Glasvezel als alternatief voor röntgen
In het UMC Utrecht zijn voor het eerst patiënten geopereerd met behulp van een nieuwe technologie, waarmee bloedvaten in 3D in beeld worden gebracht.
In het UMC Utrecht zijn voor het eerst patiënten geopereerd met behulp van een nieuwe technologie, waarmee bloedvaten in 3D in beeld worden gebracht.
Het is wetenschappers van de TU Eindhoven gelukt om “lichtgevend” silicium te maken. Dat biedt toepassing voor razendsnelle elektronica.
We gebruiken ontzettend veel data door het bekijken, delen en downloaden van websites, films en muziek. Zelfs zoveel dat de limiet van de kabels die de data vervoeren in zicht komt. Vincent Sleiffer (TU Eindhoven) promoveerde op een nieuwe technologie om de capaciteit van internet flink te ver...
Nanotechnologen van de Universiteit Twente hebben ontdekt hoe je het fotosynthese-systeem van bacteriën kunt gebruiken om licht over relatief lange afstanden te transporteren.
Razendsnel telefoneren en internetten via glasvezelkabels. Fotograferen met digitale camera’s waarmee plaatjes direct worden opgeslagen in op computergeheugen. Tegenwoordig heel normaal, dankzij drie natuurkundigen. Ze wonnen vandaag een Nobelprijs.
Kan een brug van kunststof de bekende betonnen en stalen bruggen vervangen? Experts zeggen van wel. En de bruggen zijn ook nog beter voor het milieu.
Licht is de ideale informatiedrager – het is snel, energiezuinig en neemt weinig ruimte in. Maar het kan niet door structuren die kleiner zijn dan de golflengte. Wetenschappers van FOM-instituut AMOLF vonden een manier om dat probleem deels op te lossen.
Zweedse wetenschappers lukte het om DNA zo te manipuleren dat het licht geleidt. Dit is mogelijk dankzij een speciaal chromofoor die in het DNA gaat zitten. De ontdekking kan glasvezelkabeltjes opleveren die onzichtbaar zijn voor het blote oog.
In Science beschrijft een team natuurkundigen een truc om licht in een glasvezel traag als stroop te maken. Tijdelijk omgezet in geluidstrillingen kruipt het lichtpakket door de kabel. Dat is te gebruiken in een lichtcomputer, waar de informatiedragende lichtpulsjes soms even moeten wachten vo...
Internetgebruikers zullen niet snel méér gaan betalen voor de beperkte meerwaarde van glasvezelkabels ten opzichte van de huidige netwerken. Om die reden is glasvezel nog niet interessant voor de consument. Dit concludeert Karianne Vermaas na onderzoek waarop ze vandaag (20 november) aan de Un...
De laatste jaren worden overal straten en wegen opengebroken om nieuwe kabels aan te leggen. Voor telecommunicatie zijn de oude koperkabels niet meer voldoende. De nieuwe glasvezelkabels hebben een grotere capaciteit en zijn ongevoeliger voor storingen. Door één glasvezeltje kunnen miljoenen t...
Minister Laurens Jan Brinkhorst opende op 23 januari het nieuwe glasvezelnetwerk van SURFnet. Daarmee verbindt de organisatie academische instellingen met tientallen gigabits per seconde – 1000 keer zo snel als een topkwaliteit ADSLverbinding.
Licht is de informatiedrager van de toekomst. In glasvezelnetwerken past meer informatie die ook nog eens sneller reist dan in de oude telefoonkabels. Onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben nu een schakelkastje ontworpen van glas en LCD-cellen. Daarmee kunnen ze licht op commando ...
Glasvezels nemen uit een natte bodem dezelfde soorten en hoeveelheden gifstoffen op als regenwormen. Dat blijkt uit STW-onderzoek van Utrechtse toxicologen. Tot nu toe gebruikte bodemonderzoek regenwormen voor de gifanalyses. Toxicoloog Leon van der Wal promoveerde op 2 juni op dit onderzoek.
Vliegtuigenonderdelen ondervinden een wisselende belasting, waardoor vermoeiingsscheuren in het materiaal kunnen ontstaan. Scheuren die in aluminium door vermoeiing kunnen ontstaan, worden in het materiaal Glare overbrugd door de vezellagen. Glare is opgebouwd uit dunne laagjes aluminium die o...