Dide van Eck
Faces of Science

Dide van Eck

Onderzoeker gender&diversiteit, RU

  • email

"Een inclusieve organisatie bestaat niet (en gelukkig maar)."


Wie:
Dide van Eck


Wat:
Onderzoeker Gender & Diversiteit


Waar:
Radboud Universiteit Nijmegen


Studie:
Bestuurs- & Organisatiewetenschappen, zowel de bachelor als onderzoeksmaster van gedaan aan de Universiteit Utrecht.

Dide van Eck

Inge Hoogland voor Faces of Science/NEMO Kennislink


Promotie gaat over:
Diversiteit en inclusie binnen laagbetaalde banen


Ik koos dit vakgebied omdat:
Dit vakgebied je anders leert kijken naar vanzelfsprekendheden en normen in onze maatschappij en organisaties, die bepalen wat of wie normaal of ‘abnormaal’ is. Het leert me ook kritisch te kijken naar de dagelijkse gevolgen van deze normen. Bijvoorbeeld hoe deze bepalen wie er kans maakt op een bepaalde baan, op promotie en/of op een hoger salaris. En natuurlijk te onderzoeken hoe je deze vastgeroeste normen ook verandert om ongelijkheid tegen te gaan, zodat er meer ruimte is voor het bestaan van verschillen.


Geboren:
24 augustus 1992, Zeist.


Leukste aan wetenschapper zijn:
De mogelijkheden die ik krijg om echt met mensen in gesprek te gaan en te luisteren naar hun perspectief en ervaringen over hun werk. Bijvoorbeeld: hoe is het om schoonmaker te zijn? Hoe word je behandeld? Wat vind je mooi, wat zou je anders willen? En daarnaast het echt zelf mogen ervaren en verkennen van deze werkplekken. Vervolgens heb je als wetenschapper de vrijheid om in te gaan op wat jou prikkelt, wat jou raakt van de verhalen die je hoort, en de praktijken op de werkvloer die jou opvallen.


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Te horen krijgen van de buschauffeur na een werkdag bij de vliegtuigschoonmaak dat ik ‘daar niet hoor’ maar dat ik beter kan solliciteren voor stewardess. Dit gaf weer een nieuw perspectief op vormen van ‘in- en uitsluiting’: wie ‘hoort’ er op welke werkplek en waar is dat op gebaseerd?


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Je krijgt soms ook minder leuke verhalen te horen, dan het is soms moeilijk dat je als onderzoeker niet meer kan doen dan luisteren en erover schrijven vanuit een academisch perspectief – ik ben geen journalist of hulpverlener.


Hobby’s:
Ik houd heel erg van lezen, vooral fan van feministische literatuur en dichtbundels. Daarnaast sport ik ook graag om vooral even niet teveel met mijn hoofd bezig te hoeven zijn. Zo speel ik al sinds ik klein ben korfbal.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik hoop meer jongeren enthousiast te maken voor de wetenschap. Onder jongeren kan de wetenschap wel eens een suffige, saaie uitstraling hebben. Ik wil laten zien dat ‘wetenschap’ niet alleen maar bestaat uit achter een bureau zitten en moeilijke of langdradige teksten lezen en schrijven. Maar dat het ook bestaat uit in contact komen met veel interessante en verschillende mensen. Het biedt de kans om nieuwe werelden te ontdekken en dat je ook gebruik kan maken van bijv. kunst, theater, muziek, poëzie om onderzoek over te brengen.


Wie is je grote voorbeeld?:
Ik heb (gelukkig) veel rolmodellen, waar ik op dit moment het meest van leer en voor mij een voorbeeld zijn – zowel hoe ze als persoon in het leven staan als hun ideeën binnen en over de wetenschap -, zijn dr. Noortje van Amsterdam en prof. dr. Marieke van den Brink.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Danser en boekenschrijver.


En toen je 17 was:
Dat wist ik totaal niet, ik was heel erg zoekende. Ik koos dan ook voor een brede, maatschappelijke opleiding waar ik nog alle kanten mee op kon (Bestuurs- en Organisatiewetenschappen).


Leukste reactie op je onderzoek:
Van een meewerkend voorman in de vliegtuigschoonmaak: “Wat goed dat je ook het werk zelf meemaakt! Ik heb nog nooit eerder een onderzoeker meegemaakt die daadwerkelijk mee komt werken als schoonmaker. Meestal komen ze voor een interview of een enquête en zijn ze daarna weer weg”


Ik en de media:
 

2018 FunX: Radiodiscussie over fatshaming

2018 FunX: Radio-interview over Netflix show ‘Insatiable’.

2018 NOS op 3: Interview over fatshaming

Alle publicaties van Dide van Eck