5 vragen over boostervaccinaties
De komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
De komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
Niet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscenario’s.
Medisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
Bijna iedereen kent wel iemand die gevaccineerd is maar toch corona heeft gekregen, en met omikron lijken dit er alleen maar meer. Maar is dat ook echt zo, en kunnen we het voorkomen met boostervaccinaties?
In een eerdere Q&A beantwoordden we al enkele vragen over boostervaccinaties, maar er blijken nog veel meer vragen te leven. Daarom leggen we nog een aantal vragen voor aan vaccinoloog Gideon Kersten.
In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?
Nu de gemoederen soms hoog oplopen, is er niet alleen angst voor het virus, maar ook voor een tweedeling in de maatschappij. We vroegen onze coronadenktank: Hoe houden we de samenleving bij elkaar?
Nederland hoopt in het tweede kwartaal van 2022 12 miljoen boosters te ontvangen die mogelijk ook beschermen tegen omikron. We stelden vaccinoloog Anke Huckriede zes vragen over de boosterprik.
Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen.
Vanaf 18 januari kunnen kinderen zich laten vaccineren tegen corona. Eerder sprak NEMO Kennislink al met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen
Afmattende Zoom-vergaderingen komen ons de keel uit. Bieden virtuele ontmoetingsplaatsen, waar je als avatar rondloopt op kantoor, een goed alternatief?
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er veel nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
In coronatijd trok half Nederland de natuur in. Hoe gaan we om met grotere drukte in het groen? We gingen in discussie met een boswachter en een onderzoeker tijdens een wandeling door het Leersumse Veld.
Nu de vaccinatiegraad oploopt, komen er meer vragen over de bijwerkingen van de coronavaccins. Zes vragen aan immunoloog Marjolein van Egmond.
Zowel in binnen- als buitenland zijn er meldingen van mensen met long covid die opknappen na vaccinatie. Kan een vaccin langdurige klachten verlichten?
Niemand ziet ze met het blote oog, maar toch kunnen virussen ons leven flink in de war schoppen. Hoe kan dat? Het kleurrijke kinderboek ‘Viruswereld’ vertelt het verhaal van het coronavirus, van vleermuis tot vaccin.
We vroegen de verschillende experts uit onze coronadenktank: wat viel je op tijdens deze pandemie, en welke lessen kunnen we trekken voor de toekomst?
In The New Common staat de vraag centraal of de pandemie kan leiden tot een ‘nieuw samen’. Het levert rijke inzichten op, maar mag ook nog een stap verder.
De ziekenhuizen liggen nog steeds vol, maar wij gedragen ons steeds zorgelozer. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Een sociaal psycholoog verklaart.
Hardlopen om gezond te blijven. Niks mis mee, maar volgens Mariska van Sprundel is de flow van het ene been voor het andere zetten al een doel op zich.
Terwijl de meesten abrupt hun werkplek verloren, bleven anderen werken op locatie. We spraken met een leerkracht, een verpleger en een wijkagent.
In tijden van corona werken privileges door, ziet geesteswetenschapper Rosemarie Buikema. En daar moet je wat mee, post-corona.
Steeds meer mensen worden gevaccineerd en daarmee komen er ook steeds meer vragen. Hoe zit het nu met die vaccins? NEMO Kennislink stelde vijf vragen aan immunoloog en vaccinoloog Cécile van Els.
De coronacrisis treft iedereen. NEMO Kennislink bezocht vijf ouderen en vroeg naar hun ervaringen tijdens de coronapandemie. Twee experts geven toelichting.
Sinds 4 december mag je bij milde klachten ook een zelftest doen in plaats van een afspraak maken bij de GGD-teststraat. NEMO Kennislink beantwoordde al eerder enkele vragen over zelftesten.
Massaal weer sport kijken in een stadion of sporthal. Wetenschappers onderzoeken aan de hand van ingenieuze oplossingen of dat kan.
Met behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.
Tienduizenden Nederlanders kampen met een langdurige nasleep van een corona-infectie. NEMO Kennislink sprak met diverse zorgverleners en een patiënt. “Ik heb het gevoel dat ik vastzit.”
De komende weken onderzoekt NEMO Kennislink de morele opvattingen van Nederland over corona en het vaccin. Iedere week een nieuw dilemma, waarvan we een aantal ook zullen voorleggen aan een ethicus.