentrale mogelijk maakt. De ‘blauwe-energiecentrale’ wekt elektrische stroom op door het gecontroleerd mengen van zout en zoet water.
Combinatie van moderne laserspectroscopie met oude lichttheorie maakt het mogelijk tot in detail gekromde oppervlakken van deeltjes in oplossingen te onderzoeken zoals celmembranen, liposomen en nanodeeltjes. Onderzoekers van de Universiteit Leiden zetten daarmee de eerste stap op weg naar het...