Arrokoth is een overblijfsel uit de tijd dat planeten zich vormden
Ruimtesonde New Horizons bracht vorig jaar een bezoek aan de verre ruimterots Arrokoth. Het puinstuk blijkt een overblijfsel uit de tijd dat planeten ontstonden.
Ruimtesonde New Horizons bracht vorig jaar een bezoek aan de verre ruimterots Arrokoth. Het puinstuk blijkt een overblijfsel uit de tijd dat planeten ontstonden.
Amerikaanse astronomen zeggen bewijs te hebben voor een enorm hemellichaam dat ver voorbij de baan van de buitenste planeet Neptunus om de zon draait. Ze deden computersimulaties van de vreemde en verstoorde banen van een handvol planetoïden in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Hun c...
Aan het lange wachten van de wetenschappers achter de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons komt nu een einde. De missie bereikt na bijna tien jaar eindelijk zijn doel. Op 14 juli scheerde New Horizons op ongeveer tienduizend kilometer langs de dwergplaneet en zal hem in ongekend detail bestude...
Bij ons zonnestelsel denk je snel aan de zon en haar acht planeten, maar er veel meer te ontdekken in de directe omgeving van de aarde. Kennislink duikt in zijn archief en maakt een tour door ons eigen zonnestelsel.
Michael Brown speurde jarenlang naar objecten in de Kuipergordel. Toen hij een object vond dat zelfs groter was dan Pluto, raakte de laatstgenoemde zijn status als planeet kwijt. Vorige week ontving Brown de Kavli-prijs en Kennislink vroeg hem over zijn ontdekkingen en rol als Pluto-killer.
Bij prijzen en Scandinavië denk je al snel aan de Nobelprijzen. Maar deze week worden in Oslo de Kavli-prijzen uitgereikt. Wetenschappers uit de astrofysica, nanowetenschappen en neurowetenschappen ontvangen de prijs en Kennislink is erbij.
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
Hoe kan Neptunus zo zwaar zijn, terwijl hij in de buitenwijken van ons zonnestelsel rondzwerft? Mogelijk is de gasreus dichter bij de zon gevormd en daarna uit zijn baan geknikkerd. Tijdens zijn reis slokte hij alles wat hij tegenkwam op – misschien zelfs een planeet groter dan de aarde....
Epsilon Eridani, een ster die op 10,5 lichtjaar van onze zon staat, blijkt planetoïdengordels te hebben. Niet eentje, zoals onze zon, maar wel drie. Epsilon Eridani lijk waarschijnlijk erg op onze zon vlak na het ontstaan daarvan.
Vorig jaar werd Pluto van planeet tot dwergplaneet gedegradeerd. Maar voor sterrenkundigen is hij daardoor niet minder interessant geworden. Integendeel: samen met zijn vele broertjes biedt hij inzicht in de evolutie van het zonnestelsel.
Sterrenkundige Mike Brown schrijft in het prestigieuze Nature over een botsing in de Kuipergordel. In de verre band van ijsmassa’s is het koud en saai, dachten astronomen altijd. Brown presnteert opnames van een familie ijssplinters, die dezelfde samenstelling hebben als de door hem ontd...
Het staat vast: Mike Brown’s vondst Xena (2003 UB313), een ijsdwerg aan de rand van het zonnestelsel, is groter dan Pluto. Tiende planeet, roept de Duitse hoogleraar Bertoldi. Ondertussen heeft Brown’s collega Trujillo een weersvoorspelling voor de buitenplaneten opgesteld: ijzel, ...
Pluto heeft er twee begeleiders bij, blijkt uit metingen met de Hubble ruimtelescoop. Het setje dwergplaneten draait rond in de buitenregio van ons zonnestelsel, op 9 miljard kilometer van de aarde.
Luttele maanden geleden werd hij ontdekt: de tiende planeet in ons zonnestelsel. Maar ís het wel een planeet? En Pluto dan? Over wat een planeet is, wordt hevig getwist.
Astronoom Mike Brown heeft een maantje gevonden rond de pas ontdekte ijsklomp 2003 UB313 – Xena in de wandelgangen. Gabrielle en Xena draaien ver buiten de baan van Pluto rond de zon. Planeten of niet? Dat zal de Internationale Astronomische Unie moeten bepalen.
Spaanse en Amerikaanse sterrenkundigen vonden drie gigantische ijsmassa’s in de buitenregio van ons zonnestelsel. Een van de drie is zelfs groter dan Pluto, en neemt daarmee de titel “Koning van de Kuipergordel” over.
De ijsklomp Quaoar, ontdekt in 2002, is maar een beetje kleiner dan de buitenplaneet Pluto. Astronoom David Jewitt denkt dat dit op één na grootste Kuiper-gordel-object vroeger een stuk minder koud was. Hij publiceerde zijn bevindingen in Nature.
Het mysterieuze mini-planeetje Sedna, dat eerder dit jaar werd ontdekt, is misschien afkomstig uit een ander zonnestelsel. Dat concluderen twee Amerikaanse astronomen deze week in Nature. Het mini-planeetje zou binnengehaald kunnen zijn toen zijn moederster langgeleden op kleine afstand langs ...
Ver buiten de baan van Pluto, op een afstand van zo’n vijftien miljard kilometer van de zon, houdt zich misschien een tiende planeet schuil. Dat blijkt uit waarnemingen van een ijzig object in de buitendelen van het zonnestelsel. Deze superkomeet beschrijft een merkwaardige baan, die all...