In het lab is de slimme meter te foppen. Thuis ook?
De meeste huishoudens hebben inmiddels een slimme digitale elektriciteitsmeter. Maar in het lab registreren de meters soms te veel stroom. Hoe komt dat?
De meeste huishoudens hebben inmiddels een slimme digitale elektriciteitsmeter. Maar in het lab registreren de meters soms te veel stroom. Hoe komt dat?
Het is buiten weer kouder, de avonden zijn donker: hét moment dus om een boek te pakken, of leuker nog: een boek over natuurkunde. Kennislinkredacteur Barry van der Meer bespreekt daarom drie recente natuurkundeboeken. Zit er iets bij voor onder de kerstboom?
Het is mogelijk om de elektrische geleiding van bepaalde moleculen bij kamertemperatuur sterk te veranderen. Dat tonen wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden en Rijksuniversiteit Groningen aan in een artikel in Nature Nanotechnology. Moleculaire schakelingen als onderdeel van toe...
In Nedersaksen is de detector GEO600 begonnen aan een maandenlange speurtocht naar gravitatiegolven. Zulke rimpels in de ruimte ontstaan bijvoorbeeld als sterren aan het eind van hun leven als supernova ontploffen. Met de gevoelige lasers van GEO600 zijn de golven tot op miljoenen lichtjaren a...
Het principe is algemeen bekend, en er zijn op het internet tal van filmpjes te vinden waarin het getoond wordt; het is in tijdschriften voor leraren ook gepubliceerd [1–5]: Je neemt een sinusgenerator, een versterker en een luidspreker, zet de luidspreker voor een wijnglas en… in de praktijk ...
Britse natuurkundigen presenteren een techniek om een draaikolken van licht te verknopen. Met speciale hologrammen vormen ze een 3D-lichtpatroon waar dunne onregelmatigheden doorheen slingeren.
Een boottocht over de Nijl? Geweldig idee! Genieten van de Egyptische oudheden, relaxen in de zon en wind…en foto’s maken natuurlijk. Aparte foto’s, eerlijk gezegd…
Sci-fi fans zijn er al lang bekend mee – bewegende 3D-beelden. In 1977 was in Star Wars IV al te zien hoe bewegende hologrammen als communicatiemiddel werden gebruikt. Maar echte hologrammen zijn al die tijd roerloos gebleven.
Kolibries vormen de allermooiste juweeltjes in de natuur. Ze houden ervan te pronken met hun verenpak. Bij een andere lichtinval wisselen de kleuren van hun verenpak om volledig te verdwijnen op plaatsen met schaduw.