Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Waarom vinden jongeren Europese politiek saai?

Wat kunnen we daaraan doen? Afgelopen maand organiseerde ik samen met twee collega’s een evenement over dit onderwerp.

Europese politiek is saai!
Het is een veel bediscussieerd probleem. Jongeren vinden de Europese politiek niet zo belangrijk, ze zijn er minder in geïnteresseerd en jongeren zijn over het algemeen niet politiek actief. Onderzoek bevestigt dit. Jongeren hebben het gevoel dat zij niet goed snappen wat er in de politiek gebeurt. Bovendien hebben jongeren het idee dat politici niet naar hen luisteren.

Probleem?
Dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in de politiek is een probleem voor het politieke systeem. Jongeren die in het begin van hun leven minder geïnteresseerd zijn in de politiek, zullen later ook minder vaak naar de stembus gaan. Bovendien is het voor Europese politici eenvoudiger om jonge kiezers een lage prioriteit te geven. Politici vrezen weinig tegenspraak van jongeren. Jongeren zijn echter wel de toekomstige generatie die later mee gaat beslissen en stemmen. Het is daarom belangrijk voor de democratie dat ook jonge burgers politiek geïnteresseerd zijn.

Evenement Jong in Europa
Maar hoe kun je jongeren bij de politiek betrekken? Afgelopen vrijdag organiseerde ik onder andere met Judith Möller (Universiteit van Amsterdam), de politieke communicatiegroep (CPC) en de Nederlandse Jeugdraad (NJR) een evenement rondom deze vraag. Politici, vertegenwoordigers van organisaties en jongeren lieten hun oplossingen horen.

Sociale media inzetten
Marietje Schaake (EU parlementariër D66) probeert jongeren te betrekken door met hen in gesprek te gaan. Doordat jongeren daadwerkelijk deelnemen aan een politiek proces raken ze meer geïnteresseerd in de politiek. Matthijs Pontier (lijsttrekker Piratenpartij Europa) vindt ook dat jongeren meer directe inspraak moeten hebben. Sociale media kunnen daarbij helpen. Sociale media en internet zorgen ervoor dat jongeren direct kunnen discussiëren met elkaar en met politici (e-democracy).

Politici op Dubsmash?
Tot slot denken drie scholieren van het Roland Holst College in Hilversum dat jongeren vooral betrokken worden bij de politiek door de politiek toegankelijk en interessant te maken. Maar hoe doe je dat? De scholieren denken bijvoorbeeld ‘grappige filmpjes’ van politici de aandacht kunnen trekken. Maar ook ‘persoonlijke communicatie’ helpt. Wanneer politici iets vertellen over hun persoonlijke leven, wordt het ook vermakelijk voor jongeren. Volgens de scholieren kunnen grappige en persoonlijke berichten ervoor zorgen dat jongeren geïnteresseerd raken in de politiek. Het trekt immers de aandacht.

(parodie van BlendTV)

Onderwijs inzetten
ProDemos en het Huis van Europa vinden het belangrijk dat in het onderwijs meer aandacht wordt besteed aan Europa. Door jongeren te informeren over de Europese Unie kunnen jongeren meer betekenis geven aan Europa. Door jongeren op een interactieve wijze kennis te laten maken met de politiek tijdens bijvoorbeeld maatschappijleerlessen of door het binnenhof of het Europees parlement te bezoeken, leidt dat tot meer kennis over de Europese Unie. Hun intentie om te participeren wordt daarmee groter.

Uitdaging
Jongeren betrekken bij de politiek is een belangrijke uitdaging. Er zijn ook oplossingen genoeg. Zoals Judith Möller in haar proefschrift al aangaf, zijn er drie belangrijke pijlers die ook bij de bijeenkomst naar voren kwamen: onderwijs, bereik en betrek jongeren (bijvoorbeeld via sociale en traditionele media). Uiteindelijk blijven deze drie pijlers de belangrijkste ‘oplossingen’. Of de oplossingen ook worden ingezet, is uiteindelijk de grootste uitdaging.

_Deze blog heb ik samen met Judith Möller geschreven. Judith Möller is werkzaam als postdoc onderzoeker bij ASCoR

Poll
Poll

Wat vind jij van Europese politiek?

ReactiesReageer