Algenskelet alternatief chroom-6
Chroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.
Chroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.
Studentes Margot Maathuis en Megan Clay van de Universiteit van Amsterdam vertellen over hun ervaringen aan boord van onderzoeksschip de Pelagia. Ze varen van de Bahama’s richting Ierland.
Tijdens hun tocht met onderzoeksschip de Pelagia stuitten Erik Meesters en Fleur van Duyl op een stuk relatief ongerept koraal. Eindelijk eens positief koraalnieuws. Maar waarvan de onderzoekers écht onder de indruk zijn, zijn de rotsachtige torentjes die ze ontdekten.
Mosselen uit delen van de Oosterschelde mogen voorlopig niet geoogst en verkocht worden, omdat die besmet zijn met het neurotoxine TTX, een zenuwgif. Algen en bacteriën in zee produceren allerlei neurotoxines, die zich kunnen ophopen in schelpdieren of vissen, soms zelfs in een dodelijke dosis...
Ze zorgen voor dood en voor verderf, maar ook voor bescherming en genezing. We hebben ze nodig om te leven en soms hebben we er te veel of de verkeerde: microben. Alleen in museum Micropia zijn ze te zien met het blote oog. Kennislink ging op bezoek ter gelegenheid van hun nieuwe opstelling ov...
Algen staan nog altijd bekend als het groene goud. Ze zijn vrij eenvoudig te kweken en handig als veevoer, biobrandstof of om verf mee te maken. Toch worden ze nog niet op grote schaal gebruikt. Bij Lelystad testen onderzoekers daarom het komende half jaar hoe je het beste algen kan kweken en ...
Mosseltelers in de Waddenzee en Oosterschelde gaan satellietgegevens over algenconcentraties gebruiken om hun oogsten te verbeteren. Nederlandse onderzoekers ontwikkelden een methode om de algenconcentraties in Nederlands zeewater vanuit de ruimte te meten.
Er kunnen potentieel veel interessante stoffen uit algen worden gehaald. Een deel van die stoffen wordt zelfs al op commerciële schaal gewonnen. Ook uit de fractie die na winning van oliën, koolhydraten of eiwitten uit de alg overblijft valt mogelijk nog winst te behalen. Deze restfractie word...
De technologie voor algenproductie staat nog in de kinderschoenen. Door de verschillende componenten te scheiden, kan de waarde van de biomassa van algen omhoog. Raffinage is dus een voorwaarde voor rendabele productie van algen.
Niet iedere alg leent zich voor commerciële teelt. Sterker nog: sommige blauwalgen is men in het wild liever kwijt dan rijk. Op verschillende plaatsen worden experimenten gedaan om blauwalgen in zwemwater te bestrijden.
Om te weten of en hoe je algen kunt gebruiken als productiesysteem, moet je eerst de rol van deze ‘plantjes’ in de ecologie begrijpen. Een beschrijving van vorm en functie van algen in de natuur.
Algen bestaan in veel soorten en maten: van de prokaryote blauwalgen – die dus eigenlijk bacteriën zijn – tot de verschillende eukaryote microalgen. Er bestaan ook meercellige algen, beter bekend als wieren.
Algen en afvalwater kunnen een problematische combinatie vormen. Wanneer slecht behandeld afvalwater wordt geloosd op het oppervlaktewater, kan ongewenste en soms zelfs giftige algenbloei ontstaan. Het probleem zit dan vooral in de overmaat aan voedingsstoffen uit het afvalwater.
Algen worden vooral vaak genoemd als potentiële bron van biobrandstof, maar er zijn nog veel meer producten uit te halen. Een overzicht.
De algen zoals die nu in de vrije natuur voorkomen zijn mogelijk niet de beste kandidaten om heel efficiënt voedsel, diervoeding of biobrandstoffen te produceren. Is genetische modificatie wellicht een oplossing?
