Robots houden je bij de les
Hoe kunnen robots het onderwijs ondersteunen? Die vraag proberen onderzoekers te beantwoorden door te experimenteren met robots in de taal- en rekenles.
Hoe kunnen robots het onderwijs ondersteunen? Die vraag proberen onderzoekers te beantwoorden door te experimenteren met robots in de taal- en rekenles.
Kunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersenen.
Software voor gezichtsherkenning die jouw gezicht niet eens ziet? Het overkwam Joy Buolamwini. ‘Coded Bias’ volgt haar strijd tegen discriminatie door algoritmen.
Wetenschapsfilmfestival InScience stond afgelopen weekend in het teken van kunstmatige intelligentie. De kersverse hoogleraar Marcel van Gerven verkent hoe onderzoek naar kunstmatige en natuurlijke intelligentie elkaar kan inspireren en versterken.
Woensdag 7 november begon in Nijmegen het wetenschapsfilmfestival InScience. Eerder schreef Kennislink over de documentaire More human than Human.
De robots komen eraan! Hoe gaan we met ze om en welke rol speelt kunstmatige intelligentie straks in ons leven? In het toegankelijke boek ‘Life 3.0’ schrijft hoogleraar natuurkunde Max Tegmark over de opkomst en het belang van kunstmatige intelligentie.
‘Kijk.’ Eric Postma wijst trots naar zijn beeldscherm. ‘Zo kun je precies zien welk schilderij een reproductie is.’ Het lijkt een eenvoudige oplossing voor een moeilijk probleem: een computer die een nagemaakte Van Gogh feilloos van een echte kan onderscheiden. Postma gelooft erin; hij heeft d...
Britse ingenieurs hebben een computer geleerd snelheid en effect van een voetbal te meten. Uit maar twee foto’s van de bewegende bal kan hun programma de hele beweging van de bal bepalen.
Beleidsmakers en managers hebben dagelijks met complexe vraagstukken te maken. Floortje Alkemade, onderzoeker op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), ontwierp een kunstmatige mini-maatschappij waarmee het effect van maatreg...
Met zijn bundel I, Robot zette Isaac Asimov in de jaren 40 voor filosofen de toon om eens stevig na te denken over robots. Met zijn drie wetten bedacht de science-fiction schrijver een manier om de mensheid te behoeden voor kwade daden van de mechanische wezens. Hoe valt de vergelijking met As...