Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoera, een publicatie!

Een afbeelding van een hoofd met een gloeiend brein.
Een afbeelding van een hoofd met een gloeiend brein.
Charlesbridge

Een paar weken geleden was het weer feest op ons lab. Met een borrel vierden we de publicatie van een project waaraan ik ook heb meegewerkt.

Het artikel met de naam “Positioning of AMPA Receptor-Containing Endosomes Regulates Synapse Architecture” is sinds begin november in Cell Reports te lezen – helemaal open-access dus voor iedereen gratis toegankelijk.

Samenvatting
Nou, ik snap dat de meeste mensen dit niet helemaal zullen willen lezen, dus hier een (heel) korte samenvatting: Hersencellen communiceren met elkaar door middel van neurotransmitters. Dit zijn stofjes die van de ene naar de andere cel springen en daar een signaal aanzetten. Dit gebeurt via receptoren, de ‘ontvangers’, die in het membraan van de cel zitten. De neurotransmitters kunnen er aan binden. Wij wilden weten hoe die receptoren daar op hun plek komen.

Transportblaasjes
We laten zien dat de receptoren in een bepaald soort transportblaasjes zitten en daarin door de cel getransporteerd worden. We hebben ontdekt wat voor motor-eiwitten en spoor-systemen binnen de cel dit transport soepel laten verlopen. Vervolgens hebben we een manier bedacht om die transportblaasjes anders te laten lopen. We brengen daarvoor kunstmatig andere motor-eiwitten op die blaasjes; motor-eiwitten waarvan we de richting kunnen bepalen. Als we vervolgens bijvoorbeeld de blaasjes hinderen, komen er minder receptoren op hun plek. We zien dan dat daardoor de verbinding tussen twee hersencellen zwakker wordt.

Ranking
Zoals je bovenaan de eerste pagina van het artikel kan zien, waren er heel wat mensen bij dit project betrokken. Mijn naam staat op de tweede plek, omdat ik een aantal proeven aan deze publicatie heb bijgedragen. Het meeste werk heeft mijn collega Marta gedaan, daarom staat zij op de eerste plek. Hoe meer je dus aan een project bijdraagt, hoe verder je naam naar voren wordt geschoven. Aan het eind van het auteur-lijstje staan de begeleiders en promotoren. Zij hebben de projecten bedacht en ons bij het uitvoeren en analyseren van de proeven begeleid. Ook zij hebben een soort van ranking in dit lijstje, maar voor hen is het juist een eer om zo ver mogelijk aan het eind te staan.

ReactiesReageer