Wonen op onmogelijke plekken
Een woning die aan een rotswand hangt en een vakantiehuisje op een onbewoond eiland dat bedreigd wordt door beukende golven. Hierover gaat de BBC- en Netflix-serie ‘The world’s most extraordinary homes’.
Een woning die aan een rotswand hangt en een vakantiehuisje op een onbewoond eiland dat bedreigd wordt door beukende golven. Hierover gaat de BBC- en Netflix-serie ‘The world’s most extraordinary homes’.
Een zwembad dat wegzakt in de grond en onbruikbaar wordt. Architecten die zelfmoord plegen door een mislukt gebouw. Je komt het allemaal tegen in ‘Waagstukken’, tragische verhalen over bouwkunde.
Zonwering in de vorm van zonnebloemen en akoestische panelen die als origami-bloemen aan de muur hangen. Dit soort oplossingen bedenken studenten van de TU Delft in het zogeheten Dr. Bucky Lab. Een nieuw boek laat zien hoe dat eraan toegaat.
Vanaf de jaren zeventig lag een groot deel van Rotterdam overhoop. De gemeente kocht maar liefst 70 duizend bouwvallen, knapte ze op en begon zo aan een van de interessantste stedenbouwkundige vernieuwingen van Nederland. Dat ging niet zonder slag of stoot, laat een nieuw boek zien.
Op de Filipijnen daalt de bodem zo snel dat inwoners vaak natte voeten krijgen. Promovendus Pieter Ham (TU Delft) werkt aan een oplossing: drijvende woningen. Het eerste huis wordt vanaf deze week bewoond door een Filipijns gezin.
Opvallende schilderingen, hoge torens en de strijd tegen het water. Het zit allemaal in een nieuw, vuistdik boek over de de kerken van Groningen.
Wat is het beste nieuwe gebouw van Nederland? Bij de Nederlandse Architectuurprijs mag jij kiezen. NEMO Kennislink licht een bijzonder ontwerp van dit jaar uit en interviewt de architect.
Dat de steden Rotterdam, Den Haag en Arnhem grotendeels verwoest werden tijdens de Tweede Wereldoorlog is algemeen bekend. Maar ook de boerderijen werden hard getroffen: maar liefst negenduizend werden er vernietigd. Onderzoeker Sophie Elpers schreef een boek over de strijd rond de wederopbouw...
Je omgeving heeft meer invloed op je dan je denkt. Deze NEMO Kennislink LIVE staat in het teken van de invloed van onze omgeving op ons eet- woon- en sociale gedrag.
Een zwembad waar nu startups inzitten, een woonboerderij waar ook vleespakketten worden gemaakt en een hufterproof kantoor met schitterend uitzicht. Voor ‘Architectuur in Nederland 2017/2018’ selecteerden de auteurs de meest markante, nieuwe panden.
Twee architecten onderzochten 26 crematoria in Europa en schreven er een verrassend veelzijdig boek over. Ze nemen de lezer mee langs gebouwen die op een bruidstaart lijken en onder de grond zitten verstopt.
Een park voor de hele buurt, extra woningruimte of wateropslag die het riool tijdens piekbuien ontlast. In Rotterdam wordt het dak al op heel veel verschillende manieren gebruikt, zo valt te lezen in ‘Het Rotterdamse dakenboek’.
9 november is de Internationale dag tegen het fascisme maar in Rome protesteren neofascisten tegen immigranten. Rome voor de Romeinen! Make Rome great again! De fascistische dictator Mussolini had daar ook zo zijn ideeën over, die terugkwamen in megalomane bouwplannen voor Rome.
Architect Han van Loghem ging in 1926 naar Siberië om woningen te bouwen voor arbeiders. Zijn latere lezingen hierover, en de brieven van zijn vrouw Berthe, zijn de basis van een documentaire over dit avontuur. NEMO Kennislink sprak met de makers.
Bouwen door gebruik te maken van wat de regio te bieden heeft, net zoals in het spel Kolonisten van Catan. Of een gebouw neerzetten dat een positieve impact op de omgeving heeft. Het nieuwe innovatiefestival Architectuur Innovatie Rotterdam van AIR licht op 5 juni onder meer deze twee...
Nummulieten (letterlijk ‘muntstenen’) zijn ooit aangezien voor versteende linzen en munten. Als nummulietenkalk hebben deze organismen hun nut als bouwsteen al sinds de bouw van de Egyptische piramides ruimschoots bewezen.
