De aarde heeft straks een rookmelder in de ruimte
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Hoe is het gesteld met de noordelijke ijskap? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert vandaag een satelliet om het antwoord op die vraag te vinden. Het is Cryosat-2, een nieuwe en verbeterde versie van de Cryosat die in 2005 de lancering niet doorstond.
De lancering van de Amerikaanse Orbiting Carbon Observatory (OCO) satelliet is mislukt. Hoewel de satelliet volgens plan op 24 februari in een Taurus-raket is gelanceerd, is de neuskegel niet gesepareerd van de raket. Daaronder zat de satelliet, die niet in zijn geplande baan is gekomen.
Goed nieuws voor de Nederlandse ruimtevaart: de bouw van TROPOMI kan beginnen. Dit meetinstrument, dat al jaren in voorbereiding is, gaat vanaf een nieuwe ESA-satelliet de atmosfeer van de aarde bestuderen. De bouw van die satelliet is nu definitief bevestigd.
In de afgelopen tien jaar is een sterke toename van de luchtvervuiling boven Oost Azië waargenomen. In dezelfde periode is de luchtvervuiling boven delen van Europa en Noord Amerika juist afgenomen.
Wetenschappers hebben voor het eerst lokaal verhoogde koolstofdioxideniveaus door menselijke uitstoot weten te detecteren. Ze deden dat met gegevens van het deels in Nederlands gebouwde instrument SCIAMACHY aan boord van ESA’s klimaatsatelliet Envisat.
Door de warme Golfstroom in de Atlantische oceaan heeft Europa een veel gematigder klimaat dan Canada. Wetenschappers zijn bang dat klimaatverandering de oceaanstromen kan veranderen. Grootschalige meetnetten moeten daar op tijd voor waarschuwen, maar volgens oceanograaf Carl Wunsch zijn event...
Satellietbeelden zijn een belangrijk hulpmiddel bij de bestrijdings van de bosbranden in Griekenland. Ook het Nederlandse Ozone Monitoring Instrument (OMI) laat de rooksporen duidelijk zien aan de hand van metingen van stikstofdioxide (NO2).
Wetenschappers hebben de eerste films geproduceerd die de wereldwijde verspreiding laten zien van de belangrijkste broeikasgassen – kooldioxide en methaan. Ze deden dat op basis van drie jaar observatie met het in Nederland ontworpen meetinstrument SCIAMACHY aan boord van ESA’s Envisat satelli...
Het GOME-2 meetinstrument aan boord van ESA’s weersatelliet MetOp-A werkt precies volgens verwachting. Onlangs verschenen de eerste meetresultaten van de mondiale ozonlaag en de luchtkwaliteit boven Europa. Het instrument heeft een belangrijke Nederlandse inbreng.
ESA’s weersatelliet MetOp is na een paar keer uitstel toch succesvol gelanceerd. De satelliet vertrok op 19 oktober naar zijn omloopbaan over de polen, vanwaar hij de hele planeet onder zich langs ziet trekken.
Volgens onderzoekers zou de recente scheur in de continentale aardkorst nabij de Rode Zee in de Afar-Woestijn Ethiopië en Eritrea van de rest van Afrika kunnen isoleren. Uiteindelijk zou er een nieuwe zee kunnen ontstaan.
Jules Verne beschreef ooit een reis naar het middelpunt van de aarde. Het nieuwe ESA-project SWARM zal echt tot in de aardkern kijken, zij het dan indirect. Drie identieke satellieten zullen daarvoor het magnetisch veld van de aarde en de veranderingen ervan nauwgezet meten.
ESA lanceerde gisterenavond vanaf Europa’s lanceerbasis in Kourou (Frans Guyana) Meteosat-9, de tweede van een nieuwe generatie weersatellieten. Meteosat-9 vervult in eerste instantie de rol van reservesatelliet, naast de in 2002 gelanceerde Meteosat-8. Zo kunnen weerwaarnemingen ook in ...
Het klinkt misschien wat vreemd, maar de aantrekkingskracht van de aarde laat zich juist vanuit de ruimte heel goed meten. Sinds een aantal jaren draaien twee bijzondere satellieten om onze planeet, die voortdurend bezig zijn met het in kaart brengen van het mondiale gravitatieveld. Het betref...
De vraag of je de Muur vanuit de ruimte met het blote oog kan zien, lokte onlangs heel wat discussie uit. Ook de in België gebouwde Proba-satelliet zag het bouwwerk over het hoofd!
Een project waarbij systemen voor aardobservatie worden ingezet ter bescherming van bedreigde berggorilla’s is weer een stap verder. In Parijs kwamen namelijk alle betrokkenen bijeen die deze gegevens in de Afrikaanse regenwouden zullen gebruiken.
Op basis van meetgegevens die zijn verzameld met een instrument aan boord van ESA’s aardobservatiesatelliet ERS-2, voorspelt het KNMI dat het ozongat boven de Zuidpool deze week uit elkaar zal vallen. Dat is uitzonderlijk vroeg, want in voorafgaande jaren hield het ozongat twee maanden langer ...
Ongeveer vijfentwintig jaar na de eerste Meteosat-weersatelliet wordt eind augustus de eerste van een nieuwe generatie Europese meteorologische satellieten gelanceerd. Meteosat Second Generation (MSG) neemt elk kwartier een foto van de aarde. Speciale apparatuur aan boord waarschuwt bij plotse...
Envisat is de grootste, meest complexe kunstmaan die Europa ooit heeft gebouwd. Vanuit een baan op achthonderd kilometer hoogte gaat de satelliet gegevens leveren die moeten zorgen voor een betere bescherming van onze planeet.
De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ontwikkelt methoden om lozingen van zware metalen op te sporen vanuit de lucht. Elke verontreiniging laat een eigen ‘signatuur’ achter in de vegetatie. Door daarnaar te kijken, kunnen illegale lozingen en gifdumpingen sneller worden opg...