Wat zou ik doen met een miljoen? “Meer onderzoek doen” is waarschijnlijk het juiste antwoord. Maar stiekem besteed ik het geld liever aan iets anders. Namelijk: aan een prachtige film maken over het Perzische Rijk (539 – 330 v.C.).
Wie: Uzume Zoë Wijnsma Wat: Egyptoloog/Assyrioloog Waar: Universiteit Leiden, European Research Council CoG Persia and Babylonia (682241) Studie: Egyptologie Promotie gaat over: Hoe politieke ideeën veranderden in Egypte en Irak toen zij hun onafhankelijkheid verloren aan de eerste rijken ter wereld (1000 – 1 v.C.). Ik koos dit vakgebied omdat: De oudheid heeft iets magisch: het is duizenden jaren geleden, en toch zijn er nog bronnen van bewaard gebleven. Het is alsof je een fantasy wereld zoals Game of Thrones in stapt, maar dan beter: het is echt. Geboren: Utrecht, 1993
Leukste aan wetenschapper zijn: Ik word betaald om de wereld te begrijpen! Meest bijzondere moment als wetenschapper: Elk moment dat je het idee hebt iets nieuws op het spoor te zijn, dat je een gaatje in de kennis ontdekt hebt die jij kunt opvullen. Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Ik wil precies weten hoe alles in elkaar zit – maar de wereld is te groot en te complex. Elke keer als je een artikel schrijft of theorie ontwikkelt, voelt het daarom incompleet: je kan het altijd nog beter begrijpen en nog beter doen. Er is geen einde aan. Dat kan enorm frustrerend zijn. Hobby’s: Film, fotografie en kunst in het algemeen. Als ik niet minstens twee keer per week in de bioscoop zit, word ik chagrijnig. Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Jonge mensen te informeren over het wetenschappelijke leven, en hopelijk een aantal te inspireren om ook een PhD te doen. Zelf had ik namelijk geen idee hoe een PhD eruit zag toen ik er kans op maakte. Ik dacht dat ik vier jaar lang eenzaam in een stoffig hoekje iets zou moeten bestuderen waar toch niemand om zou geven. Boy, was I wrong… Wie is je grote voorbeeld: J.R.R. Tolkien. Hij was hoogleraar Engels aan Oxford en schrijver van het nu legendarische The Lord of the Rings. Zijn wetenschappelijke liefde voor taal leidde hem ertoe nieuwe talen te bedenken, waar hij vervolgens een hele wereld om heen bouwde: zo ontstond Midden-Aarde. Die combinatie van wetenschap en kunst vind ik prachtig. Ooit hoop ik iets soortgelijks te doen. Wat wilde je worden toen je 7 was: Filmregisseur En toen je 17 was: Nog steeds filmregisseur. Of fotograaf, of schilder, of hoogleraar aan Harvard. Ik kon (en kan) niet goed kiezen. Leukste reactie op je onderzoek: De ‘wauw’-reactie wanneer mensen horen dat ik hiërogliefen kan lezen, en alle heerlijke stereotype denkbeelden die daarbij horen: ‘Wauw, je bent net een Indiana Jones! Je rent nog net geen grot in.’
Links:
Wat zou ik doen met een miljoen? “Meer onderzoek doen” is waarschijnlijk het juiste antwoord. Maar stiekem besteed ik het geld liever aan iets anders. Namelijk: aan een prachtige film maken over het Perzische Rijk (539 – 330 v.C.).
Mummies vind je in Egypte, zou je denken. Maar zo simpel is het niet. Ook de oude Egyptenaren reisden het hele Midden-Oosten door. Hun spullen zijn gevonden in onder andere Griekenland, Turkije, Georgië, Libanon en Irak. In Iran is zelfs een Egyptische sarcofaag ontdekt.
Als historicus weef je een web van waarschijnlijkheid. Je puzzelt en speurt naar ‘de waarheid’, en je probeert feit van fictie te onderscheiden. Maar twijfel blijft: weten we ooit iets met zekerheid?
Historici zijn een soort detectives. Dat het werk rondom een Amerikaanse moordzaak in de podcast ‘Serial’ mij dan ook erg bekend voorkomt, is niet verbazingwekkend.
Heleen Sancisi-Weerdenburg werd op 23 Mei 1944 in Haarlem geboren als dochter van een groenteboer. Destijds kon waarschijnlijk niemand raden dat zij hoogleraar zou worden. Ze overleed helaas jong (op 56e-jarige leeftijd) maar ze liet wel iets groots achter: ze stond aan het begin van een gehee…
Geweld en intrige, slangen en krokodillen, allemaal in de hitte en het zand van Egypte: het is de perfecte cocktail voor een film. Of voor een game. Assassin’s Creed: Origins neemt de speler mee naar de Egyptische oudheid en brengt spel en wetenschap samen.
De oudheid heeft vele bronnen achtergelaten: half kapotte tempels en paleizen, mummies en mysterieuze graftombes, duizenden papyri en kleitabletten. Maar het leukste van al die bronnen zijn de brieven, omdat ze zo herkenbaar zijn.
Stel je voor: je wilt iets weten over de geschiedenis, maar in plaats van een boek open te slaan, zet je een VR-bril op. De Tweede Wereldoorlog, de middeleeuwen, of antiek Egypte, met die bril waan jij je in het landschap van welke tijd en welke regio dan ook.
Op 4 juli werd het nieuwe ‘Vrijheidsbeeld’ van Amerika onthuld. Het is geïnspireerd op een antiek document dat ten onrechte bekend staat als ‘de eerste mensenrechtenverklaring ter wereld’. In feite is het document een verheerlijking van een oude dictator. Dus wat doet e…