Als wetenschapper kun je niet zonder subsidies. Het goede nieuws: ik kreeg een subsidie voor wetenschapscommunicatie. Het slechte nieuws: de subsidie voor wetenschappelijk onderzoek, krijg ik niet.
Wie: Karin van der Tuin
Wat: Arts-onderzoeker
Waar: Leids Universitair Medisch Centrum
Studie: Geneeskunde en Biomedische wetenschappen
Promotie gaat over: De genetische achtergrond van zeldzame tumoren.
Ik koos dit vakgebied omdat: Ik ben geïnteresseerd in DNA en het ontstaan van kanker. Mijn vakgebied is heel complex en dat levert een intellectuele puzzel op. Naast het onderzoek spelen ook ethische en maatschappelijke vraagstukken een belangrijke rol, die combinatie spreekt mij aan.
Geboren: 19-09-1987, Groningen
Leukste aan wetenschapper zijn: Dat er nog zo ontzettend veel te ontdekken valt. Het gaat eigenlijk niet om de antwoorden maar om de vragen die je stelt.
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Als je gevraagd wordt om ergens over je onderzoek te komen vertellen.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Dat je geen onderzoek kunt doen als je er geen financiering voor krijgt. Daardoor blijven sommige interessante onderzoeken tot die tijd op de plank liggen.
Hobby’s: Hockeyen, wielrennen en koken. Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Mensen een inkijkje geven in het leven als onderzoeker. En mensen enthousiast te maken over onderzoek naar DNA.
Wie is je grote voorbeeld: Siddhartha Mukherjee, oncoloog, wetenschapper en auteur van ‘De keizer aller ziektes’ en ‘Het-gen’.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Dolfijnentrainer
En toen je 17 was: De Nobelprijs winnen in de Geneeskunde
Leukste reactie op je onderzoek: De vraag of we in de toekomst het DNA van mensen zo zouden kunnen aanpassen dat we later op Mars kunnen wonen (jongen van 10jaar)
Ik en de media
Mijn optreden bij de Universiteit van Nederland
Artikel over mijn onderzoek van KiKa
Ik vertel regelmatig over mijn onderzoek tijdens de Science Battle
Overige projecten niet direct gerelateerd aan mijn promotieonderzoek:
Lowlands Science 2015 ‘Thrillseeker-gen’
Lowlands Science 2017 ‘Love is … in your DNA’
Als wetenschapper kun je niet zonder subsidies. Het goede nieuws: ik kreeg een subsidie voor wetenschapscommunicatie. Het slechte nieuws: de subsidie voor wetenschappelijk onderzoek, krijg ik niet.
Het beeld van de eenzame wetenschapper op een zolderkamer is inmiddels verleden tijd. Toch is het nu voor veel studenten wel de realiteit. We proberen er ook digitaal een leerzame tijd van te maken.
Wat moet je als arts-onderzoeker doen bij een internetstoring waardoor je niet in je patiëntendossiers kunt komen? Want brieven en artikelen schrijven is dan niet mogelijk!
Eerste keren zijn altijd spannend. Ook voor artsen. De eerste keer vaccineren tegen covid: fantastisch, maar ook spannend. Maar zonder onzekerheid, geen wetenschap!
Als kind wilde ik dolgraag de Nobelprijs voor Geneeskunde winnen. Ik had veel moeite met lezen en schrijven maar gaf nooit op, want ik was nieuwsgierig en wilde graag leren!
Promoveren is niet altijd gemakkelijk, toch heb ik er nooit een moment spijt van gehad. Het begon allemaal met Julia, een 12-jarig meisje met schildklierkanker.
Hoe is het om na bijna 15 jaar weer terug te zijn op je oude middelbare school? Vorige week sprak ik een uur met scholieren van de bovenbouw van het vwo over wetenschap aan de hand van de Faces of Science-quiz.
Alhoewel de kwaliteit van de koffie op mijn werkplek sterk verbeterd is, vind ik het LUMC niet de meest inspirerende werkomgeving. Afgelopen week was ik in het Science Center in Delft, een fantastische plek!
‘Zitten is het nieuwe roken’, zeggen verschillende onderzoekers. Aan veel zitten maak ik mij zeker schuldig. De oplossing is simpel: vervang zitten door (lichte) inspanning.
Krijgt iedereen in 2040 een genenpaspoort waar al z’n DNA-varianten in staan? Dit soort vragen werden er gesteld tijdens de Talkshow van de Toekomst. Ik was daar als DNA-expert.
In 2050 halen we niet alleen ziektes weg dankzij aanpassing van ons DNA, maar passen we ook mensverbetering toe. Of toch liever niet? In de Talkshow van de Toekomst praten wetenschappers en publiek over het uitbannen van ziektes en de designbaby’s van de toekomst.
Werken en onderzoek doen in de zomertijd is anders dan onderzoek tijdens andere jaargetijden. Je slaat er soms steil van achterover!