15 september 2014

Dr. Somerville

Iemand ontmoeten die je alleen van papier kent

Donderdagmiddag half 3, een beetje zenuwachtig zit ik klaar om straks een presentatie te geven over mijn werk. Het is dan ook niet zomaar een presentatie…

Ik mag mijn onderzoek presenteren in het lab van Dr. Leah Somerville op Harvard, waar ik twee maanden op bezoek ben. Leah is een van dé grote onderzoekers binnen de ontwikkelingsneuropsychologie en ik lees vaak papers van haar. Leuk om iemand te ontmoeten die je tot dan toe eigenlijk alleen van papier kent.

Geld winnen Leah’s lab doet onderzoek naar sociale en emotionele ontwikkeling bij adolescenten. Een onderwerp dat erg aansluit bij mijn eigen onderzoek. Het plan is om de komende maanden samen met Leah te werken aan de analyses en interpretatie van een dataset die ik in Nederland heb verzameld. De deelnemers aan mijn onderzoek hebben een spel gespeeld waarbij ze geld konden winnen en verliezen, voor zichzelf, maar soms ook voor hun beste vriend. Leah is expert op het gebied van sociale relaties in de adolescentie en we gaan samen kijken naar wat er in het brein gebeurt als jongeren geld winnen voor hun vriend.

Enthousiast Maar goed, eerst maar eens presenteren waar ik tot nu mee bezig ben geweest. Langzaam druppelen de PhD studenten en anderen het lab binnen. Ik vertel over de verschillende onderzoeken in mijn PhD en over wat mijn plannen zijn op Harvard. Gelukkig is iedereen enthousiast en wordt er volop gediscussieerd over de interpretatie en de analyses. Genoeg te doen dus de komende maanden. Leah en ik spreken af om elke week bij elkaar te komen om de voortgang van het project te bespreken.

Vakantie!
Barbara Braams voor NEMO Kennislink

Twee maanden later ben ik bijna klaar met alle analyses en geef ik – inmiddels zonder zenuwen – een laatste presentatie. Straks in Nederland weer verder met het opschrijven van onze bevindingen. Maar eerst vakantie!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.