Microalgen op ons bord
Onze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen?
Onze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen?
Wetenschappers hebben een nieuw micro-organisme ontdekt in koraal. Een bijzondere vondst, want het is het eerste levende wezen dat we kennen dat wel bladgroen aanmaakt, maar niet aan fotosynthese doet. Het is nog onduidelijk wat de rol van het micro-organisme precies is.
Een korstmos is het resultaat van de samenleving tussen een schimmel, die zelf geen voedingsstoffen kan maken, en een organisme dat via fotosynthese suikers maakt. Doordat de schimmel zorgt voor water en mineralen ontstaat een wederkerig voordelige samenleving.
Een van de minder bekende, maar wel invloedrijke groep schimmels wordt gevormd door de parasitaire chytriden. Deze schimmels houden van natte milieus en groeien voornamelijk op algen.
Ze zorgen voor dood en voor verderf, maar ook voor bescherming en genezing. We hebben ze nodig om te leven en soms hebben we er te veel of de verkeerde: microben. Alleen in museum Micropia zijn ze te zien met het blote oog. Kennislink ging op bezoek ter gelegenheid van hun nieuwe opstelling ov...
De basis van alle voedselketens in zee wordt gevormd door eencellige bacteriën en algen. Omdat 70% van het aardoppervlak wordt bedekt door oceanen, vertegenwoordigen deze bacteriën en algen meteen ook de grootste biomassa op aarde. Maar wat bepaalt de groei van algen? En wat doen extra CO...
In grote algensoorten (kelp genaamd) aan de westkust van de VS is dit jaar nog geen bovengemiddelde radioactiviteit aangetroffen. Een verhoogd stralingsniveau werd echter wel verwácht als gevolg van de ramp met de kerncentrale bij Fukushima, in 2011. Dat is goed nieuws, want kelp geldt als ...
Klimaatverandering is overal, zelfs op één van de koudste plaatsen ter wereld in Noord-Groenland. In hartje zomer ontdooit het noordelijkste meer nu weer, en algen groeien weer volop. Maar komt dit hernieuwde leven nu door hogere temperaturen of ook door menselijke stikstofbemesting?
De Dunaliella salina, een beroemde alg, maakt onder bepaalde omstandigheden grote hoeveelheden bètacaroteen aan. Dat is interessant, want deze stof wordt veelvuldig gebruikt in de levensmiddelen-, farmaceutische en cosmetische industrie. Dorinde Kleinegris (geboren in 1980 te Terneuze...
Er zit maar heel weinig ijzer in de oceaan. Toch is het zeer belangrijk voor de groei van algen. Meer ijzer betekent dan ook meer algen. Het ijzergehalte blijft echter niet altijd hoog…
De klassieke aanname dat ’s werelds grootste dieren, de baleinwalvissen, vasten tijdens hun voorjaarsmigratie naar de foerageergebieden in de Arctische Oceaan, is niet juist. Dat blijkt uit onderzoek van Fleur Visser en Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam en internationale collega’s....
Je hebt van die dingen die tegelijk een zegen en een vloek zijn. Kunstmest is zo’n ding. Vorige eeuw verdubbelde het de voedselproductie wereldwijd. Het maakt groente betaalbaar. Maar een overschot aan stikstof uit kunstmest veroorzaakt nieuwe milieuproblemen. Gelukkig is de oplossing niet ver...
De Canadese bioloog Ryan Kerney ontdekte dat groenalg kan leven in de cellen van salamanderembryo’s. Een unieke vondst, want het is voor het eerst dat de alg is aangetroffen in een gewervelde gastheer.
Twee petrischaaltjes op elkaar, de één met algen en de ander met nanozilver. Dat is de bioreactor van de toekomst, zeggen Amerikaanse chemici.
Het kleine zeeleven is van grote invloed op het grote zeeleven middels voedselwebben. Dit blijkt ook waar te zijn in verre het verleden. In dit geval voor algen en walvissen.
Water, wat doen we ermee? Dat is nog altijd één van de grootste vraagstukken in Nederland. TNO ging ermee aan de slag.
Algen lijken niks bijzonders. Ze zijn hooguit irritant als ze teveel in je vijver groeien of het terras overwoekeren. Toch zijn algen de basis van al het andere leven.
Een kettingreactie rond 55 miljoen jaar geleden zorgde voor extreme opwarming. Verhoogde CO2 uitstoot veroorzaakt door toennemende vulkanische activiteiten en vervolgens de uitstoot van grote hoeveelheden methaan, een heel sterk broeikasgas, zorgden voor een extreem snelle stijging van de were...
Dankzij de hoge temperaturen in juli was de blauwalg ineens weer landelijk nieuws. Vooral bij warm weer en weinig wind zorgen blauwalgen voor een hoop overlast in open wateren en vormen daarmee een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. De onderzoeksgroep Aquatische Microbiologie aan ...
Nieuw onderzoek uit Canada laat zien dat algen onder stressvolle omstandigheden zoals hoge temperaturen over schakelen van aseksuele naar seksuele voortplanting. Seks blijkt algen te beschermen in barre omstandigheden…
Veel mensen zijn stomverbaasd als ze voor het eerst lichtgevende golven zien op een mooie zomeravond aan het strand. Nog verbaasder zijn ze als ze horen dat een klein algje hiervoor verantwoordelijk is. Ditzelfde algje zou ook wel eens een belangrijke predator kunnen zijn van jonge schelpjes. ...
Waterplanten zijn mooi om te zien en handig voor de zuurstof productie, maar zorgen ook dat water helder wordt en blijft. Een van de manieren waarop ze dat doen is door het uitscheiden van chemische stoffen waarmee de groei van algen kan worden geremd. Dit fenomeen wordt genoemd en is het onde...
Op oude schoolplaten kan je het nog zien. De plassen en meren in Nederland waren helder, stonden vol met waterplanten en barsten van het onderwater leven. In de jaren 1960 en 1970 kwam daar verandering in. Het water van de meren veranderde in groene soep. Veel van het leven verdween. Slechts e...
Planktondiertjes en –plantjes, de hoofdrolspelers in het voedselweb onder water, staan iedere dag bloot aan bedreigingen van andere waterbewoners die hen als een lekker hapje beschouwen. Gelukkig weet het plankton zich prima te bewapenen tegen de vele vijanden. Dit artikel gaat over verschille...
Soms zijn schelpdieren (zoals mosselen) besmet met een gif. Als je ze opeet wordt je ziek. Microscopisch kleine organismen blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Maar waarom komt besmetting van schelpdieren op bepaalde plekken voor en op andere niet? De mens zelf speelt hierbij een rol, ma...