Naar de content

Wordt de aarde steeds groter?

Mats Halldin via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Zo vroeg een anonieme lezer zich af of de aarde steeds groter wordt, omdat we steeds dieper moeten graven om het verleden bloot te leggen. Kennislink-redacteur Marlies ter Voorde geeft antwoord.

Om onze geschiedenis bloot te leggen zijn altijd opgravingen nodig – kennelijk verdwijnt alles wat zich aan het aardoppervlak bevindt uiteindelijk onder de grond. Wordt de aarde dus steeds dikker? Waar komt het nieuwe materiaal vandaan? En wat doet het zwaarder worden van de aarde met de omlooptijd om de zon?

De reden dat er gegraven moet worden om de geschiedenis bloot te leggen, is inderdaad dat er continu nieuw materiaal op de grond terecht komt. Het gaat dan bijvoorbeeld om bladeren, zand, stof, sediment, en tegenwoordig ook menselijk afval. Dit is echter allemaal afkomstig van de aarde zelf: Het materiaal wordt onder meer aangeleverd door bergen die afslijten, bomen die hun voedsel zelf uit de diepere bodem onttrekken en woestijnen die deels worden weggeblazen door de wind. Het betreft dus geen nieuw materiaal, alles wordt gerecycled.

Er komt dus geen massa bij, maar het wordt constant herverdeeld, waardoor op sommige plekken op aarde de boel inderdaad steeds dieper komt te liggen (terwijl intussen bijvoorbeeld in de bergen het oude gesteente juist steeds dichter naar het oppervlak toe komt!)

De aarde neemt ook wel wat stof op uit de kosmos – af en toe zelfs een heel rotsblok, zoals onlangs toen er een meteorietenregen op Rusland neerdaalde – en verliest nu en dan wat massa als we een satelliet of ruimteschip lanceren. Die effecten zijn echter zo klein dat het de omlooptijd van de aarde om de zon niet beïnvloedt.

101 slimme vragen

Het eerste vragenboek van Kennislink is verschenen! Een boek met , ingestuurd door onze lezers, met antwoorden vanuit de wetenschap. In ‘Waarom worden mannen kaal?’ combineren we wetenschappelijke diepgang met heldere uitleg. Al onze vakgebieden komen er in aan bod, van biologie tot natuurkunde, taalwetenschap en geschiedenis. Voorbeelden van vragen:

  • Hoe dromen blinde mensen?
  • Groeit haar sneller in de zomer?
  • Waar hangt de iCloud?
  • Wanneer is het Nederlandse aardgas op?
  • Bestaat de G-spot?
  • Is arm zijn ongezond?

Hier kun je het boek bestellen.

En heb je zelf een nieuwe vraag? Stel hem hier

Een cover van het boek: waarom worden mannen kaal? 101 slimme vragen.

Het vragenboek van Kennislink verschijnt half mei.

Bertram & de Leeuw