Prik smaakt! Naar prik...
Bubbeltjes koolzuurgas in bier, frisdrank en champagne doen méér dan alleen maar prikken. In de Science van deze week laten Amerikaanse onderzoekers zien dat prik echt smaak heeft.
Bubbeltjes koolzuurgas in bier, frisdrank en champagne doen méér dan alleen maar prikken. In de Science van deze week laten Amerikaanse onderzoekers zien dat prik echt smaak heeft.
Voor het fabriceren van een groot aantal chemische producten zijn milieuvervuilende en brandgevaarlijke organische oplosmiddelen nodig. Ir. Ard Koeken van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft daarom onderzocht of CO2 de potentie heeft om deze stoffen in chemische processen te verv...
Volgens een computersimulatie van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research is een broeikaseffect medeverantwoordelijk geweest voor de grootste massauitsterving op aarde, 251 miljoen jaar geleden.
Na jaren van onderzoek kunnen stomerijen onze kleren nu in kooldioxide reinigen. Beter voor het milieu en voor de arbeidsomstandigheden in de wasserij.
Niet iedereen weet het, maar je kunt een blikje frisdrank best schudden voor gebruik. Als je er tenminste maar aan denkt om het met een tikje te waarschuwen voor je het opent: waag het niet om te gaan schuimen! Natuurlijk is hier geen magie in het spel, maar goed vermomde natuurkunde.