Burgers maken beleid
In een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Joris Tielens is nieuwsgierig, maar ook betrokken bij de wereld om hem heen en als wetenschapsjournalist kan je dat leuk combineren. Hij vindt het fijn dat je als journalist vragen mag stellen, maar vindt het ook prettig dat je het daarna overzichtelijk op een rij mag zetten. Hij kijkt graag voorbij de Nederlandse grens, maakte reportages in vooral Oost Afrika en schreef veel over klimaatverandering, voedselzekerheid en landbouw, armoede en internationale samenwerking. Hij studeerde tropisch landgebruik en ontwikkelingssociologie bij Wageningen Universiteit. Leeft al jaren in symbiose met de wetenschap, maar is blij dat hij zelf geen wetenschapper is. Naast schrijver is hij vader, honden- en kattenliefhebber, moestuinierder en boeddhist. Bij NEMO Kennislink schrijft Joris aan het thema klimaat
In een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
We betalen steeds minder met contant geld. In veel winkels en restaurants kun je niet eens meer terecht met je biljetten en munten. En naar een pinautomaat moet je soms goed zoeken. Gaat cash geld verdwijnen?
Klimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
Goede voornemens. Veel mensen willen duurzamer leven, maar het komt er vaak minder van dan we zouden willen. Omgevingspsycholoog Thijs Bouman laat zien hoe jouw groene voornemens tot bloei komen.
Sommigen zien hebzucht als de motor van de economie. Hebzuchtige mensen blijken echter vaker eenzaam en ongelukkig te zijn. Psycholoog Karlijn Hoyer beantwoordt vijf vragen over hebzucht.
Duurzamer produceren is niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan, we moeten mínder gaan kopen, stelt consumptiesocioloog Hans Dagevos.
Stel: je staat in een winkel en moet niet alleen met geld, maar ook met CO2-punten betalen. Veel Nederlanders zien zoiets wel zitten, blijkt uit onderzoek. Maar het is lastig uitvoerbaar. En is het wel eerlijk?
We kunnen dijken verhogen om ons te beschermen tegen zeespiegelstijging, maar dat kost ruimte. Moeten we vroeg of laat land opgeven? Of kunnen we met innovatieve techniek nog honderden jaren vooruit?
In Nederland kan klimaatverandering rampzalige gevolgen hebben. We zouden weerbaarder en zelfredzamer moeten zijn, vinden deskundigen. “We moeten leren omschakelen naar crisismodus.”
Hoe ziet onze energievoorziening in Europa er in 2050 uit? Met een model van de TU Delft kan je zelf aan de knoppen draaien en de scenario’s in beeld brengen.
Onderzoekers werken aan slimme systemen die tijdig waarschuwen voor droogte, overstromingen en hittegolven, zodat mensen zich kunnen voorbereiden en levens gespaard blijven.
Slaan miljoenen mensen op de vlucht door klimaatverandering? Nee, zo werkt het niet, blijkt uit onderzoek.
De verwarming een tikje lager, de auto laten staan; veel Nederlanders doen hun best. Maar in andere landen is ook veel uitstoot. En daar zijn we als Nederlanders ook deels verantwoordelijk voor. Hoe zit dat?
De keuzes die wij nu maken, kunnen over honderden jaren ingrijpende gevolgen hebben voor het klimaat. We koloniseren eigenlijk de toekomst, stelt filosoof Roman Krznaric. Het is hoog tijd dat we betere voorouders worden, zegt hij.
Van 6 tot 18 november vindt de VN klimaattop plaats. Al van kleins af aan heeft Ineza Umuhoza Grace te maken met overstromingen in haar thuisland Rwanda.
De enorme bosbranden in Zuidoost-Australië kwamen tot vlak aan de voordeur van Paul Bott, die in New South Wales woont. Hij bestrijdt ze als vrijwillige brandweerman – maar ook door zo duurzaam mogelijk te leven.
Arjun en Samarth zijn 10 jaar oud en zitten op de internationale basisschool in Hilversum. Ze maken zich zorgen over klimaatverandering. Later als ze ouder zijn, willen ze met hun liefde voor techniek oplossingen bedenken. Ze zijn er alvast mee begonnen door mee te doen aan een ontwerpwedstrij...
Hoe mooi zou het zijn: je betaalt een paar euro extra bij je vliegticket, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de klimaatverandering die jouw vlucht veroorzaakt. Helaas is het niet zo simpel. De meeste beloftes van de CO2-handel worden niet waargemaakt, blijkt uit onderzoek.
Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor oorlog. Opvang in de eigen regio en repatriatie naar gebieden van oorsprong wordt door westerse politici, en ook de Nederlandse regering, gezien als een duurzame oplossing. Daarachter schuilt vooral de wens het aantal asielzoekers in het weste...