‘Mensen hebben een talent om elkaar te helpen’
Door de coronacrisis willen veel mensen iets goeds doen voor een ander. Matthijs van Veelen doet onderzoek naar de evolutie van onbaatzuchtig gedrag.
Door de coronacrisis willen veel mensen iets goeds doen voor een ander. Matthijs van Veelen doet onderzoek naar de evolutie van onbaatzuchtig gedrag.
Sociale normen beïnvloeden of kinderen graag delen. Het maakt daarbij niet uit in wat voor samenleving de kinderen opgroeien, tonen psychologen aan.
In een netwerk dat de evolutie naspeelt, ontstaan brede samenwerking en altruïsme vooral als de spelers al een sterke binding met één partner hebben. Als je de conceptuele sprong waagt van abstract netwerk naar de echte mensenwereld, kun je dit opvatten als een pleidooi voor het monogame huwel...
Is de mens het enige wezen met gevoel voor eerlijkheid en moraal? Frans de Waal doet onderzoek naar samenwerking onder een groep chimpansees in zijn Yerkes Primate Research Centre in Atlanta. Uit zijn onderzoek blijkt onder andere dat mensapen niet alleen in staat zijn oneerlijkheid te herkenn...
Biologen en psychologen vinden steeds meer bewijs dat samenwerking een essentiële rol speelt in de evolutie. Baby’s, apen en zelfs bacteriën doen moeite om elkaar te helpen. In deze aflevering geeft Labyrint een update op de evolutieleer.
Geen soort zo sterk, geen soort die zo goed samenwerkt. Geen soort met zoveel opmerkelijke eigenschappen. Je vindt ze overal, behalve op de polen. Waar je ook ter wereld even goed om je heen kijkt in het zand zie je ze alweer lopen. Mieren. Soms met tientallen, soms met miljoenen tegelijk. Alh...
Zijn wij van nature egoïsten of altruïsten? Het is een vraag die economen al decennialang bezig houdt. Het meest recente inzicht wijst op iets opmerkelijks: we hebben geen natuurlijke staat van vrijgevigheid óf zelfzuchtigheid. Ons gedrag hangt af van de verwachtingen van anderen en de regels ...
De evolutie van altruïstisch gedrag bestuderen is lastig. Je hebt er honderden generaties voor nodig. Zwitserse wetenschappers vonden de oplossing voor dit probleem. Zij gebruikten simpele robotjes om de evolutie van altruïsme te simuleren.
Sterven is allesbehalve vanzelfsprekend. Om te overleven moeten delen van ons lichaam juist afsterven. Uiteindelijk gaan we pas dood wanneer er teveel van ons lijf is versleten; eigenlijk een mysterie, want slijtage gaat niet voor alle dieren op. En zelfs wanneer het lichaam ermee ophoudt, is ...
Kiezen voor eigenbelang kan sociaal onwenselijke uitkomsten hebben. Maar niet iedereen is zelfzuchtig.
Je kinderen, vrijheid, onschuldige levens, je land, de wereldtitel… Sommige dingen zijn het waard om voor te sterven… toch? Maar waar zou jij dan je leven voor geven?
Sterven doe je omdat je cellen verouderen. Zoveel is zeker. Maar waarom ze dat doen, daar zijn wetenschappers over verdeeld. Waarom besluiten cellen niet gewoon dat ze het eeuwige leven hebben, zoals sommige dieren hebben? Over de evolutie van oud worden.
Rode Hudson eekhoorns zijn asociale dieren. Ze leven alleen en fysiek contact met soortgenoten is een uitzondering. Toch adopteert een vrouwelijke eekhoorn in zeldzame gevallen pups van een overleden soortgenoot. Waarom zou ze die moeite nemen?
In 2009 is het 150 jaar geleden dat Darwin zijn evolutietheorie presenteerde. Sindsdien weten we dat soorten niet door God worden geschapen, maar evolueren uit andere soorten. De mens is zo’n 4,6 tot 6,2 miljoen jaar geleden ontstaan uit een voorouder die we delen met de bonobo en de chimpanse...
The Altruism Equation verhaalt hoe evolutiebiologen anderhalve eeuw lang worstelden met dieren die goed voor anderen zorgden.
Herwaardering voor groepsselectie in de evolutie brengt biologie en psychologie dichter bij elkaar. Maar selectie op groepen waarvan de leden niet verwant zijn, is nog allesbehalve gemeengoed in de biologie.
Als er niet genoeg is voor iedereen, trekken peuters – net als volwassenen – vriendjes en familie voor. Dat dit gedrag al op jonge leeftijd voorkomt, is een aanwijzing dat het misschien is aangeboren: gedurende de evolutie is het een steeds belangrijkere erfelijke eigenschap geworden. Da...
Zien lijden, doet lijden. Dat weten we allang. Dat dit gevoel eigenlijk een uitdrukking van empathie is, werd onlangs ontdekt door Niezink (RuG). En empathie zorgt er weer voor dat we anderen willen helpen: we worden er altruïstisch van. In tegenstelling tot de evolutionaire theorie over altru...
Uit experimenten met chimpansees blijkt dat zij zich niet bekommeren om hun groepsgenoten als die geen familie of partner zijn, zelfs als dat henzelf helemaal niets kost.
Een honingbij die een vijand steekt, offert zichzelf op om haar nestgenoten te verdedigen. Is dit een uitzondering op de regel dat evolutie leidt tot beter aangepaste individuen? Het antwoord komt van opgesloten criminelen, Hamiltons regel en ‘tit-for-tat’.
Al eerder klopte de psychologie aan voor een stevig biologisch fundament, en nu probeert ook de economie van de gamma-wetenschappen over te stappen naar de bèta-hoek. Het heet ‘neuro-economie’ en poogt menselijk handelen tot op de laatste euro te verklaren.
Samenwerken is pas leuk als je profiteurs kunt straffen. Dat is de uitkomst van een uniek internet-experiment.
Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes is al zo’n 99 miljoen jaar oud. Toen hadden kevers en palmvarens al een slimme samenwerking, zo blijkt uit recent onderzoek. NEMO Kennislink schreef al eerder over samenwerking tussen soorten.
Apen vlooien elkaar om dingen van elkaar gedaan te krijgen. Maar hoe weet degene die begint met vlooien, dat de ander hem later terugbetaalt?