Je leest:

Zes tips tegen cybercriminaliteit

Zes tips tegen cybercriminaliteit

van cybercrime-specialist Gina Doekhie

Auteur: | 8 oktober 2021
Pixabay

Cybercriminelen zijn continu bezig met hun volgende aanval. Je kan direct aangevallen worden of je kan indirect slachtoffer worden van bijvoorbeeld een datalek. Cybercrime-specialist Gina Doekhie gaf tijdens een lezing in De Studio van NEMO tips om je hiertegen te wapenen.

Gina Doekhie in de Studio van NEMO tijdens de lezing over cybercriminaliteit.

DigiDaan voor NEMO

Waar kan je makkelijk inbreken? Dat onderzoeken cybercriminelen voortdurend. Zoals een gerichte persoonlijke aanval, waardoor je bijvoorbeeld slachtoffer wordt van phishing, WhatsApp-fraude of helpdeskfraude. Maar het is ook mogelijk dat je indirect slachtoffer wordt, bijvoorbeeld door een datalek bij een bedrijf dat gegevens van jou bezit. Zonder dat je zelf bent gehackt, liggen dan wel ineens jouw gegevens op straat. Tijdens een lezing over online veiligheid gaf cybercrime-specialist Gina Doekhie een aantal tips om je beter te wapenen tegen verschillende soorten aanvallen.

1. Gebruik een plakkertje op de webcam van je laptop. Een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit is sextortion. Hierbij dreigt een crimineel om gevoelige beelden te verspreiden als het slachtoffer niet betaalt. Hoewel de webcam op je laptop en de camera op je telefoon in principe beveiligde systemen zijn, kan een hacker ook hier proberen binnen te komen. Gebruik dus altijd een schuivertje of een plakkertje op de webcam om te voorkomen dat je ongewenst wordt opgenomen.

2. Gebruik altijd verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Bij een datalek ben je indirect slachtoffer: je bent zelf niet gehackt, maar jouw gegevens liggen wel op straat. Het gaat vaak niet alleen om persoonlijke gegevens, maar ook om wachtwoorden. Om te voorkomen dat een hacker met één wachtwoord bij al jouw accounts kan, is het handig om verschillende wachtwoorden te gebruiken. Hier kan je checken of jouw e-mailadres is voorgekomen in een datalek. Is dat het geval? Verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord.

Speciaal voor volwassenen organiseerde NEMO verschillende activiteiten in De Studio op het Marineterrein. Op iedere donderdagavond in september, oktober en november was er een workshop, lezing of dialoog rondom het thema data. NEMO Kennislink schreef artikelen aan de hand van de lezingen over inclusieve algoritmes en technologie in de zorg. Via deze artikelen zijn ook de lezingen terug te luisteren.

3. Gebruik een wachtwoordmanager. Het is verstandig om je wachtwoorden regelmatig te veranderen en verschillende wachtwoorden voor verschillende websites te gebruiken. Om al deze wachtwoorden te kunnen onthouden, kan je een wachtwoordmanager gebruiken. Wachtwoordmanagers gebruiken zware encryptie en zijn daardoor heel goed beveiligd tegen hackers. Zo blijven jouw wachtwoorden goed bewaard en heb je ze altijd bij de hand.

4. Zet de twee-factorauthenticatie aan. Het beste is om twee-factorauthenticatie aan te zetten bij al jouw accounts, maar met name bij je e-mail is het belangrijk. Het e-mailadres wordt namelijk vaak gebruikt om je account te activeren. Op het moment dat hackers dus in jouw e-mail kunnen, kunnen ze vaak ook bij andere accounts. Door twee-factorauthenticatie te gebruiken, maak je het ze een stuk moeilijker. Je kan een dubbele verificatie via een sms laten verlopen, maar het is nog veiliger om een authenticator-app te gebruiken.

Slide

1/3

Phishing
De meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit is via phishing. Je wordt gevraagd om naar een website te gaan om jouw gegevens in te vullen. Die gegevens kunnen cybercriminelen vervolgens gebruiken om jou aan te vallen of geld afhandig te maken.

Slide

1/3

WhatsApp-fraude
Iemand doet zich voor als een vriend of familielid en vraagt je om geld over te maken. Soms gebruiken cybercriminelen hier een vreemd nummer voor, maar tegenwoordig kunnen ze ook het nummer aannemen van iemand die jij kent.

Slide

1/3

Helpdeskfraude
Iemand doet zich bijvoorbeeld voor als een bankmedewerker en vertelt je dat jouw rekening is gehackt. Ze vragen je om je spaargeld over te maken naar een veilige kluisrekening, maar in feite maak je het geld over naar een cybercrimineel.

5. Kijk uit voor phishing. Phishing kan je vaak aan verschillende dingen herkennen. Voor je op een link klikt, kan je erboven zweven met je muis. Dan krijg je de URL te zien. Er zitten vaak onopvallende spelfouten in de link. Maar ook bij een lange of vreemde URL is er vaak iets mis. Het is sowieso altijd een goed idee om niet op de link in de e-mail te klikken, maar om zelf via de browser op de juiste website terecht te komen. Als je bijvoorbeeld een mail krijgt van jouw bank, log dan via de officiële website in op jouw account om je berichten te lezen.

6. Voorkom installatie van malware. Wat nou als je toch op een phishinglink hebt geklikt? Doe zo snel mogelijk je wifi uit of trek de netwerkstekker eruit. Meestal kan een phishinglink geen kwaad zolang je geen gegevens hebt ingevuld, maar het kan zijn dat je zo kwaadaardige software binnenhaalt waardoor een hacker bij jouw gegevens kan komen. Door je internet meteen uit te doen, verbreek je alle communicatie tussen jouw computer en de cybercrimineel.

Luister hier naar de volledige lezing van Gina Doekhie over cybercriminaliteit.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 oktober 2021

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Je data en jij

Melanie Kranenburg
Je data en jij
Ons leven wordt steeds digitaler. We delen zelf data en er worden steeds meer data over ons verzameld. Dat maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Aan de hand van tien ervaringsverhalen duikt NEMO Kennislink in de wereld van data en algoritmes.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.