02 september 2014

Radicale verandering

Een ervaring die je leven op zijn kop zet.

Heb je wel eens een ervaring gehad die je leven veranderd heeft? Een bijzonder iemand ontmoet of een heel speciaal boek gelezen? Er zijn boeken, ontmoetingen, ervaringen die je leven volledig overhoop gooien en het is heel natuurlijk om deze ervaringen te willen begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan een tsunami.

Een tsunami gooit letterlijk en figuurlijk je leven op zijn kop. Maar daarna wil je begrijpen wat er gebeurd is. Dit kan door de natuurwetenschappelijke verklaring te gaan zoeken, maar ook door filosofische en theologische vragen stellen. Bijvoorbeeld waarom gebeurt dit? Is het onrechtvaardig wat hier gebeurd is? Dit is precies wat Paulus doet. Hij had een ervaring en daar is hij vervolgens de betekenis van gaan onderzoeken.

Een tsunami gooit letterlijk en figuurlijk je leven op zijn kop.

Paulus? Wie? Paulus was een apostel. Een van de eerste volgelingen van Jezus. Bijzonder aan Paulus is dat hij Jezus nooit zelf heeft gekend. Hij heeft alleen een ervaring gehad onderweg naar Damascus waarin Jezus (die toen al dood was) aan hem verschenen is. Toch heeft deze ervaring zijn leven compleet veranderd. Hij besloot meteen na deze ervaring om te stoppen met zijn werk – Paulus was tentenmaker en fervent vervolger van de volgelingen van Jezus – en zich te wijden aan het volgen van Jezus.

Eindigheid De rest van zijn leven heeft Paulus besteed aan andere mensen vertellen over zijn ‘ontmoeting’ met Jezus. Dit heeft hij onder andere gedaan door middel van brieven. In deze brieven is het duidelijk te merken dat Paulus nadenkt over zijn ervaring en over wat die precies betekent. Hierbij stuitte hij op fundamentele vragen zoals: wat is kennis? Wat is identiteit? Hoe kunnen mensen met verschillende afkomst goed samenleven? En hoe ga je om met de eindigheid van het leven?

Oude denker, nieuwe filosofie Precies omdat Paulus deze vragen stelt, wordt hij door filosofen gelezen. Dit zijn namelijk vragen waar filosofen al duizenden jaren mee worstelen en Paulus geeft hier een antwoord op dat binnen de filosofie nog nooit gegeven is. In mijn onderzoek kijk ik naar hoe Paulus met deze filosofische vragen omgaat. In mijn blogs zal ik hierover meer schrijven. Maar ik zal ook algemenere theologische en filosofische vragen bespreken, zoals wat filosofie nou eigenlijk is en hoe religie vaak verkeerd wordt begrepen door zowel gelovige als ongelovige mensen.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.