Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Opnieuw leren lezen en schrijven

"Piled Higher and Deeper" by Jorge Cham www.phdcomics.com

Wanneer je aan een academische carrière begint, betekent dat ook een beetje dat je een nieuwe taal moet leren. Binnen de academische wereld gebruikt namelijk iedereen nogal veel jargon, of vaktaal.

Pak er maar eens een onderzoeksartikel bij, je ziet al snel dat het in een bijzondere stijl is geschreven. Het is formeel, informatief, objectief en vaak ook best wat stijfjes. Dit moet ook wel; we zijn immers geen romanschrijvers, maar bezig met serieus onderzoek en dit moet op de juiste wijze gerapporteerd worden. Op de universiteit leer je hoe je deze artikelen het beste kunt lezen, maar het schrijven ervan: dat leer je pas echt tijdens je promotie.

Interdisciplinair
Daarnaast wordt dat soms best wel saaie taalgebruik ook nog eens ingevuld met allemaal vakspecifieke termen. Een hoop van deze termen leer je al tijdens je studie, maar ik kom soms nog steeds woorden tegen waarvan ik even op moet zoeken wat iemand er mee bedoelt. Dat komt ook doordat ik interdisciplinair onderzoek doe. De ene dag spreek ik mensen van Kunstmatige Intelligentie over algoritmes en machine learning, de andere dag spreek ik een KNO-arts over cochleaire implantaten en weer een dag later spreek ik een orthopedagoog over het syndroom van Rett.

Een van de leuke dingen is, dat je mogelijk zelf ook een paar nieuwe termen zult introduceren. Zo heb ik het over hoorbare veiligheid (audible safety) en sonic sanctuaries. Dat is het mooie aan wetenschap, je onderzoekt en creëert iets nieuws en jij en ik kunnen daar aan bijdragen!

"Piled Higher and Deeper" by Jorge Cham www.phdcomics.com

Latijn
Verder worden er universitair-breed nog veel oude Latijnse termen gebruikt. Zo noem je een hoogleraar een professor en gaat een professor niet met pensioen, maar met emeritaat. Vrienden of collega’s die je bijstaan tijdens je promotie noem je paranimfen, het curriculum is niets anders dan het onderwijsprogramma en de Alma Mater is de universiteit waar je hebt gestudeerd. Ik heb zelf geen Latijn gehad op de middelbare school (heb HAVO gedaan), maar kan me voorstellen dat dat het wel iets makkelijker had gemaakt.

GMW, EVMB, CIT
En dan nog de afkortingen! Van de faculteiten (Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen wordt GMW), van de overleggen (een MDO is een MultiDisciplinair Overleg), vaktermen (EVMB staat voor Ernstig Verstandelijk en Meervoudig Beperkt), de gebouwen (het CIT is het Centrum voor Informatie Technologie, daar waar ik heen moet als m’n computer niet goed werkt) en ga zo maar door.

Zo, nu tijd voor een MDO’tje over EMVB-ers met de KI-ers!

ReactiesReageer