De zorg is een megavervuiler. Tijdens een enkele operatie produceren we evenveel afval als het gewicht van een negenjarig kind. Hoe zit dat en hoe kan het anders?
Wie: Lianne Wellens
Wat: Arts-onderzoeker Kinderchirurgie
Waar: Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie
Studie: Geneeskunde
Promotie gaat over: Het laten oplichten van kankercellen tijdens de operatie zodat chirurgen nauwkeuriger kunnen opereren. Ik koos dit vakgebied omdat: Na mijn studie geneeskunde wilde ik graag experimenteel onderzoek doen. Het leek mij gaaf om betrokken te zijn bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën die uiteindelijk artsen helpen met het beter behandelen van hun patiënten.
Geboren: 26 mei 1991, Rijsenhout
Leukste aan wetenschapper zijn: Je bent elke dag bezig met nieuwe dingen leren, je hebt weinig routine en je mag naar veel coole plekken reizen om te praten met andere onderzoekers over je werk.
Meest bijzondere moment als wetenschapper: In een kerstboom-met-lampjes-jurk de werking van fluorescentiechirurgie pitchen in Tivoli/Vredenburg. Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Je onderzoekt nieuwe dingen die meestal nog nooit zijn uitgevoerd. Daarom heb je vaak veel pogingen nodig voordat een experiment lukt. Als een proef niet slaagt, kan je je soms dom voelen, omdat je iets (nog) niet weet. Dit hoort heel erg bij wetenschap, maar vind ik soms lastig.
Hobby’s: Zwemmen, zeilen, zingen, kickboksen, kitesurfen, Ajax kijken, koffie drinken & boeken lezen.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Het lijkt me leuk om te leren schrijven over de dingen die mij bezighouden in de wetenschap. Ook hoop ik mijn onderzoek begrijpelijk uit te leggen aan iedereen die er iets over wil weten.
Wie is je grote voorbeeld?: Ik heb meerdere mensen die ik heel tof vind. Onder andere Lady Gaga, mijn broertje Bart Wellens, Sigrid Kaag & Elizabeth Garrett Anderson en Matthijs de Ligt.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Spice Girl of rechercheur in Baantjer. En toen je 17 was: Burgermeester van Amsterdam.
Leukste reactie op je onderzoek: ‘Wow, het geeft licht.’
Ik en de media:
Uitzending in Editie NL over fluorescentie-onderzoek bij neuroblastomen
Pitch in Tivoli Vredenburg tijdens Famelab the Netherlands
Kika–onderzoeker aan het woord
De zorg is een megavervuiler. Tijdens een enkele operatie produceren we evenveel afval als het gewicht van een negenjarig kind. Hoe zit dat en hoe kan het anders?
Op 6 januari om 16:20 exact mocht ik een shotje BNT162b2-v halen, ook wel bekend als de coronavaccinatie van Biotech/Pfizer. Een heel mooi moment!
Als je in Nederland in het ziekenhuis terechtkomt, is de kans groot dat je door een witte, Nederlandse arts behandeld wordt. Hoe zorg je ervoor dat die groep diverser wordt, en de zorg daarmee ook?
Wie gebeten wordt door een giftige slang moet snel antigif regelen van eenzelfde soort slang. Hopelijk kan dat in de toekomst makkelijker. Jonge wetenschappers hebben namelijk slangenorganoïden uitgevonden.
Het coronavirus is officieel een pandemie. Als arts-onderzoeker werk ik de komende tijd vanuit huis. Maar hoe lang nog voordat ik ook word opgeroepen?
Organoids lijken erg op onze eigen organen, maar je maakt ze in een kweekschaaltje. Hierdoor hebben we in de toekomst misschien geen proefdieren meer nodig.