Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Breintijd

Braintime festival

Braintime

Vijf jaar onderzoek en 300 kinderen, jongeren en volwassenen die twee keer langs zijn gekomen bij ons in Leiden om hun hersenen te laten bekijken. Wat hebben we in dit project nou eigenlijk ontdekt? Dat vertellen we 29 januari tijdens het Braintime festival in Corpus aan onze deelnemers!

Waarom nemen jongeren soms hele risicovolle beslissingen? Waarom drinken ze bijvoorbeeld veel alcohol of rijden ze te hard of zonder helm op de scooter? Met dit soort vragen heb ik mij vijf jaar lang bezig gehouden tijdens het Braintime project waar mijn PhD onderdeel van was. Vijf jaar lang hebben we verschillende aspecten van ontwikkeling bekeken.

Beloning

De belangrijkste resultaten van mijn onderzoek laten zien dat dit risicovolle gedrag te maken heeft met een hyperactivatie van het beloningscentrum. Het beloningscentrum geeft je een goed gevoel als je een beloning krijgt. Dit gebied is bij jongeren veel actiever dan bij kinderen en volwassenen. Heeft die activatie dan ook iets te maken met echt gedrag? Ja zeker! Jongeren met een actiever beloningscentrum drinken gemiddeld genomen meer alcohol als ze een avondje gaan stappen.

Beter leren

We hebben niet alleen gekeken naar risico’s in de adolescentie. We hebben ook onderzocht hoe het kan dat jongeren steeds beter kunnen leren. De prefrontale cortex wordt vaak beschreven als een gebied dat bij kinderen en jongeren nog niet zo goed werkt. Ons onderzoek laat zien dat het wel degelijk werkt, maar dit gebied reageert gewoon op net een beetje andere input. Als je kinderen en jongeren positieve feedback geeft, blijkt dat de prefrontale cortex ook actief is tijdens het leren van een taak!

Op het Braintime festival kunnen deelnemers met onze onderzoekers praten en ze het hemd van het lijf vragen over onderzoek. Wij hebben er in elk geval al heel veel zin in!

ReactiesReageer