07 oktober 2022

De superkracht van supercomputers

De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekte

Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek diep ik nog verder uit in vlogs. Vandaag deel 6: supercomputers.

Plots zijn er zeven kinderen ziek. Ze hebben allemaal een jeukende rode uitslag. Dat kan toch geen toeval meer zijn? Joshua uit het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’ gaat direct op onderzoek uit, maar net op het moment dat hij bijna een antwoord heeft, begeeft zijn computer het. Hij heeft meer computerkracht nodig!

KNAW / Eva Hilhorst via Creative Commons

Stripboek

In het stripboek en het lespakket De scarabee en de geheimzinnige ziekte onderzoeken vier kinderen als echte wetenschappers hoe het kan dat enkelen van hen ziek worden, nadat ze een mummie van dichtbij hebben gezien. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze dat de wetenschap ontzettend divers is. Zo ontmoeten ze onderzoekers binnen de archeologie, psychologie, virologie en datawetenschap, en daar komt heel veel bij kijken! Eigenlijk te veel om goed in stripvorm uit te leggen. Daarom besloot ik om een aantal ingewikkelde thema’s om te zetten in vlogs. In elke vlog kies ik één onderwerp uit het stripboek uit en ga ik op bezoek bij experts die hier alles over weten. Tijdens de vlogs bombardeer ik de experts met allerlei vragen, eigenlijk een beetje zoals in Het Klokhuis! Vandaag staat het onderwerp ‘supercomputers’ centraal en ontdek ik samen met Bob Dröge en Koos Meijering het rekencluster van Rijksuniversiteit Groningen.

Annemarie, Koos en Bob.
Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Supercomputers

Iedereen heeft hier wel eens mee te maken gehad: een computer die vastloopt! En dat gebeurt altijd op exact het verkeerde moment! Of het nou midden in een verhitte schietpartij is, of tijdens een video-oproep, het komt nooit goed uit. Dus hoe vet is het als je dit kan voorkomen? Dat kan met de gigantische computerkracht van een computercluster, oftewel: een supercomputer. Nou ja, die zet je niet in om jouw gaming-ervaring te verbeteren, maar wel om hele grote en complexe berekeningen mee uit te voeren. Maar hoe ziet zo’n ‘gigabrein’ eruit en voor welke doeleinden gebruik je het? Je ziet het in deze vlog!

Dit was het dan. De laatste vlog van de stripboekvlogreeks. Ik vond het heerlijk om eens in de huid te kruipen van een andere wetenschapper om zo hun onderzoekswereld te ervaren. Ik heb ontzettend veel plezier gehad in het maken van deze reeks en heb daarbij ook veel geleerd! Jullie hopelijk ook? Mocht je nog niet alle vlogs hebben gezien, kijk ze dan gerust terug! Je vindt ze allemaal op mijn pagina. Tot de volgende keer!

Een beetje stress is heel gezond

Annemarie Maan

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Annemarie Maan

Psychologie, pedagogiek en psychiatrie, wat betekenen deze drie?

Annemarie Maan

Bommen ruimen met robots

Annemarie Maan

Spitten naar schatten en scherven met archeologie

Annemarie Maan

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.