Systeembiologie ziet ziekte ontstaan
Het combineren van gegevens uit genomics, voedingskennis en gezondheidsmodellen zal leiden tot nieuwe voeding en nieuwe medicijnen.
Het combineren van gegevens uit genomics, voedingskennis en gezondheidsmodellen zal leiden tot nieuwe voeding en nieuwe medicijnen.
Volgens een schatting van het RIVM veroorzaakt het inademen van fijn stof in Nederland de vroegtijdige dood van achttienduizend mensen. Al is het niet echt mogelijk om een causaal verband aan te tonen.
De A is rood en de E is geel. Voorbeelden van synesthesie, een koppeling van verschillende zintuiglijke informatie. Zijn die mensen gek, of zien ze dat echt zo? De Amerikaanse neurobioloog Ed Hubbard vond hard bewijs.
Onderzoekers van het Britse biotechnology bedrijf Syngenta zijn er in geslaagd de productie van pro-vitamine A in gouden rijst ruim twintig maal te verhogen.
Het placebo-effect is een algemeen bekend verschijnsel. De tegenhanger, het nocebo-effect, is echter nauwelijks onderzocht.
Met een genexpressieprofiel van een tumor kan worden voorspeld of er al uitzaaiingen zijn.
Mensen die 400 gram fruit of groente per dag eten hebben een even grote kans op kanker als mensen die slechts 120 gram eten. Fruit en groenten verlagen wel de kans op hart- en vaatziekten met 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Prof Walter Willett van Harvard Medical School ...
Bij gezonde mensen kunnen schimmels meestal weinig kwaad. Maar bij zwakkeren slaan ze soms dodelijk toe. In de Derde Wereld, maar ook in onze Westerse ziekenhuizen.
Nederland stapt in 2005 over op een kinkhoestvaccin met minder bijwerkingen. Dat is goed, maar uiteindelijk is een heel nieuw vaccin nodig, vindt Frits Mooi van het RIVM.
Zeg tegen een patiënt die door bekkeninstabiliteit in een rolstoel zit dat haar ziekte niet bestaat, en er komt geheid ruzie. Toch is het een modeziekte, aldus Cees Renckens.
Kanoeten hebben een grote, gespierde maag die ze kunnen verkleinen vlak voor de trek naar hun broedgebieden.
Iedereen wil gezond oud worden, maar de kans op Alzheimer komt met elke verjaardag dichterbij en daar is niks aan te doen. Het begint met lichte vergeetachtigheid, vervolgens weet je niet meer waar een tandenborstel voor dient en daarna herken je je eigen kinderen niet meer. Alzheimer: hersene...
Planten strekken zich uit om licht te kunnen opvangen. Hetzelfde gebeurt onder water, dan strekken ze omhoog om lucht te krijgen. Wat is het verschil?
Anti-oxidanten, vroeger was het een moeilijk woord. Tegenwoordig is het een reclame-slogan: ‘Bevat natuurlijke anti-oxidanten’. Maar ze zijn niet voor iedereen zo gezond.
Mannetjesbavianen staan bekend als echte vechtjassen. Maar een groep in Kenia is een stuk vredelievender geworden. Misschien halen de vrouwtjes het beste in de man naar boven.
Het AMC heeft – als eerste ter wereld – patiënten met de ziekte van Crohn succesvol behandeld met genetisch gemodificeerde bacteriën.
Onderzoekers van het NKI in Amsterdam hebben voor het eerst een grootschalig RNA-interferentie onderzoek uitgevoerd op menselijke cellen.
Het moment van bloei is misschien wel de belangrijkste beslissing in een plantenleven. Maar hoe weet een plant wanneer de tijd rijp is voor een bloem?
Na de publicatie van het onheilspellende artikel in Nature was de opwarming van de aarde weer even hot news.
Het inbouwen van lectines in landbouwgewassen kan helpen om vraat te bestrijden. Maar lectine heeft ook gevolgen voor belangrijke nietdoelwit-insecten.
Kan bijengif klachten bij MS-patiënten verminderen? In het Gemini Ziekenhuis in Den Helder is vorige week het eerste klinische trial ter wereld gestart.
Het merendeel van agressie,oorlog en geweld wordt veroorzaakt door slechts de helft van de bevolking. Inderdaad,de mannelijke helft. Maar er is hoop op een vreedzame wereld, want het Y-chromosoom is ten dode opgeschreven.
Apen vlooien elkaar om dingen van elkaar gedaan te krijgen. Maar hoe weet degene die begint met vlooien, dat de ander hem later terugbetaalt?
Genetici vermoedden het al langer, maar nu is het bewezen. Korte telomeren zijn een voorbode van een naderende dood.
Waarom veranderen bladeren van kleur in de herfst? Als bescherming tegen vrije radicalen, luidt de meest recente hypothese.
Er is leven na de dood. Eerst komen de maden en poppen van bromvliegen, en het eindigt meestal met spektorren en museumkevers. Entomoloog dr. Jan Krikken van het Leidse Naturalis kan aan de insecten zien hou oud een lijk is. Handig bij misdrijven.
Het tijdschrift Nature publiceerde op 15 augustus een nieuwe genenkaart. Het gaat deze keer niet om een complete genoomsequentie, maar om een ‘fysieke’ kaart van het muisgenoom.
Tegenwoordig worden we niet meer uitgelachen, zegt Marcel Dicke, die onderzoek doet naar plantencommunicatie. Overzicht van een onderzoeksgebied dat langzamerhand geaccepteerd raakt.
Met genomics kunnen voedselproducenten voorspellen wanneer een bacterie gaat groeien en welke conserveringsmethode het beste is.
Een hele snelle manier van soortvorming is via verdubbeling van de chromosomen van de ouders. Maar ook door natuurlijke selectie kan evolutie zo snel verlopen, dat je het bijna kunt zien gebeuren.