Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

3 opties voor onderzoek naar malaria

Wat zou je doen met een miljoen?

Saskia van der Boor voor NEMO Kennislink

Een miljoen in de wetenschap… wat zou jij ermee doen? Een nieuwe studie opzetten, nieuwe collega’s aannemen of meer labapparatuur kopen?

Als ik zelf een miljoen krijg, dat wist ik het wel: huisje in de stad kopen, een mooie reis maken, studieschuld afbetalen, een barista koffieapparaat kopen en wat geld doneren aan goede doelen.

Maar wat nou als ik een miljoen had in de wetenschap, wat zou ik dan doen?
Wat is het coolste dat je dan kunt bereiken? Een hele toffe studie uitvoeren? Meer collega’s aannemen? Een nieuw lab bouwen?!? Ik ging op onderzoek uit.

Vier ziekenuisbedden

Zaal waar we malariastudies uitvoeren.

Unsplash

Nieuwe studie

Waar ik als eerste achter kwam is dat een miljoen in medisch onderzoek niet super veel geld is. Neem dan optie 1: een nieuwe studie opzetten. Ik doe onderzoek naar een malariavaccin en er worden elk jaar meerdere studies uitgevoerd. Met een miljoen kunnen we misschien nog véél meer testen. Maar hoeveel geld kost dat eigenlijk?

Wat blijkt, met een miljoen kun je de klinische trials op 1 hand tellen (jammer…). Waar gaat al dat geld naartoe? Naar salarissen, vergoedingen voor vrijwilligers, kosten van medicatie, bloed prikken etc.

Saskia van der Boor voor NEMO Kennislink

Wat blijkt, met een miljoen kun je de klinische trials op 1 hand tellen (jammer…). Waar gaat al dat geld naartoe? Een deel is salaris, vergoedingen voor vrijwilligers, kosten van medicatie, etc. Het bloed dat wordt geprikt, het huren van kamers om vrijwilligers te zien, de verpleegkundigen die ons helpen… ga maar door! Voor je het weet zit je aan een paar ton.

Toch zou ik graag, met een miljoen, onderzoek op het Afrikaanse continent willen uitvoeren, dichtbij de mensen die een vaccin het hardst nodig hebben. Voor het effect van een vaccin maakt het namelijk uit of je wel eens blootgesteld bent aan malaria (zoals in veel Afrikaanse landen) of nog niet (zoals bij onze Nederlandse vrijwilligers).

Conclusie: leuk idee, high impact, maar je geld is wel snel weg.

Nieuwe collega’s

Optie 2: nieuwe collega’s? Het zou leuk zijn om weer wat meer artsen in ons team te hebben. Pluspunt is dat onze koffietrips naar het restaurant nóg gezelliger worden, en onze trips naar buitenlandse congressen ook. Ik heb me laten vertellen dat een PhD project van vier jaar ongeveer twee ton kost (verschilt natuurlijk per onderzoek, vakgebied en per afdeling, maar laten we het Nederlandse gemiddelde nemen). 1 miljoen zou dan vijf nieuwe onderzoekers zijn. Heel leuk, vijf nieuwe collega’s die ik zelf mag uitzoeken, en met wie je over het onderzoek kunt brainstormen.

Wel is het zo dat we met méér collega’s niet per sé meer studies kunnen doen. De studies zelf kosten namelijk ook nog steeds bakken met geld.

Conclusie: super gezellig, nieuwe mensen = nieuwe ideeën, maar welke studies gaan die collega’s dan allemaal doen is nog de vraag als we niet ook geld in nieuwe studies stoppen (zie optie 1).

Poll

Optie 3: een democratische keuze: als ik een poll zou doen op de afdeling, dan wordt er waarschijnlijk gestemd op meer personeel en meer lab apparatuur. Er zijn er ideeën genoeg, maar té weinig mensen die kunnen meehelpen. En voor veel experimenten heb je apparatuur nodig waar een wachtrij voor is.
Conclusie: nieuwe collega’s (zie optie 2) + nieuw lab apparatuur (optie 3) = heel vele nieuwe kennis?

Een miljoen kan ons dus zeker helpen in de strijd tegen malaria. We willen allemaal hetzelfde, en dat is dat malaria uitgeroeid wordt. Voor Nederlanders die naar de tropen reizen, maar vooral voor de 200 miljoen mensen die jaarlijks malaria krijgen.

Fonds

Dus als ik écht veel geld had, dan zou ik het misschien wel in een fonds stoppen met twee doelen. Ten eerste om een eerlijke plek te creëren waar mensen geld kunnen doneren voor de dure studies die plaats moeten vinden voordat we weten dat een vaccin veilig is en goed werkt. Maar vooral ook om een platform te maken waarmee we aan mensen kunnen uitleggen waarom we zo dringend een vaccin tegen malaria nodig hebben. Als iedereen zich bewust is van hoe ernstig het probleem is, dan stroomt het geld vanzelf binnen.

ReactiesReageer