Wordt de volgende deeltjesversneller recht of krom?
In Japan moet een enorme deeltjesversneller verrijzen, maar in tegenstelling tot de bekende cirkelvormige versnellers is hij kaarsrecht.
In Japan moet een enorme deeltjesversneller verrijzen, maar in tegenstelling tot de bekende cirkelvormige versnellers is hij kaarsrecht.
Een internationaal team van wetenschappers heeft een galactische deeltjesversneller ontdekt die met ongeëvenaarde energie kosmische straling de ruimte in slingert. De onderzoekers vermoeden dat het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg verantwoordelijk is.
Wiskundige Walter van Suijlekom werkt al jaren aan een theorie waarin hij probeert aan te tonen dat in ieder geval drie van de vier fundamentele natuurkrachten terug te leiden zijn naar één ‘oerkracht’. Afgelopen jaar lukte het hen om deze zogenoemde ‘unificatie’ met su...
Theoretisch was het mogelijk, maar nooit werden ze gevonden: zogenoemde pentaquarks. Wetenschappers van een van de zeven detectoren van de deeltjesversneller LHC hebben nu eindelijk beet. Vorige week kondigden ze aan het bewijs te hebben voor een deeltje dat uit vijf quarks bestaat.
Twee jaar lang lag de krachtigste deeltjesversneller van de wereld stil voor onderhoud. Nu maken wetenschappers voorzichtige testritjes met de LHC, zodat deze in mei met bijna het dubbele vermogen nieuwe deeltjes gaat zoeken.
Begin juli 2012 werd de ontdekking van het Higgsdeeltje aangekondigd, maar er was nog veel onbekend over het deeltje. Kennislink vraagt deeltjesfysicus Nicolo de Groot hoe het inmiddels staat met het voormalige meest gezochte deeltje van de wereld.
Het standaardmodel van de deeltjesfysica kent vreemde kostgangers. De elementaire bouwstenen van het heelal gedragen zich vaak op manieren die niet rijmen met onze intuïtie. Dit is het werkterrein van de natuurkundige Marcel Vos van de Universiteit van Valencia. Marcel over zijn werk bij de de...
Heeft het Higgsdeeltje een gespleten persoonlijkheid? Dat is de vraag nu de laatste resultaten van de LHC-experimenten de indruk lijken te wekken dat er twéé Higgsdeeltjes zijn. Ook al is het waarschijnlijk een meetfout, het deeltje blijft de gemoederen bezig houden.
Wetenschappers van CERN zijn erin geslaagd om de interactie het Higgsdeeltje met het zware topquark te bepalen. Het is de eerste keer dat Higgs experimenteel daadwerkelijk aan een deeltje mét massa is gekoppeld.
Extra dimensies lijken misschien uit het sciencefiction genre te komen, maar volgens de beroemde natuurkundige Lisa Randall kunnen ze werkelijkheid zijn. In een gesprek met Kennislink vertelt ze waarom, en laat ze haar licht schijnen op de recente vondst van het Higgsdeeltje.
Het is gelukt! Deeltjeslab CERN heeft in zijn LHC-deeltjesversneller een nieuw deeltje ontdekt dat sterk lijkt op het Higgsdeeltje. Onderzoekers van de detectoren die speuren naar ‘Higgs’ maakten dit vanochtend bekend. Nu moeten ze vaststellen wat voor soort Higgsdeeltje het precie...
Opwinding deze week tijdens een internationale natuurkundeconferentie in Grenoble: is er een glimp van het illustere Higgs-deeltje gezien? In metingen van de LHC-deeltjesversneller is een opvallend signaal gevonden, wat mogelijk wijst op het bestaan van het deeltje. Het moment van de waarheid ...
Natuurkundigen hebben voor het eerst de antimaterie van een heliumkern gemaakt. Dit zogenaamde antihelium-4 werd geïdentificeerd in het STAR-experiment met een Amerikaanse deeltjesversneller en is de zwaarste antimaterie die ooit is waargenomen. De ontdekkers publiceren hun resultaten op 24 ap...
Het ziet er zo mooi uit: voor ieder elementair deeltje een partner. Maar supersymmetrie, zoals dit principe heet, ligt onder vuur. Niet alleen blijkt dat de symmetrie gebroken moet zijn, maar zelfs de zware supersymmetrische partners die het model dan nodig heeft komen niet opduiken in het la...
