Onwaarschijnlijke redders van de ozonlaag
6 oktober vertonen we in de Science Filmclub de film ‘Ozone Hole: How We Saved The Planet’. In 2018 recenseerden we de film voor het InScience filmfestival.
6 oktober vertonen we in de Science Filmclub de film ‘Ozone Hole: How We Saved The Planet’. In 2018 recenseerden we de film voor het InScience filmfestival.
Het tijdperk van CFK’s is voorbij: de productie van deze ozonafbrekende gassen is nul. Eén van de schone vervangers zijn WFK’s (waterstoffluorkoolstofverbindingen), maar dit zijn wel supersterke broeikasgassen. Wat kunnen we er tegen doen?
Koelkasten en airco’s zonder het broeikasgas HFK moeten hun weg vinden naar ontwikkelingslanden als China en India. Gebeurt dit niet, dan neemt de uitstoot van broeikasgassen toe met een hoeveelheid die gelijk is aan de uitstoot van alle auto’s in China bij elkaar.
De bestrijding van ozonafbrekende gassen zoals zoals cfk’s is zeer succesvol. Echter, één gas is niet bestreden. De concentratie van lachgas blijft maar stijgen…
Het ozongat over Antarctica is zo’n 30 procent kleiner dan de recordgrootte van vorig jaar. Volgens metingen van ESA’s Envisat satelliet piekte het ozontekort bij 27.7 miljoen ton, terwijl dit vorig jaar nog een record hoeveelheid van 40 miljoen ton bedroeg.
Ozonmetingen van ESA’s Envisat observatiesatelliet tonen een recordhoeveelheid ozonverlies in 2006. Veertig miljoen ton ozon is verdwenen boven de zuidpool, zo bleek uit metingen van 2 oktober. Dat is een miljoen ton meer dan het vorige record uit 2000.
Een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en het United Nations Environmental Programme (UNEP) voorziet, dat de ozonlaag vijf tot vijftien jaar later zal herstellen dan eerder werd verwacht.
Drijfgassen in spuitbussen en koelkasten veroorzaakten een gat in de ozonlaag. Ze zijn jaren terug al verboden. Hoewel de oorzaak van het milieuprobleem is weggenomen, reist Jelte Rozema af naar de poolgebieden om het te bestuderen. Waarom eigenlijk?
Het gat in de ozonlaag is zich gelukkig langzaamaan weer aan het herstellen. Aanvankelijk werd dit herstel toegeschreven aan het volledig en wereldwijd uitbannen van drijfgassen. Recent onderzoek lijkt er echter op te wijzen dat niet zozeer menselijk ingrijpen, maar vooral verminderde zonneac...
Volgens een recent Amerikaans onderzoek lijkt de ozonlaag zich te herstellen. Zeer recente metingen laten echter zien dat het ozongat boven Antarctica dit jaar nog zeer groot is. Van een volledig herstel van de ozonlaag is dan ook nog geen sprake.
De combinatie van goede satellietmetingen en de ontwikkeling van computermodellen is essentieel om te komen tot een beter begrip over de ozonafbraak in de stratosfeer. Dat ondervond SRON-ruimteonderzoeker Miranda van den Broek tijdens haar promotieonderzoek, waarvan zij het resultaat, het proe...
Op basis van meetgegevens die zijn verzameld met een instrument aan boord van ESA’s aardobservatiesatelliet ERS-2, voorspelt het KNMI dat het ozongat boven de Zuidpool deze week uit elkaar zal vallen. Dat is uitzonderlijk vroeg, want in voorafgaande jaren hield het ozongat twee maanden langer ...