Zonder fotosynthese is het hogere leven op aarde ondenkbaar. Veel is bekend over dit raadselachtige fenomeen, maar er valt ook nog veel te ontdekken. Leidse onderzoekers lichten een tipje van de sluier op in het Amerikaanse tijdschrift PNAS.
Micro-organismen in zee hebben allerlei kleuren en halen energie uit verschillende delen van het zonnespectrum. Maar waarom worden sommige kleuren van het zonlicht niet benut? UvA-onerzoekers ontdekten dat het ligt aan de vibraties van het watermolecuul.
Boomsoorten die goed gedijen in de schaduw van andere bomen hebben dikke bladeren. De bladeren van boomsoorten die veel licht nodig hebben zijn daarentegen dun. Dat ontdekten onderzoekers van de leerstoelgroep Bosecologie en bosbeheer van Wageningen Universiteit.
Niet alleen de oceanen, maar vooral kustzeeën nemen een flink deel van de door mensen uitgestoten CO2 op.
Planten beïnvloeden elkaars milieu, doordat ze concurreren om licht, water en voedingsstoffen. Veel planten kunnen detecteren of ze naast buurplanten staan die op termijn tot concurrenten kunnen uitgroeien. Deze planten kunnen namelijk reageren op de spectrale samenstelling van het licht dat d...
‘Binnen tien jaar zal de prijs van stroom uit een zonnecel vergelijkbaar zijn met die van conventionele stroom uit het lichtnet’, zegt Dr. Albert Goossens, universitair hoofddocent bij het laboratorium voor Anorganische Chemie van de TU Delft. Hij onderzoekt nieuwe methoden en vooral nieuwe ma...