‘Er valt veel te winnen met vaccineren. Benadruk dat’
Hoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
Hoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
Door een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze ‘Britse variant’, en hoe snel verspreidt hij zich?
In dit nieuwjaarsessay beschouwt NEMO Kennislink-hoofdredacteur Leon Heuts de stand van zaken – voor de samenleving, de wetenschap én NEMO Kennislink.
De vaccins komen eraan. Dat levert lastige keuzes op, zoals: welke groepen vaccineer je eerst, en kun je zorgpersoneel verplichten tot vaccinatie? We leggen een aantal dilemma’s voor aan twee experts.
In januari ontvangen mogelijk de eerste Nederlanders het coronavaccin van Pfizer. Dit is een zogenaamd RNA-vaccin. Maar wat is een RNA-vaccin en wat kunnen we ervan verwachten?
Door de coronamaatregelen gingen reizigers veel verder uit elkaar staan op stations. Dit leidde tot een nieuw wetenschappelijk inzicht.
Nu de coronavaccins op de markt komen, is de grote vraag hoe je ze bij de bevolking krijgt. NEMO Kennislink sprak met hoogleraar logistiek Jan Fransoo.
Het coronabeleid wordt vaak gepresenteerd als een keuze tussen de gezondheidszorg en de economie. Maar klopt dat wel? NEMO Kennislink sprak drie experts.
Wanneer kunnen we (terug) naar coronabeleid toegespitst op de situatie in de regio? Een nieuw dashboard voor beleidsmakers kan hierbij helpen.
Wetenschappers gebruiken allerlei nieuwe technieken om het coronavirus te bestrijden. CRISPR-Cas lijkt een veelbelovende kandidaat om ons verder te helpen, maar we zijn er nog niet.
Opeens zie je in de media af en toe een nieuw coronagetal opduiken. Naast het reproductiegetal R is er nu ook k, het getal dat aangeeft hoe belangrijk ‘superverspreiders’ zijn voor het rondgaan van het virus.
We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand… Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
Wageningse wetenschappers werken sinds april aan een coronavaccin, gemaakt met insectencellen. Hoe staat de ontwikkeling er nu, bijna zes maanden later, voor? NEMO Kennislink ging langs en nam een kijkje.
Is het aantal slachtoffers van COVID-19 gerelateerd aan luchtvervuiling? Dat vraagt een van onze lezers zich af.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
De gedeeltelijke lockdown is hard nodig, afgaande op de verschillende zorgverleners die NEMO Kennislink sprak. Ook al is het nu nog relatief rustig in de ziekenhuizen; ze weten dat het plots kan omslaan.
De aandacht om de coronamaatregelen op te volgen verslapt. Dat zie je vrijwel altijd na een tijdje bij rampen, stelt expert Kenny Meesters. Om het tij te keren zou je daarom vooral moeten wijzen op wat nog wél kan.
Veldepidemioloog Amrish Baidjoe heeft ervaring met crisismanagement in kwetsbare gebieden. We vroegen wat hij van het Nederlandse coronabeleid vindt.
Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatig eiwit ontworpen dat het coronavirus blokkeert in de luchtwegen. Dit mini-eiwit is zo klein dat het verwerkt kan worden in een neusspray en inhalator.
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat?
Premier Rutte en minister de Jonge willen met burgers in gesprek over corona. Maar hoe voer je een goed gesprek? Daar weet Diewertje Houtman alles van.
Met mondkapjes op gedragen mensen zich niet anders dan zonder, zo zag antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard. NEMO Kennislink sprak hierover met haar.
De herfst komt eraan en dan zijn veel kinderen regelmatig verkouden. Kinderen tot twaalf jaar mogen met verkoudheidsklachten gewoon naar school. Missen we dan niet te veel potentiële coronagevallen?
De herfst breekt aan, mensen worden verkouden en de coronatesten raken op. Willen we voorrang geven aan cruciale beroepen of moet er meer capaciteit komen?
Helaas: het BCG-vaccin tegen tuberculose biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen COVID-19. Dat zijn de eerste resultaten uit de BCG PRIME studie die in september 2020 is gestart en uitgevoerd in 20 Nederlandse ziekenhuizen.
Al jaren proberen artsen niet-zinnige zorg uit het ziekenhuis te bannen. Door de coronacrisis kon ineens veel zorg niet geleverd worden. Een unieke kans om te onderzoeken welke zorg echt zinnig is.
Op ons artikel over luchtstromen en mondkapjes kwamen veel reacties binnen. We leggen er een aantal voor aan hoogleraar Ruud Verdaasdonk.
Vanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
Deze week presenteerde de regering een nieuw concept voor de coronanoodwet. Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga legt uit waarom zo’n wet nodig is.
Martin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.