25 januari 2019

Meten = weten

‘Zitten is het nieuwe roken’, zeggen verschillende onderzoekers. Ik vind deze vergelijking nog steeds heftig maar ik geloof wel dat beide slecht zijn voor je gezondheid. Gelukkig heb ik nog nooit een sigaret aangeraakt maar aan veel zitten maak ik mij zeker schuldig. De oplossing is simpel: vervang zitten door (lichte) inspanning.

Tijdens het schrijven van deze blog zette ik even op een rijtje hoeveel uur ik per dag zit. Ik schrok behoorlijk; soms wel 8-10 uur. s ’Ochtends aan de ontbijttafel, vervolgens op werk in vergaderingen en achter mijn eigen computer, ’s middags tijdens de lunch, ’s avonds in de trein, tijdens het avondeten en op de bank voor de tv.

‘Zitten is het nieuwe roken’, zeggen verschillende onderzoekers.

10.000 stappen per dag

Ongeveer een maand geleden heb ik mijzelf daarom een Fitbit cadeau gedaan. Veel van mijn vriendinnen hebben er ook een en zij zeggen daardoor meer te bewegen (doel 10.000 stappen per dag). Maar ik was vooral erg nieuwsgierig naar de metingen aan mijzelf.

Op zich is werken in een ziekenhuis een zeer geschikte plek om veel te lopen. Besprekingen op verschillende afdelingen, van de spreekkamer naar de wachtkamer, regelmatig naar de koffieautomaat en vervolgens regelmatig naar het toilet. Daarbij komt dat ik op twee afdelingen een werkplek heb waar ik tenminste twee keer per dag tussen heen en weer loop (inclusief vier trappen).

Het gaat niet alleen om het totaal aantal stappen dat je op een dag zet maar ook om regelmatig (kort) bewegen. Op dit moment zit ik veel uren achter de computer. Ik ben de laatste hand aan het leggen aan mijn proefschrift. Als ik te lang stil zit herinnert mijn Fitbit mij eraan dat ik moet bewegen. Met een loopje naar het toilet of de koffieautomaat is ‘hij’ weer tevreden.

Een fitnesstracker.

Fitbit om mijn enkel

In de spreekkamer mag ik geen horloge dragen vanwege hygiëneregels. Maar al die ‘stapjes’ van de spreekkamer naar de wachtkamer wil ik natuurlijk niet mislopen. Daar heb ik een oplossing voor gevonden. Ik draag dan mijn Fitbit om mijn enkel. De hartslagregistratie is wat beperkter maar het stappen tellen gaat prima. Vanwege het lichtje dat af en toe oplicht bij bewegingen, heb ik wel al een paar patiënten moeten uitleggen dat ik geen crimineel met een elektronische enkelband ben.

Ik heb de Fitbit niet alleen aangeschaft om stappen te tellen of mijn slaapritme bij te houden. Als echte wetenschapper wil ik natuurlijk ook de verkregen data bekijken. Hier volgt een overzicht van een paar uitkomsten van mijn eerste maand met Fitbit (zie ook figuur).

Een paar uitkomsten van mijn eerste maand met Fitbit
Karin van der Tuin voor NEMO Kennislink
  • 1. Het totaal aantal stappen per dag varieert sterk, van meer dan 13.000 (‘lekker bezig’) tot slechts 934 (‘ai, pijnlijk’).
  • 2. Ik kon enkele incidentele verklaringen vinden voor weinig/veel activiteit (oranje pijlen).
  • 3. Er lijkt een lichte trend te zijn op welke dagen ik gemiddeld meer of minder beweeg. 

Het gemiddelde aantal stappen, verdeeld over de weekdagen.
Karin van der Tuin voor NEMO Kennislink

Voor de analyse van slaapritme, gemiddelde hartslag in rust of bij activiteit heb ik nog meer data nodig. Heb jij nog andere vragen die je op basis van mijn Fitbitdata zou kunnen onderzoeken? Laat het mij hieronder weten en dan kijk ik er naar!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.