Mens en chimpansee versus hiv
Chimpansees kunnen een hiv-infectie de baas. Ze worden niet ziek en gaan niet dood. Onderzoek van promovendus Erik Rutjens moest aanknopingspunten vinden voor de behandeling van mensen met hiv.
Chimpansees kunnen een hiv-infectie de baas. Ze worden niet ziek en gaan niet dood. Onderzoek van promovendus Erik Rutjens moest aanknopingspunten vinden voor de behandeling van mensen met hiv.
Of je lang bent of kort, dik of dun, appel- of peervormig: je hebt het deels aan je genen te danken. De onderzoekers die de erfelijke achtergrond van het menselijke figuur willen ontrafelen, hebben daar een hele kluif aan. Veel genen hebben namelijk elk voor zich een piepklein effect.
Lichamelijke en geestelijke kwalen: we hebben er nogal wat. De evolutionaire geneeskunde probeert dat te verklaren uit onze evolutionaire geschiedenis.
Bij de meeste diersoorten ligt erfelijk vast of een embryo zich tot mannetje of vrouwtje gaat ontwikkelen. Een seksebepalend gen op de geslachtschromosomen dicteert dat. Bij vissen is dit systeem echter sterk veranderlijk.
Op het symposium Biological Invasions vertellen ecologen hoe exotische soorten zich als pest verspreiden. Soms is er wat tegen te doen.
Reumatologen pakken reuma het liefst zo snel mogelijk aan, en dan meteen met een zware behandeling. Zeker bij patiënten bij wie de ziekte anders ernstige gevolgen gaat krijgen. Genetisch onderzoek helpt om die mensen al in een vroeg stadium te herkennen. Tegelijkertijd begrijpt men dankzij dat...
Duitse onderzoekers ontdekten een nog onbekende manier waarop nikkel een allergische reactie kan veroorzaken. Cellen uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kwamen daarbij goed van pas.
Toen drie jaar geleden eindelijk duidelijk werd wat de ziekte narcolepsie veroorzaakt, kwam een spannend onderzoeksveld open te liggen. Sebastiaan Overeem was daar zo enthousiast over, dat hij het lopen van co-schappen een paar jaar uitstelde om zich eerst aan narcolepsie te wijden. Hij promov...
Het volgen van een glutenvrij dieet, zonder dat daar een medische indicatie voor is, zou volgens onderzoekers van de Harvard Medical School schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarbij gaat het specifiek om mensen die glutenvrij eten om de voedseltrends te volgen en niet om mensen die Co...
Er moet een wonder gebeuren voordat een maagd zal bevallen. Een kind is altijd een fusieproduct van een mannelijke en een vrouwelijke cel. Bij mensen tenminste. Maagdelijke voortplanting bestaat bij sommige diersoorten wel degelijk. Waarom doen wij er niet aan mee?
Voordat twee cellen kunnen versmelten, moeten twee mensen elkaar gevonden hebben. Waarom willen we uitgerekend die ene versieren? Zowel psychologen als biologen zoeken daar een antwoord op. En die antwoorden kloppen nog met elkaar ook. Het gaat om uiterlijke eigenschappen, maar ook om verstand...
Niemand geloofde dat het kon, maar de Canadese onderzoeker prof. dr. John Dick probeerde het toch. Hij gaf een menselijk beenmergtransplantaat aan muizen. Het leverde een goed proefdiermodel op, waar veel stamcelonderzoekers dankbaar gebruik van maken. Dick kreeg er op 24 oktober de Boerhaave ...
Veel vrouwen hebben moeite hun plas op te houden. In het LUMC worden zij binnenkort uitgenodigd om plaats te nemen op een speciale stoel, als onderdeel van de fysiotherapeutische aanpak.
“Papa, die meneer wordt ziek, hè?” fluisteren de zoontjes van cardioloog dr. Wouter Jukema als ze in het restaurant iemand zien roken. Dat hebben ze alvast goed begrepen. Wie rookt, krijgt op den duur bijna altijd hartproblemen. Hun vader onderzoekt hoe dat komt.
Met enige regelmaat duikt een erfelijke ziekte in een tot dan toe gezonde familie op. Die nieuw ontstane afwijkingen vormen een puzzel in de DNA-diagnostiek. Hoogleraar moleculair genetische diagnostiek prof. dr. Bert Bakker houdt zich daarmee bezig.
Longkanker is met ongeveer 8700 nieuwe patiënten per jaar de meest voorkomende kwaadaardige ziekte in Nederland. Opereren is alleen zinvol als er geen kankercellen zijn doorgedrongen tot de lymfeklieren rond de longen. Met een nieuwe techniek is dat nu makkelijker te bepalen dan vroeger.
De erfelijke spierziekte van Duchenne is niet te genezen en dat zal voorlopig zo blijven. Leidse onderzoekers werken momenteel echter wel aan een methode om de ziekte te veranderen in een mildere aandoening. De klinische toepassing ervan is nog ver weg, maar de eerste resultaten die de groep d...