Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Studiekeuzestress? Tips voor een zo goed mogelijke keuze

Junus van der Wal voor NEMO Kennislink

Hoe maak je een goede studiekeuze? Tips van iemand die het stiekem ook niet precies weet, maar er wel wat over te zeggen heeft.

Ik grap altijd dat ik eigenlijk helemaal geen vrije keuze had in mijn studie, maar dat het bij mijn geboorte al door het lot bepaald was dat ik uiteindelijk voor de opleiding tot psychiater zou gaan. Ik ben immers het product ben mijn ouders: mijn moeder is huisarts en mijn vader is psycholoog. Met geneeskunde volg ik mijn moeder in de studiekeuze, en door te kiezen voor psychiatrie als specialisme buig ik toch nog een beetje mee met mijn vader. Niks geen vrije studiekeuze, ik ben onbewust gewoon mijn ouders aan het pleasen! Alhoewel?

Het is ongetwijfeld zo dat wat je ouders doen in zekere mate beïnvloedt welke studie je kiest, maar gelukkig heb je hier uiteindelijk zelf toch ook wel invloed op. Mijn studiekeuze heeft voor mij goed uitgepakt. Het beproefde recept om tot de beste keuze te komen heb ik echter niet, maar ik heb er zo terugkijkend wel wat ideeën over. Deze wil ik graag met jullie delen.

Verbreden

Tip één: kijk om je heen! Misschien voelt het nu niet zo, maar je studiekeuze is dé kans om richting te bepalen voor de rest van je leven (no pressure). Wat vind je nou echt leuk en interessant? Waar wil je de rest van je leven mee bezig zijn? Ik keek zelf nooit echt verder dan geneeskunde en aanverwante studies als biomedische wetenschappen of psychologie, en voor mij heeft het uiteindelijk goed uitgepakt.

Maar nu ruim tien jaar later merk ik dat ik dat ik eigenlijk veel bredere interesses heb. Hierdoor denk ik weleens ‘goh, wat als ik het destijds toch over een hele andere boeg had gegooid, bijvoorbeeld politicologie of internationale betrekkingen’? Met andere woorden: durf je te verbreden in het oriënteren naar je studiekeuze! Denk ook wat verder dan enkel de usual suspects. Je hebt nu de unieke kans om te kiezen wat jij wil.

Welke stad?

Tip twee: dit klink misschien als een open deur, maar denk goed na over de stad waar je wil studeren. Je studietijd gaat natuurlijk over: studeren, academische vorming, je voorbereiden op het betreden van de arbeidsmarkt, blablabla. Maar minstens net zo belangrijk: het zijn de vormende jaren waarin je langzaamaan het volwassen leven betreedt (toegegeven: ook na je afstuderen voel je je niet meteen ‘volwassen’).

In wat voor stad denk je dat jij je, los van de studie en universiteit, op je plek voelt? Grote steden als Amsterdam of Rotterdam, of eerder een wat overzichtelijke stad met een levendige verenigingscultuur zoals Groningen? Tijdens je studie maak je vrienden voor het leven en misschien groei vanuit je laatste stages wel door naar je eerste baan. Dus: waar zie jij jezelf later wonen? Uiteraard kan je na je studie altijd nog verhuizen, maar ik ben persoonlijk blij dat ik gestudeerd heb in de stad waar ik nu nog lang wil blijven wonen. Hierdoor ken ik de stad inmiddels goed en heb ik een leuke vriendengroep opgebouwd.

Ik tijdens mijn eerste jaar, studerend in de OBA.

Junus van der Wal voor NEMO Kennislink

Tussenjaar

Tip drie: iets wat ik zelf heb gedaan en iedereen kan aanraden, neem een tussenjaar! Ik snap dat dit helaas niet voor iedereen is weggelegd, maar heb je de mogelijkheid om een tussenjaar te nemen maar twijfel je: doen! Denk aan een mooie reis (na bijvoorbeeld eerst een paar maanden werken om geld te verdienen), vrijwilligerswerk in het buitenland, of zoals ik: een jaar in een gastgezin. Ik bracht mijn tussenjaar door in de Verenigde Staten, waar ik een high school year deed.

Ik tijdens mijn tussenjaar in Amerika

Junus van der Wal voor NEMO Kennislink

Ik woonde bij een gastgezin in Californië en zat in het senior year van de lokale high school in het stadje Gilroy (al mijn avonturen zijn hier nog te lezen). Mijn tussenjaar bracht mij veel, zowel qua leuke ervaringen als ook in het nadenken over wat ik met mijn toekomst wilde. Stel je voor: ineens zit je een lange periode in een hele andere omgeving dan je thuis gewend bent, waarin je nadenkt over wie je eigenlijk bent en wat je wil in het leven (klinkt low-key zweverig, maar is echt zo).

Ik kon aan het eind van mijn tussenjaar niet wachten om van mijn thuisstad Groningen naar Amsterdam te verhuizen en daar te studeren. Ik had er helemaal zin in en ik weet niet of ik met zoveel overtuiging en zelfvertrouwen mijn nieuwe leven was ingedoken als ik niet dit jaartje ertussenuit was geweest.

Op gevoel

Tot slot mijn laatste tip: volg je gevoel. Dit is niet bedoeld als dooddoener, ik geloof hier echt in. Ik maak zelf nooit lijstjes met voor- en nadelen, ik bespreek ook niet eindeloos al mijn twijfels, uiteindelijk ga ik mijn gevoel af. Welke studie en welke stad voelen goed? Er is niet altijd een vinger op te leggen waarom je gevoel naar een bepaalde keuze neigt, maar luister hier toch naar. Zelf maak ik liever een (achteraf) minder goede beslissing op basis van gevoel, dan dat ik tegen mijn gevoel in voor een keuze ga waar rationeel misschien meer voor te zeggen valt.

Zoals gezegd, het beproefde recept voor de juiste studiekeuze heb ik niet, en toch hoop ik dat jullie wat hebben aan mijn tips. Rest mij nu niks anders dan zeggen: veel succes met de studiekeuze! Jullie gaan een geweldige tijd tegemoet!

Voor meer studietips van andere Faces of Science:

ReactiesReageer