Volgens sommige natuurkundigen zouden de hoogenergetische botsingen in deeltjesversneller LHC piepkleine zwarte gaten kunnen produceren. Inmiddels zijn die botsingen volop bezig, maar van zwarte gaatjes ontbreekt ieder spoor. Het betekent alweer een inperking van de snaartheorie.
Slechts drie maanden nadat de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) succesvol in werking is gesteld, maken onderzoekers bekend dat ze een deel van het standaardmodel van de deeltjesfysica hebben herontdekt. Nu is de weg vrij voor de ontdekking van het Higgsboson.
Het is één van de grootste openstaande raadsels in de natuurwetenschappen: waarom bestaat ons heelal voor het overgrote merendeel uit materie? Waar is alle antimaterie gebleven? Wetenschappers van het Amerikaanse Fermilab vonden een hint.
Na acht jaar bouwtijd en anderhalf jaar tests en tegenslagen is het eindelijk zo ver: in deeltjesversneller LHC botsen nu protonen op elkaar met hogere energieën dan ooit tevoren. De champagne kan eindelijk open.
Doet ’ie het eindelijk, wordt alweer bekend dat de LHC weer dicht moet voor onderhoud. Eind 2011 zal de deeltjesversneller een jaar lang uit gaan, om foutjes in het ontwerp te corrigeren.
De grootste machine ter wereld is op zoek naar een vrijwel onvindbaar deeltje: het Higgs-boson. Over de bedenker van dit deeltje en de gepassioneerde wetenschappers die ernaar op zoek zijn is een documentaire gemaakt, die deze week op Nederland 2 wordt uitgezonden.
In deeltjesversneller LHC botsen sinds bijna een maand microscopisch kleine deeltjes met hoge energie op elkaar. Volgens sommige wetenschappers kunnen daarbij piepkleine zwarte gaatjes ontstaan. Klopt dat, en is het gevaarlijk?
Wouter Hulsbergen haalde onlangs een VIDI-beurs binnen voor onderzoek naar nieuwe deeltjes in de Large Hadron Collider. Deze mysterieuze supersymmetrische deeltjes zouden donkere materie kunnen verklaren – als ze gevonden worden…
Na een vertraging van ruim een half jaar zullen deze winter dan toch echt de eerste botsingen plaatsvinden in de Large Hadron Collider (LHC). Deze ‘ontdekkingsmachine’ van deeltjesfysicaconsortium CERN wordt omringd door raadsels, hooggespannen verwachtingen en zelfs een beetje ang...
Net nu de reparaties aan de Large Hadron Collider (LHC) bijna afgerond waren, is er een nieuw defect gevonden in de deeltjesversneller. De reparatie zal naar schatting twee maanden extra kosten.
Dit najaar wordt de Large Hadron Collider, de grootste machine op aarde, eindelijk in gebruik genomen. Wat kunnen we verwachten?
In de film Angels & Demons. Het Bernini Mysterie komen veel wetenschappelijke thema’s aan bod. Maar waar houdt de wetenschap op en begint de fantasie van de filmmakers?
De Large Hadron Collider, de nieuwe deeltjesversneller in het Zwitserse Genève, wordt na de zomer weer opgestart. Dat maakten medewerkers van onderzoekscentrum CERN bekend. De versneller ligt al sinds september 2008 plat vanwege een defect in het koelsysteem.
Tien jaar, ruim zes miljard euro en meer dan vijfduizend wetenschappers uit 44 landen waren ervoor nodig. Met een omtrek van bijna 27 kilometer, is het er kouder dan in het heelal. En sinds afgelopen woensdag schieten er twee bundels protonen op 99,9999% van de lichtsnelheid doorheen. Een mons...
In de aanloop naar de van de deeltjesversneller LHC (Large Hadron Collider) komen wetenschappers elke dag met nieuwe details naar buiten. Op het online DocBlog van Higgs houden documentairemakers en wetenschappers blogs bij over de vorderingen. Dit DocBlog is het voorproefje van een Nederlands...
De deeltjesversneller LHC zal geen einde maken aan de aarde. Dat concluderen vijf natuurkundigen, die de veiligheidsrisico’s van deze krachtigste versneller ooit onderzochten. Critici denken dat de ongekend hard botsende deeltjes misschien zwarte gaten produceren, die de aarde kunnen ver...