Op Verantwoordingsdag biedt het kabinet de Tweede Kamer haar jaarverslagen aan. Ik mocht samen met een groep jonge wetenschappers deze jaarverslagen beoordelen en erover praten met Tweede Kamerleden.
Wie: Renushka Madarie
Wat: Criminoloog
Waar: Hogeschool van Amsterdam en Vrije Universiteit
Studie: Psychologie en criminologie
Promotie gaat over: Account hijackers: criminelen die gestolen inloggegevens gebruiken om in te breken in andermans online account
Ik koos dit vakgebied omdat: Mijn interesses (menselijk gedrag en de mogelijkheden van computers) en onderzoeksvaardigheden kan ik nu perfect combineren terwijl ik help een maatschappelijk probleem aan te pakken door onderzoek te doen naar account hijacking.
Geboren: In het jaar dat ook het Web ter wereld kwam (1991), maar ik ben geboren in Gelderland.
Leukste aan wetenschapper zijn: Je hebt heel veel vrijheid in je werk. Ik kan tot op zekere hoogte zelf bepalen wat ik onderzoek en hoe ik dat ga onderzoeken. Ik kan mijn promotietraject dus redelijk vormen naar wat ik het meest interessant vind en wat ik het liefst zou doen op werk. Die autonomie is heel prettig, maar je moet er ook goed mee om kunnen gaan – zie: Moeilijkste aan wetenschapper zijn.
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Mijn eerste paper dat ik publiceerde werd goed ontvangen en geliket door een bekende criminoloog uit Amerika die ik toen nog niet had ontmoet. Dat vond ik toen best bijzonder.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Je hebt heel veel vrijheid in je werk. Ik moet er steeds voor waken dat ik me niet inlaat met allerlei zijprojecten of dat ik niet verdrink in alle mogelijke analyses die ik kan doen met een dataset. Keuzes maken en focus houden is soms lastig, maar wel belangrijk.
Hobby’s: Sporten (kung fu en yoga) en lezen.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik hoop mensen wat te leren over (de gevaren van) het internet en ze de ups en downs (maar vooral de ups) te laten zien van een leven als wetenschapper.
Wie is je grote voorbeeld?: Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. Hij weet heel veel, kan problemen goed vanuit verschillende perspectieven bekijken, staat ergens voor, schaamt zich niet voor zijn matige emoji-skills ;) en heeft altijd oog voor de mens.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Politieagent of dierenarts.
En toen je 17 was: Psycholoog of zo iemand die in het lab nieuw voedsel in elkaar knutselt.
Leukste reactie op je onderzoek: Bij een van mijn presentaties zat een jongetje in het publiek dat razend enthousiast was over mijn onderwerp. Steeds opnieuw ging zijn vingertje omhoog om te vertellen over hoe zijn accounts en die van zijn vriendjes weleens waren gehackt. Zielig, maar toch ook wel heel schattig.
Een toffe reactie op mijn opiniestuk in de NRC was: “Mooi gebalanceerd, geen randje vet maar toch met jus en persoonlijk!”
Ik en de media:
Blog over mijn onderzoek voor Bits of Freedom.
Opiniestuk over biometrische gegevens in NRC.
Artikel over motivaties van hackers in het vakblad Security Management.
Op Verantwoordingsdag biedt het kabinet de Tweede Kamer haar jaarverslagen aan. Ik mocht samen met een groep jonge wetenschappers deze jaarverslagen beoordelen en erover praten met Tweede Kamerleden.
Hoe ga je om met cybercriminaliteit en wat zijn de beste anti-hackertips? In deze blog deel ik leuke en leerzame podcastafleveringen van wetenschappers en mensen uit de praktijk.
Op illegale online platforms handelen mensen anoniem met elkaar. Die anonimiteit zorgt voor wantrouwen onderling. Ik leg uit welke maatregelen dat tackelen.
Ik vervolg mijn promotietraject bij de HvA en ga hier lesgeven in digitaal forensisch onderzoek. Hier vertel ik wat ik in mijn eerste maand op de HvA zoal gedaan heb.
Wat is online seksueel geweld? Er vallen zoveel gedragingen onder dat het een vaag containerbegrip is. Wetenschapper Marleen Gorissen legt uit hoe lastig het daarom is om dit te onderzoeken.
Voor mijn onderzoek haalde ik informatie van websites door te scrapen. Wat is webscrapen en hoe kun je dit zelf doen? In deze blog leg ik het je uit.
Nu je meer thuis bent, heb je misschien wel extra online accounts aangemaakt. Hoe zorg je dat criminelen niet met jouw accountgegevens aan de haal gaan?
Twijfel je of je wel de juiste studiekeuze maakt? Geen nood! Je hebt genoeg voorgangers die het ook niet in één keer wisten.
Binnenkort gaat Knappe Koppen van start: een nieuw tv-programma waarin wetenschappers steeds een onderwerp uitdiepen. In deze blog vertel ik hoe het was om voor de camera te staan.
Ik gaf in een paar weken tijd op drie totaal verschillende conferenties een lezing. Vermoeiend, maar ook erg leuk!
Als wetenschapper wil je onze gezamenlijke kennis over de wereld vergroten. Het is daarom belangrijk jouw onderzoeksresultaten naar buiten te brengen. Hiervoor doorloop je vaak een peer review. Wat houdt dat in?
Illegale handel vindt soms plaats op websites waar je als gewone internetgebruiker niet snel komt. Op het darkweb vinden criminelen elkaar wel makkelijker. Dit deel van het internet wordt daarom vaak geassocieerd met criminaliteit. Maar het darkweb is meer dan dat.