Mondkapjes als struikelblok
De roep om bredere invoering van het verplichte mondkapje klinkt steeds luider. Het kabinet heeft nu het OMT om advies hierover gevraagd. NEMO Kennislink onderzocht de gevolgen voor horenden en doven.
Erica Renckens (1982) was eigenlijk van plan Toegepaste Communicatiewetenschappen te gaan studeren, maar is door een gelukkig toeval bij Taalwetenschap in Nijmegen beland. Inmiddels heeft ze beide vakgebieden gecombineerd in haar bedrijf Tatataal. Als wetenschapsjournalist schrijft ze over taal, hersenen en cognitie, en als auteur ontwikkelt ze lesmateriaal, voornamelijk voor het voortgezet onderwijs. In haar vrije tijd leest ze alles wat los en vast zit, volgt ze de muziekwereld of is ze aan het (beach)volleyballen.
De roep om bredere invoering van het verplichte mondkapje klinkt steeds luider. Het kabinet heeft nu het OMT om advies hierover gevraagd. NEMO Kennislink onderzocht de gevolgen voor horenden en doven.
Lange tijd werd onderzoek naar het ontstaan van taal gezien als pure speculatie. Sverker Johansson laat in De oorsprong van taal zien dat deze tijden inmiddels – terecht – achter ons liggen.
Welke genen spelen een rol bij stotteren? Onderzoekers van het Max Planck Instituut en het Erasmus MC zoeken het uit. NEMO Kennislink-redacteur Erica stottert zelf ook en doet mee aan het onderzoek.
De Universiteit van Nederland bestaat tien jaar. Dat viert ze met een theatertour waarin wetenschappers op een podium de colleges geven waar het online platform om bekendstaat. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Horende mensen hebben soms bijzondere beelden bij gebarentaal, merkt NGT-deskundige Sarah Muller. Hoog tijd om deze mythes de wereld uit te helpen.
In twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.
‘Hoe komt het dat ik de enige automobilist lijk te zijn die zich probleemloos aan de maximale snelheid houdt?’ vroeg een van onze lezers. We zochten het uit.
Stel dat we ooit intelligent buitenaards leven ontdekken, hoe kunnen we dan met hen communiceren? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Als je goed luistert naar de complexe communicatie van dieren, ga je vanzelf anders denken over hoe wij met dieren omgaan. Dat laat Angela Stöger zien in ‘Over zingende muizen en piepende olifanten’.
Sommige woorden waren voorheen normaal, maar zijn nu beledigend. Taalkundige Vivien Waszink inventariseert in haar nieuwste boek hoe we omgaan met de gevoeligheden in het Nederlands.
Honden communiceren op allerlei manieren met hun baasje. Zou het niet handig zijn als ze daarvoor echte taal konden gebruiken, vroeg lezer Lonneke zich af. Redacteur Erica zocht het uit.
Je boodschap vangen in precies de juiste woorden kan best moeilijk zijn. Elon Musk werkt daarom met zijn bedrijf Neuralink aan een communicatiesysteem waarmee je je gedachten direct — van brein tot brein — kunt overbrengen. Hoe realistisch is die ambitie? En moeten we dit willen?
“Papa, wie bedenkt de woorden?” vroeg de zevenjarige Ezra. Zijn vader stond met een mond vol tanden en legde de vraag daarom voor aan NEMO Kennislink. Wij gingen te rade bij enkele deskundigen.
Chatbots, online vertaaldiensten… steeds vaker ‘praten’ we met een computer, maar dat verloopt verre van ideaal. Cognitiewetenschapper Andrea Martin ontwikkelt een taalmodel dat beter kan werken.
Toen de coronacrisis uitbrak namen videobeldiensten de wereld over. Onze redacteuren Erica en Mariska hebben elkaar sindsdien alleen gezien via een beeldscherm. Is dit de nieuwe realiteit op de werkvloer?
Op Blue Monday ’s avonds in het blauwe licht van je scherm de zoveelste Zoom-bijeenkomst bijwonen. Is dat wel zo slim? Redacteur Erica Renckens gaat het doen, om tijdens The Art of Zoom een blik te werpen op de toekomst van het videobellen.
Een beginnende lezer leert klanken koppelen aan letters. Maar wat als je geen klanken kunt horen? Dove kinderen lopen een groter risico op laaggeletterdheid. Goed leesonderwijs kan dit voorkomen.
Heb je je eindelijk door die lange online meeting heengeworsteld, rest je nog die ongemakkelijke afsluiting. Waarom is dat toch steeds zo vreemd? Kan dat niet beter?
Je collega’s kunnen zien tijdens online meetings is een fijne toevoeging ten opzichte van bellen, maar audio kan roet in het eten gooien. Een blog over muten, achtergrondgeluiden en synchroniciteit.
Oogcontact tijdens een gesprek is prettig én nuttig. Toch wil je elkaar niet de hele tijd recht in de ogen aankijken, dat wordt ook al snel ongemakkelijk. Hoe zit dat tijdens online meetings?
De ene keer praat je door elkaar heen en het volgende moment valt er een ongemakkelijke stilte: beurtwisselingen tijdens online meetings verlopen niet altijd even soepel. Hoe komt dat en kan het beter?
Na ruim anderhalf jaar gaan we langzaam richting een nieuw normaal. Online lijkt belangrijk te blijven. Hoe kunnen we hybride bijeenkomsten het best vormgeven?
Continu je eigen gezicht zien tijdens online vergaderingen doet je zelfbeeld geen goed. Cosmetisch chirurgen spreken zelfs van een nieuwe aandoening: Zoom-dysmorfie. Bestaat dat echt?
Tijdens online bijeenkomsten wil je goed overkomen. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook communicatief. Hoe kun je dan het best je webcam plaatsen? NEMO Kennislink vroeg het aan expert Judith Holler.
Een mooi landschap of je eigen geblurde kamer? Tijdens online meetings kan je een virtuele achtergrond gebruiken. Maar wat kun je het beste kiezen? Hoogleraar aandacht en taal Ardi Roelofs geeft advies.
Een lange vergadering is al vermoeiend, maar na een online overleg voel je je al helemáál uitgewrongen. Wetenschappers onderzoeken waar dit door komt.
Het alfabet: wat valt daar nou over te vertellen? Nou, heel wat, zo laat taalkundige en illustrator Frank Landsbergen zien in Het Dikke Alfabetboek.
Een gesprek tijdens een Zoom-meeting verloopt net iets anders dan in het echt. Conversatieanalist Wyke Stommel legt uit hoe je misverstanden kunt voorkomen.
We zitten al een jaar in een wereldwijd sociaal experiment. De komende tijd onderzoekt NEMO Kennislink wat leven in deze Human Zoo(m) betekent.
Communiceren is meer dan alleen het uitwisselen van woorden en zinnen. Gesprekspartners creëren samen een kleine bubbel waarbinnen zij de boodschap begrijpen – of dat althans proberen.
Mensen hebben al vaak geprobeerd om mensapen taal te leren. Erg ver kwamen ze daarbij niet. Dat komt mogelijk doordat het apenbrein niet beschikt over een specifieke boog met zenuwbanen.
Gert-Jan Johannes en Inger Leemans laten zien dat de vlieger een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur speelt. Met ‘De vliegerende Hollander’ schreven ze een aansprekende cultuurgeschiedenis over het fenomeen.
Taalwetenschappers uit Nijmegen en Tilburg laten zien dat een handgebaar beïnvloedt wat je hoort: ‘servies’ of ‘Servisch’.