Operatie groene zorg
De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie ‘Operatie groene zorg’ onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
Jim Heirbaut studeerde technische natuurkunde aan de TU Eindhoven. Een machtig interessante studie, maar niet een vak waarin hij zijn hele leven wilde werken, zo ontdekte hij tegen het einde van de studie. Maar wat dan? Die vraag werd beantwoord toen hij het vak van wetenschapsjournalist ontdekte. De wetenschap op de voet volgen, interviews doen met de slimste wetenschappers en ingenieurs, en daar dan heldere artikelen over schrijven, een prachtvak.
Jim werkt verder op de redactie van techniektijdschrift De Ingenieur en schrijft graag over natuurkunde, medische technologie, kunstmatige intelligentie, werktuigbouwkunde en bouwkunde. In zijn vrije tijd tennist hij, loopt hij hard, luistert hij veel muziek en probeert het zelf te maken al plukkend aan de snaren van verschillende gitaren.
De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie ‘Operatie groene zorg’ onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.
Hij had nog geen woord gezegd of er klaterde al een staande ovatie op hem neer. Chemiehoogleraar prof.dr. Bert Meijer (TU/e) leek afgelopen zaterdag even een popster. Op cultuurfestival Lowlands hield hij voor een geïnteresseerd festivalpubliek een lezing. “Ik ben hier best een beetje trots op...
Hoe ontstaat leven? Dat is een van de kernvragen die de mensheid zichzelf sinds de vroegste geschiedenis stelt. Het mysterie is nog steeds niet ontrafeld. Enkele gerenommeerde wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven gaan samen hun tanden zetten in dit raadsel. Het juiste antwoo...