'De bètawetenschappen moeten ook worden gedekoloniseerd'16 maart 2023'De bètawetenschappen moeten ook worden gedekoloniseerd'Onze westerse wetenschapsgeschiedenis gaat volledig voorbij aan waardevolle inzichten uit China, India en Afrika. Historicus Rens Bod pleit voor dekolonisatie.
‘Gehandicapten zijn niet het probleem in het ov, maar de ontoegankelijkheid’16 augustus 2022Activiste Jeanette Chedda (38) over inclusie voor duurzame mobiliteitGehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?
Verdwenen taal23 maart 2006Verdwenen taalEr bestaat een aantal mogelijke oorzaken voor de teloorgang van een taal. Welke daarvan ligt er ten grondslag aan het verdwijnen van het Uru in Iruitu?
Kindertaal: van brabbel tot volzin1 mei 2005Kindertaal: van brabbel tot volzinHoe komt het dat kinderen zo snel een moedertaal leren? Taalkundigen proberen te ontdekken hoe dat nu precies zit.
Volop interactie tijdens 'achterlijke' middeleeuwen29 september 2017Tentoonstelling Crossroads, reizen door de middeleeuwen, in het Allard Pierson MuseumDe vroege middeleeuwen waren eeuwen van vooruitgang, waarin volken door heel Europa kennis en goederen uitwisselden. Dit is alleen niet het beeld dat we hebben over deze tijd, en daar wilde het All...
Bosatlas van het cultureel erfgoed31 december 2014Zoek de verschillen met de Bosatlas van de geschiedenis van NederlandEind 2014 kwam er een bijzonder boek uit, al was het maar vanwege de omvang: de enorme Bosatlas van het cultureel erfgoed telt 416 pagina’s. Drie jaar geleden was daar ook al de nog dikker...
‘Niemand wil graag een stempel’29 januari 2025Interview met Simona Karbouniaris over psychische labelsBestaande labels als ADHD en autisme zijn beperkt en leiden tot stigmatisering, stelt sociaal wetenschapper Simona Karbouniaris. Nieuwe woorden als 'neurodiversiteit' zijn daarom hard nodig.
Autisme in ander daglicht7 februari 2025Hoe onze blik op autisme in twintig jaar is veranderdDe kennis over autisme ontwikkelt zich snel, merkten we aan commentaar op oude artikelen over het onderwerp. Welke inzichten zijn de laatste jaren veranderd en hoe kijken we dan nu naar autisme?