Een glazen gevel met een kas erin, werd als beste innovatie verkozen tijdens de ‘Dag van de Ingenieur’. Nelissen ingenieursbureau maakte dit opmerkelijke ontwerp voor het nieuwe RAI-congresgebouw. De Kantelsluis waardoor de brug niet meer open hoeft, ging aan de haal met de publiek...
Het gebruik van natuursteen in Domstad Utrecht kwam al eerder op Kennislink aan bod. We vervolgen deze ‘hardrocktour’ met magmatisch gesteente, dat in of aan het aardoppervlak is ge...
Ons cultureel erfgoed staat in de schijnwerpers. Niet alleen doen wetenschappers er veel onderzoek naar; iedereen heeft er wel een mening over. De discussie rond Zwarte Piet is hier een mooi voorbeeld van. Een echte Nederlandse traditie waar niet aan getoornd mag worden, of toch wel? Wetenscha...
Zoutschade is één van de belangrijkste bedreigingen van monumenten wereldwijd, ook in Nederland. Door klimaatverandering zal het risico op zoutschade toenemen, aldus Timo Nijland, natuursteenspecialist bij TNO.
Al vanaf het begin van onze jaartelling is in de stad Utrecht natuursteen gebruikt voor gebouwen, aangevoerd door de Romeinen via de Rijn. Een rondje rond de Domkerk is een reis door de tijd, langs een breed palet van kleurige gesteenten, afkomstig van vulkanen en oercontinenten.
Noord-Europa geldt als één van de regio’s in de wereld waar de mensen het gelukkigst zijn. Dat blijkt uit het World Happiness Report uit 2013. Niet in de laatste plaatst hangt geluk samen met de omgeving – architectuur en stedenbouw – waar mensen wonen. Stadsbewoners blijken ...
Honderden riviertjes, beken en andere stroompjes liggen verborgen onder onze voeten, overdekt door keien en asfalt. Om redenen van hygiëne en de behoefte aan nieuwe infrastructuur zijn de rivieren in stedelijke gebieden de laatste eeuwen vaak overdekt en aangesloten op de riolering. Nu worden ...
Steeds meer wegen, parkeerplaatsen en andere gebouwen worden niet op maar onder de grond geplaatst. Maar waarom eigenlijk? Kennislink vroeg het ingenieur Jack Amesz, directeur van het Ingenieursbureau Den Haag en voormalig directeur van het Centrum voor Ondergronds Bouwen.
Het dak voor het nieuwe station in Arnhem heeft eigenschappen van een niet-oriënteerbaar oppervlak. Ook andere ontwerpen van UNStudio zijn geïnspireerd door wiskundige vormen als de dubbele helix en de Möbiusring. Associate director Arjan Dingsté en architect Marc Hoppermann vertellen hoezeer ...
De hoogste tv-toren van de wereld is de Canton-toren in Guangzhou in China. Hij is ontworpen door de Nederlandse architecten Mark Hemel en Barbara Kuit. Wat zijn de ideeën achter dit gracieuze, 610 meter hoge gebouw? En welke rol speelt wiskunde in het werk van Hemel en Kuit?
Een hypermoderne ‘printer’ van 3D-prototypes bouwt wiskundige kunstwerken in beton. Nu zijn het nog aardse werken, maar in de toekomst wordt misschien gebouwd op de maan.
Een nieuwe, eenvoudige wiskundige formule voorspelt de stijfheid en stabiliteit van gebouwen al in een zeer vroeg stadium. Vooral hoge gebouwen kunnen daardoor 10 tot 20 procent lichter en dus goedkoper worden geconstrueerd. Prof. ir. Rob Nijsse presenteert de formule op 1 februari tijdens zij...
Het Brabantse Haverleij bestaat uit vier spiksplinternieuwe kastelen en een vestingstadje. Alles is nieuw maar herinnert aan vroegere tijden. Dikke muren en toegangspoorten benadrukken de grens met buiten. Sociologe Toe Laer ontdekte dat de 21eeeuwse woonconsument herkenning, nostalgie, vertro...
De veranderingen in de bouw van goedkope huisvesting in Ecuador vormen een symbolische strijd om de ruimte. Dat concludeert ingenieur en antropologe Christien Klaufus in haar proefschrift De steden en de bouwers. Veranderingen in volkswoningbouw en sociale verschuivingen in Riobamba en Cuenca,...