Profielfoto van Ruth Visser,  Sr. projectleider bij NEMO Kennislink

Ruth Visser

  • email
  • linkedin

Ruth Visser is senior projectmanager wetenschapscommunicatie bij NEMO Science Museum. Ze begeleidt producties van concept tot realisatie en schakelt daarbij effectief tussen inhoud, vorm en proces.

Samen met de redactie van NEMO Kennislink ontwikkelt ze journalistieke producties die wetenschap, technologie en samenleving met elkaar verbinden. Elk jaar werkt ze aan twee thematische dossiers waarin actuele maatschappelijke kwesties worden uitgediept. Voor de structurele verbetering van de gebruikservaring van de NEMO Kennislink-website werkt Ruth nauw samen met ontwerpstudio LAVA. Met een netwerk van creatieven ontwikkelt ze daarnaast krachtige, visueel consistente producties binnen een helder beeldbeleid.

In het AI, Media & Democracy ELSA Lab werkt Ruth in 2025 met onderzoekers van de UvA, HvA en CWI aan een test-app voor NEMO Kennislink, waarin samen met lezers wordt onderzocht hoe een aanbevelingssysteem op basis van AI functioneert — en hoe je dat verantwoord inzet. Ook werkt ze aan een nieuw thema over de groeiende afhankelijkheid van Big Tech en mogelijke alternatieven die publieke waarden beter beschermen. Voor het museum ontwikkelt ze samen met AICON en collega’s ‘Unravel AI’, een interactieve demonstratie waarin families zelf ervaren hoe algoritmen beslissingen nemen.

Samen met Studio Krom ontwikkelde Ruth de interactieve media-installatie ‘Channels’. In de tentoonstellingen ‘Living Looonger’ en ‘Energy Junkies’ konden bezoekers van NEMO hier hun hart al luchten aan de hand van prikkelende stellingen, en de gedachten en gevoelens van andere bezoekers bekijken. Het Meertens Instituut onderzocht alle bijdragen taalkundig.

Thema's waar Ruth projectleider van is

Thema

Stad in bloei

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid van de stad. Temperaturen lopen op en het water kan niet weg door de stenen ondergrond. Vergroening kan helpen om beide problemen aan te pakken. Maar hoe breng je natuur terug in de stad? Met techniek!

Ontdek het thema
Thema achtergrond beeld
Thema

Hoe weet je dat?

Het lijkt soms wel of iedereen tegenwoordig zijn ‘eigen onderzoek’ doet en zijn ‘eigen waarheid’ heeft. Hoe kom je eigenlijk tot nieuwe kennis en inzichten? En welke valkuilen liggen daarbij op de loer?

Ontdek het thema
Thema achtergrond beeld
Thema

Lang zal je leven

We worden gemiddeld steeds ouder. We laten zien hoe dat komt en of de grens nog verder opgeschoven kan worden. Ook staan we stil bij wat dat betekent - voor je lichaam, voor jou en voor de wereld om je heen.

Ontdek het thema
Thema achtergrond beeld
Thema

Met andere ogen

De wereld is voortdurend in verandering. Of is het vooral onze blik die verandert? In dit jubileumthema, waarin we 20 jaar NEMO Kennislink vieren, blikken we terug en vooruit. We onderzoeken wat vooruitgang betekent in de wetenschap maar ook in het dagelijks leven. Door je open te stellen voor nieuwe perspectieven kun je in dit thema je eigen blik verbreden.

Ontdek het thema
Thema achtergrond beeld
Thema

Hoe klimaat je raakt

De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is. Kunnen we samen de toekomst groen maken?

Ontdek het thema
Een cartoonillustratie van het effect van milieuvervuiling
Thema

Je data en jij

Ons leven wordt steeds digitaler. Dat maakt het leuker en makkelijker, maar brengt ook risico’s met zich mee. NEMO Kennislink dook in 2021 in de wereld van data en algoritmes. We spraken tien mensen van wie het leven - positief of negatief - beïnvloed is door de technologische mogelijkheden en onderzochten met experts kansen en gevaren.

Ontdek het thema
Thema achtergrond beeld