Sara Lynn Blanken
Faces of Science

Sara Lynn Blanken

Malariaonderzoeker, RUMC

  • email
  • linkedin

"Hoe zit de hele ingewikkelde driehoeksverhouding tussen mens, malariaparasiet en mug in elkaar? Dat wil ik weten!"


Wie:
Sara Lynn Blanken

Wat:
Malariaonderzoeker

Waar:
Radboudumc Nijmegen

Studie:
Infection & Immunity aan de Universiteit Utrecht.

Promotie gaat over:
Malaria is een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een klein organisme, een parasiet. De malariaparasiet leeft in menselijk bloed en kan worden overgedragen naar een ander persoon via een muggenbeet. Ik onderzoek factoren die deze overdracht beïnvloeden, met als doel de verspreiding van malaria zoveel mogelijk te voorkomen.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik het super interessant vind hoe wij als mens continu op hele kleine schaal interacties hebben met micro-organismen. Dit heeft soms grote negatieve gevolgen, zoals bij malaria. Naast micro-organismen vind ik insecten superfascinerend. Vroeger wilde ik graag weten hoe lang mieren onder de grond bleven. Ik markeerde ze met verf en wachtte tot ze weer boven de grond kwamen. Helaas kwam geen van de mieren terug. Mijn interesse in zowel insecten als micro-organismen komt perfect samen in mijn onderzoek naar malaria!

Geboren:
24-09-1996

Leukste aan wetenschapper zijn:
De gesprekken met andere wetenschappers! Ik vind het altijd het leukst om met andere mensen, binnen of buiten het veld, over onderzoeksresultaten te praten. Dit leidt vaak tot nieuwe inzichten en ideeën.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Om de impact van malaria in levende lijve te zien tijdens veldwerk in Oeganda blijft indrukwekkend. Bijvoorbeeld wanneer collega’s daar vertellen over een ziek kind. Dit is zeker ook een motivatie voor mij om door te gaan.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Het missen van vrienden en familie tijdens een periode in het veld. Dit is gelukkig snel op te lossen door ze te bellen!!

Hobby’s:
Koken, schilderen, lezen

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Vroeger dachten mensen bij de vraag: ‘hoe ziet een wetenschapper eruit’ aan een witte man in een witte labjas. Dit beeld klopt natuurlijk niet, er zijn net zoveel verschillende onderzoekers als dat er mensen zijn. Dit wil ik graag meegeven via Faces of Science: onderzoek doen kan iedereen, hoe je er ook uit ziet, en waar je ook vandaan komt. Het enige wat je nodig hebt is passie voor het onderwerp!

Wie is je grote voorbeeld?:
Mijn ouders.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Ik wilde apen redden in Turkije.

En toen je 17 was:
Bioloog, het liefst iets met dieren.

Leukste reactie op je onderzoek:
De verbazing als ik mensen in Oeganda vertel dat ik nog nooit malaria heb gehad.

Alle publicaties van Sara Lynn Blanken