Rechten, saai? Allesbehalve! In dit blogbericht neem ik je mee in mijn eigen studiekeuze, en hoe ik de wondere wereld van het recht betrad.
Wie: Max Vetzo Wat: Jurist en rechtswetenschapper Waar: Universiteit Utrecht Studie: Bachelor rechtsgeleerdheid aan het Utrecht Law College en University of Cambridge; Legal Research Master Universiteit Utrecht Promotie gaat over: De rol van de rechter in politieke kwesties
Ik koos dit vakgebied omdat: Het staatsrecht zich zo mooi op het snijvlak tussen recht en politiek bevindt. Dat geldt ook voor mijn onderwerp. En: als het echt spannend wordt, is geen rechtsgebied zo relevant als het staatsrecht. Of het nou gaat om kabinetscrises of om grote, beeldbepalende rechtszaken. Geboren: 4 juli 1994 Leukste aan wetenschapper zijn: De vrijheid hebben om lang en kritisch na te denken over complexe vraagstukken. Meest bijzondere moment als wetenschapper: De publicatie van mijn eerste boek, dat ik samen met twee hoogleraren mocht schrijven. Het gaat over de impact van nieuwe technologie- artificiële intelligentie (AI) en algoritmen-op onze mensenrechten. Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Er zijn zoveel interessante onderwerpen waarin je je kan verdiepen. Het is soms lastig daaruit een keuze te maken. Hobby’s: Lezen, hardlopen, muziek luisteren, goede (of juist heel slechte) films en series kijken. Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik hoop jongeren de enorme veelzijdigheid van de wetenschap- ook die van de rechtswetenschap- te laten zien. Wie is je grote voorbeeld: Ik bewonder vooral mensen die dingen kunnen waar ik zelf niet goed in ben. Die lijst is enorm. Ook mensen die goed zijn in het vertellen van verhalen inspireren mij. Zoals schrijvers als Robert Caro, de biograaf van president Lyndon B. Johnson. Maar ik denk ook aan docenten waar ik les van heb gehad en die zelfs met de meest complexe, technische materie ongelofelijk wist te boeien. Als ik in de categorie verhalenvertellers een iemand mag kiezen, dan ga ik voor Bruce Springsteen. Niemand die je zo in vervoering kan brengen als The Boss. Wat wilde je worden toen je 7 was: Politieagent En toen je 17 was: Advocaat Leukste reactie op je onderzoek: Familieleden die vragen: wanneer is je scriptie nou af? Dat relativeert zo lekker. Of mensen die drie afleveringen van de Rijdende Rechter hebben gekeken en je daarna haarfijn uitleggen hoe het zit met de wenselijke constitutionele verhoudingen in een democratische rechtsstaat. Dat werkt heerlijk ontnuchterend. Ik en de media: Naast een onvergetelijk tv-optreden bij het SBS6-weerbericht van Piet Paulusma op dertienjarige leeftijd:
Interview Gediscrimineerd door een algoritme
Blogbericht De avondklok en de rol van de rechter
Opiniestuk De Volkskrant De donorwet en de democratie
Blogbericht Het U.S Supreme Court en algoritmes die kiesdistricten manipuleren
Interview Een Algoritme is nooit neutraal
Rechten, saai? Allesbehalve! In dit blogbericht neem ik je mee in mijn eigen studiekeuze, en hoe ik de wondere wereld van het recht betrad.
Denk je aan de strijd tegen klimaatverandering, dan denk je misschien aan Greta Thunberg, Al Gore of Sir David Attenborough. Allemaal belangrijke aanjagers van klimaatmaatregelen. Maar wat dacht je van de rechter?
Algoritmes zijn overal en hebben grote invloed op ons leven. Vaak positief, maar lang niet altijd. Algoritmes kunnen zelfs onze mensenrechten in gevaar brengen.