Sinds vorig jaar lijkt Ghana populairder dan ooit als vakantiebestemming, vooral in de kerstperiode. Wat maakt het land zo populair onder toeristen?
Wie: Gladys Akom Ankobrey
Wat: Antropologe
Waar: Maastricht University
Studie: Bachelor culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en de master Migration & Diaspora studies aan SOAS (School of Oriental and African Studies) in Londen.
Promotie gaat over: De schoolervaringen en aspiraties van mobiele Nederlands-Ghanese jongeren.
Ik koos dit vakgebied omdat: Ik graag de obstakels wil aankaarten waar jongeren tegen aanlopen in het Nederlandse onderwijssysteem maar ook de mogelijkheden die ze hebben vanwege hun connecties met andere landen.
Geboren: 21 juni 1992, Utrecht
Leukste aan wetenschapper zijn: Uitzoeken wat alledaagse situaties en ervaringen mij kunnen vertellen over maatschappelijke vraagstukken rondom migratie, onderwijs en diversiteit. Ik denk graag kritisch na over dingen die vanzelfsprekend lijken. Daarnaast vind ik het heel leuk om nauw contact te hebben met de jongeren waar ik onderzoek naar doe.
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Wanneer ik een nieuwe golf van inspiratie voel opkomen. Vooral op momenten dat ik vastliep, zoals toen ik bezig was met het schrijven van mijn onderzoeksvoorstel, was dit een boost voor mijn zelfvertrouwen.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Niet overweldigd raken door de hoeveelheid aan informatie die ik verzamel. En omgaan met het gevoel dat ik nooit genoeg doe maar voortdurend met mijn onderzoek bezig ben in mijn hoofd.
Hobby’s: Films en documentaires kijken, lezen, reizen, zingen en events bezoeken over maatschappelijke thema’s.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik hoop mijn onderzoek toegankelijk te maken voor een groter (jong) en divers publiek, inclusief mijn onderzoeksdeelnemers. Bloggen voor FoS biedt mij de kans om deelnemers op nieuwe manieren te betrekken bij mijn onderzoek. Door licht te werpen op hun verhalen wil ik laten zien hoe divers de onderwijservaringen van jongeren zijn. Ook vind ik het belangrijk om jongeren aan te spreken die geïnteresseerd zijn in het doen van onderzoek maar denken dat zij niet in de academische wereld passen. Bijvoorbeeld omdat zij denken dat ze niet voldoen aan het beeld van de ‘wetenschapper’ (witte, oudere man) of slim genoeg zijn. Zo dacht ik namelijk ook! Door mijn persoonlijke verhaal te delen hoop ik bij te dragen aan het doorbreken van dit beeld.
Wie is je grote voorbeeld?: Er zijn meerdere mensen tegen wie ik opkijk vanwege hun persoonlijkheid, levensstijl en/of de verschillende manieren waarop ze strijden voor een rechtvaardige en duurzame wereld. Ik laat me door hen inspireren maar dat betekent niet dat ik persé hetzelfde pad wil bewandelen.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Juffrouw of zangeres.
En toen je 17 was: Journalist. Na het afronden van de middelbare school schreef ik me in voor de School voor de Journalistiek. Niet lang voordat de studie zou beginnen ontdekte ik de studie antropologie en besloot zonder twijfel mijn studiekeuze te veranderen.
Leukste reactie op je onderzoek: Dus je krijgt betaald om met jongeren te praten, activiteiten met hen te ondernemen, en tripjes te maken naar Ghana? Zo’n baan wil ik ook wel! (een deelnemer uit mijn onderzoek)
Sinds vorig jaar lijkt Ghana populairder dan ooit als vakantiebestemming, vooral in de kerstperiode. Wat maakt het land zo populair onder toeristen?
Online onderwijs en werken is het nieuwe ‘normaal’ geworden sinds de corona-uitbraak. Voor onderzoekers is dat niet anders. Zo nam ik afgelopen zomer deel aan een online conferentie. Hoe anders is dat eigenlijk?
Wat hebben een onderzoeker en kunstenaar met elkaar gemeen? In deze blog reflecteert mijn zusje Djura, een kunstenaar, op deze vraag en deelt ze haar perceptie over promotieonderzoek doen.
Op de middelbare school ervaarde ik voor het eerst hoe het is om in de minderheid te zijn. Op de Universiteit van Amsterdam kon ik de niet-witte studenten op één hand tellen. Hoe ga je daar mee om?
‘Hoe maak je nou eigenlijk een studiekeuze?’ Is het kiezen van een studie wel zo simpel als het lijkt? Voor mij zat dit proces vol onverwachtse wendingen!
Hoe is het om stage te lopen in een land dat je alleen kent van vakantie? Ontmoet Ama, een 21-jarige deelnemer uit mijn onderzoek. Na haar studie rechten ging zij op stage in Ghana, het land van haar ouders.