Algen kunnen een duurzame bron worden van biobrandstof en nog vele andere producten en diensten. Waarom zijn ze dat nog niet? Een overzicht van de uitdagingen.
Oogsten van nuttige microalgen is een uitdaging. Ze zijn klein, stoten elkaar af en kunnen in water niet drijven of zinken. Het oogsten moet makkelijker worden met een techniek waarbij de algen samenklonteren.
De motor achter algengroei is de fotosynthese. Door de hoeveelheid zonlicht voor de fotosynthese te optimaliseren is het wellicht mogelijk algen beter te laten groeien, voor een rendabele productie.
Om de productie van algen efficiënter te kunnen maken, moeten we eerst begrijpen hoe fotosynthese bij deze organismen precies in elkaar steekt. Aan de Vrije Universiteit van Amsterdam doen ze daar onderzoek naar.
Waar productie van algen nu nog vooral het domein is van onderzoekers, zal het uiteindelijk toch naar de commerciële praktijk worden gebracht. Op het Wageningse AlgaePARC krijg je een idee hoe de algenboerderij van de toekomst er uit zou kunnen gaan zien.
Er moet nog een hoop gebeuren voordat algen op een rendabele en duurzame manier kunnen worden geproduceerd. Toch is er ook nu al de nodige commerciële activiteit, zowel in Nederland als daarbuiten.
Anders dan proefdieren, de bio-industrie, of akkers met genetisch gemodificeerde gewassen, zal industrieel gebruik van algen niet meteen tot veel maatschappelijke weerstand leiden. Toch vraagt ook het werken met algen om voorzorg.
Wil je als soort overleven in de competitieve wereld van het dieren- en plantenrijk, dan is verspreiding van zaden, sporen of larven cruciaal. Een vulkaanuitbarsting zorgt voor een spectaculair fenomeen eens in de zoveel tijd: drijvende vlotten van puimsteen, ideaal voor organismen om te kolon...
Algen zijn veelbelovend voor de toekomst als bron van ‘groene’ brandstof en duurzame productie van chemicaliën. Maar het kweken van genoeg algen is een struikelblok. In het AlgeaPARC in Wageningen wordt onderzocht onder welke omstandigheden algen het hardst groeien. Het park opende ruim een ja...
De Dunaliella salina, een beroemde alg, maakt onder bepaalde omstandigheden grote hoeveelheden bètacaroteen aan. Dat is interessant, want deze stof wordt veelvuldig gebruikt in de levensmiddelen-, farmaceutische en cosmetische industrie. Dorinde Kleinegris (geboren in 1980 te Terneuze...
Er is meer te beleven aan zeewier dan sushi. Zeewieren zijn ook serieuze kandidaten als bron voor biobrandstoffen. Dat bewezen Amerikaanse wetenschappers deze week door een bacterie te ontwerpen die de suikers in zeewier direct omzet in bioethanol.
Vetgemeste algen. Zo zou je de algen kunnen zien die Amerikaanse wetenschappers onlangs maakten. Door een genetische aanpassing werd de biomassa van de algen minstens anderhalf keer zo groot. En uit die dikkerdjes valt een hoop olie te persen.
Met de politieke onrust en stijgende olieprijzen in het Midden-Oosten is de zoektocht naar alternatieve brandstoffen actueler dan ooit. Deze week maken Amerikaanse wetenschappers bekend dat ze biobrandstof uit eiwitsmurrie van bacteriën en algen kunnen verkrijgen. De nieuwe trend: bewaar je sm...
Hoe moet worden omgegaan met de opkomst van nieuwe technieken om CO2 uit de lucht te halen om zo het klimaat bij te sturen? Eén oplossing lijkt om ijzer in de oceaan te strooien…
De meeste wetenschappers vertellen ons dat de verhoogde CO2-concentratie dé oorzaak is van de huidige klimaatverandering. Nieuw onderzoek stelt dat dit ook zo was rond 40 miljoen jaar geleden.