Baas over eigen data
Web3 belooft de macht weg te halen bij de grote internetbedrijven en terug te geven aan de gebruiker. Mensen moeten weer baas kunnen zijn over hun eigen data.
Web3 belooft de macht weg te halen bij de grote internetbedrijven en terug te geven aan de gebruiker. Mensen moeten weer baas kunnen zijn over hun eigen data.
Blockchains zouden we overal nodig hebben en de online wereld voorgoed veranderen. Toch zijn ze alleen nog te vinden in de cryptovalutawereld. “Misschien hebben we dé toepassing nog niet gevonden.”
Het web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie wilden uitwisselen. Vrij beschikbaar voor iedereen, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
Dat bedrijven online persoonlijke informatie verzamelen, vinden veel mensen een probleem. Toch ondernemen we vaak geen actie om onze data te beschermen. Wat houdt ons tegen om onze privacy te beschermen?
Digitale data zitten in de kieren van de maatschappij en dat is zowel een vloek als een zegen. Wat heb ik zélf geleerd tijdens het werken aan het thema ‘Je data en jij’?
Hoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
De werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Medisch bioloog Martijn de Groot legt uit hoe digitale technologie de zorg kan ontlasten.
Het in Nederland gevestigde onderzoekscollectief Bellingcat spoort mensen op die zich schuldig maken aan illegale handel, aanslagen en oorlogsmisdaden. Het wapen van de onderzoekers: openbare data. “Je hebt googelen en góéd googelen.”
In de geschiedenis van de mens zijn veel manieren van informatieopslag te vinden. Een overzicht van datadragers.
We laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan met hun data.”
In de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een ‘idioot’ te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
Wanneer wacht je als arts even af, en wanneer besluit je om de patiënt toch meteen een behandeling te geven? Computermodellen en veel patiëntendata laten zien dat een beetje geduld vaak juist goed kan zijn.
Van persoonlijke berichtjes tot je belastingaangifte, niemand kent zijn volledige data-spiegelbeeld. NEMO Kennislink duikt de komende maanden samen met NEMO Science Museum in de datawereld.
De ontwikkeling van de computer past makkelijk in één mensenleven, net als die van veel andere communicatiemiddelen. Deze tijdlijn bestrijkt het leven van NEMO Kennislink-bezoeker Cees den Hoedt (93) en laat zien hoe snel middelen voor communicatie en de verwerking van informatie veranderen.
Door de coronacrisis maken steeds meer artsen en patiënten gebruik van zorg op afstand. NEMO Kennislink zoekt uit wat werkt binnen e-health.
Hoe bepalen voetbalclubs of een nieuwe speler een versterking is? Steeds vaker maken scouts daarbij gebruik van data als aanvulling op het bestaande scoutingsapparaat.
Maar liefst 75 procent van de jongeren laat zijn paspoort scannen om naar een evenement te kunnen gaan. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een groot onderzoek naar privacy, waarbij je een interactief spel speelt. Het werd bekendgemaakt op de Europese dag van de privacy.
Sanne Deurloo had een grote bewondering voor Hans Rosling. Zij deelde met de Zweedse arts een ongebreideld optimisme in de wetenschap.
Nu nog bepaalt het prijskaartje voor veel mensen of ze iets wel of niet kopen. Volgens de auteurs van ‘De data-economie’ gaat dat snel veranderen. En vervangt data straks geld.
Op 28 januari is het de Europese Dag van de Privacy. Lees hier hoe Europese wetgeving jouw persoonlijke gegevens beschermt.
In het ziekenhuis wordt een heleboel gemeten en die gegevens worden allemaal opgeslagen, maar vaak gebeurt er daarna weinig meer mee. Op de afdeling nierziekten van het Radboudumc is dat anders. NEMO Kennislink nam een kijkje in de rekenkamers van het ziekenhuis.
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw algoritme geschreven waarmee ze grote pakketten data op DNA opslaan. DNA werkt dan als een soort super computergeheugen. Het nieuwe systeem doet het beter dan eerdere pogingen.
De wet van Moore is aan het eind van zijn Latijn. Dat zei onder andere Mitchell Waldrop in het vaktijdschrift Nature vorig jaar. Oorzaken zijn het bereiken van de atoomgrens wat betreft dikte van stroomdraden en quantumeffecten die op deze schaal optreden. Mogelijke oplossingen zijn q...
Vrijwel iedereen heeft zijn uitvindingen wel in handen gehad. Bram Nauta bedenkt namelijk slimmigheden voor chips, die in miljoenen apparaten zoals telefoons zijn gebruikt. De hoogleraar van de Universiteit Twente denkt dat het ontwerp van chips alleen maar belangrijker wordt om snelle telefoo...
Het verband tussen genen en kanker, buitenaardse signalen opsporen in ruis – het komt allemaal neer op het speuren naar regelmaat in chaotische data. Maar als je dat niet goed doet, hou je jezelf voor de gek. Het over-interpreteren van data is schering en inslag in de wetenschap. Amerika...
Gezondheidsapps, er zijn er duizenden. Ze tellen de calorieën die je binnenkrijgt, meten je hartslag of houden slaappatronen bij. Dat levert een enorme hoeveelheid data op, maar wat kunnen we daarmee? En zitten huisartsen wel te wachten op patiënten die zelf van alles en nog wat meten?
Wanneer een orkaan het land nadert, slaan Amerikanen massaal bier in. Hoe we dat weten? Dankzij big data, de analyse van een gigantische hoeveelheid gegevens. In het fascinerende boek Dit is Big Data legt journalist Steve Lohr kundig uit wat het is, hoe het werkt en wat het oplevert.
De duivels slimme malware Carbanak maakte de grootste bankkraak uit de geschiedenis mogelijk. Voor het eerst ging internetfraude niet via de rekeninghouder, maar via de bank zelf. De malware stal honderden miljoenen dollars, en is mogelijk nog steeds actief.
Digitaal onderzoek speelt een steeds belangrijke rol in rechtszaken, maar dan moeten de sporen wel gevonden worden. Kennislink gaat bij het Nederlands Forensisch Instituut op bezoek om te zien hoe ze digitale informatie halen uit kapotte harde schijven, geblokkeerde telefoons en versleutelde d...
We gebruiken ontzettend veel data door het bekijken, delen en downloaden van websites, films en muziek. Zelfs zoveel dat de limiet van de kabels die de data vervoeren in zicht komt. Vincent Sleiffer (TU Eindhoven) promoveerde op een nieuwe technologie om de capaciteit van internet flink te ver...