19 september 2014

Lang leve linkshandigen!

Elk jaar is het op 13 augustus internationale linkshandigendag. Is daar een dag voor vraag je? Tsja, net als iedere andere minderheid hebben linkshandigen ook een eigen feestdag. Nu ben ik zelf linkshandig, net als ongeveer 10% van de bevolking. En ik moet zeggen dat ik zo’n dag dan ook wel weer leuk vind.

Afgelopen 13 augustus kwam ik er achter dat ik me als linkshandige in het gezelschap bevind van grootheden als Leonardo Da Vinci, Barack Obama, Charlie Chaplin, Jeanne d’Arc, Napoleon Bonaparte, Marie Curie en tal van anderen. Dit zegt natuurlijk helemaal niets over mijn eigen capaciteiten, maar het is toch leuk om te weten.

Hekserij, ziektes en andere narigheid Helaas gaat het leven van linkshandigen niet altijd over rozen. Zo is linkshandigheid in het verleden veelal geassocieerd met de duivel, hekserij, ziektes en andere narigheid. In onze westerse wereld vinden we deze ideeën tegenwoordig onzin, maar ook hier werden kinderen nog niet zo lang geleden op hun hand geslagen als ze niet met hun rechterhand wilden schrijven. In verscheidene landen is met de linkerhand schrijven (of eten) nog steeds taboe. Iemand dwingen om met zijn of haar andere hand te schrijven is voor diegene ontzettend frustrerend. En nergens voor nodig.

Gewoon anders Linkshandigheid is niet iets dat we moeten proberen te voorkomen, te veranderen of negeren, maar juist iets waar we veel van kunnen leren. In de wetenschappelijke wereld zijn linkshandigen lange tijd van veel studies uitgesloten, omdat ze anders zijn en we nog niet precies weten ‘hoeveel anders’. Gelukkig komt daar langzaam verandering in. Binnen de cognitieve wetenschappen en het onderzoek naar taalverwerking waar ik me zelf mee bezig houd, wordt steeds vaker de vergelijking tussen links- en rechtshandigen gemaakt.

Hersenhelft Verschillende onderzoekers hebben bijvoorbeeld laten zien dat bij rechtshandigen vooral de linkerhersenhelft betrokken is bij het verwerken van taal, terwijl bij linkshandigen beide hersenhelften meer betrokken kunnen zijn of soms zelfs voornamelijk de rechterhersenhelft actief is. Een aantal van mijn eigen onderzoeken gaat over de verschillen tussen links- en rechtshandigen en hoe zij taal verwerken. Deze studies laten zien dat er op het gebied van woorden leren ook verschillen tussen mensen met een verschillende handvoorkeur kunnen zijn (in mijn filmpje leg ik één van deze verschillen uit). Linkshandigen zijn dus gewoon net anders dan rechtshandigen.

Twee linkerhanden? En dat is leuk, want waarom zouden we allemaal hetzelfde moeten zijn? Ik zou het dus mooi vinden als we het positieve van linkshandigheid in kunnen zien en het niet meer hebben over ‘iemand met twee linkerhanden’ als iets negatiefs, terwijl ‘iemands rechterhand zijn’ juist als positief wordt gezien. Dus volgend jaar op 13 augustus doe ik weer vrolijk mee met het vieren van internationale linkshandigendag en hoop ik dat dat wereldwijd een beetje helpt met de bewustwording dat er niets mis mee is als je je linker- boven je rechterhand verkiest. Hoewel ik met vulpennen in ringbanden schrijven nog steeds liever aan iemand anders overlaat…

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.