Je leest:

Wat vind jij acceptabel in de strijd tegen corona?

Wat vind jij acceptabel in de strijd tegen corona?

NEMO Kennislink inventariseert meningen over de vaccinatiecampagne en de andere maatregelen tegen corona

De komende weken onderzoekt NEMO Kennislink de morele opvattingen van Nederland over corona en het vaccin. Iedere week een nieuw dilemma, waarvan we een aantal ook zullen voorleggen aan een ethicus.

Het vaccinatiepeil van Nederland is ook een mooi moment om het morele peil van het land in kaart te brengen. Wie heeft voorrang bij vaccinaties? Vinden we dat een vaccinatiebewijs verplicht kan worden gesteld? Zouden we ons plekje vooraan de rij afstaan? Wat vind jij van het huidige pakket aan maatregelen tegen corona? NEMO Kennislink inventariseert aan de hand van stellingen, en reflecteert bij elke vierde stelling met een ethicus.

Stel, je zit niet in een risicogroep, zou je jouw vaccin afstaan aan iemand in een land dat weinig vaccins heeft?

Zouden mensen met overgewicht voorrang moeten krijgen bij vaccinatie, om opnames in ziekenhuizen en IC’s snel naar beneden te krijgen?

Mensen met zwaar overgewicht lopen meer kans op ernstige complicaties bij een corona-infectie. Zij komen daardoor eerder op de IC terecht en hebben dan vaak ook meer intensieve zorg nodig. Om de zorg te ontlasten zou je deze risicogroep voorrang kunnen geven bij het vaccineren.

Is een vaccinatiebewijs voor (meer) toegang tot publieke ruimtes een goed idee?

In Israël, waar de vaccinatiecampagne ver is gevorderd, zijn publieke ruimtes als hotels, sportscholen en theaters weer open, op voorwaarde dat bezoekers alleen toegang hebben met een ‘green badge’ bij bewijs aan vaccinatie. Is dat ook voor Nederland een goede zaak?

Mogen werkgevers hun werknemers een bonus betalen als zij een vaccinatie halen?

Nu steeds meer mensen het coronavaccin ontvangen, komt het einde van het thuiswerken in zicht. Dit betekent dat we elkaar op kantoor weer gaan ontmoeten. Om te voorkomen dat collega’s elkaar besmetten kan een werkgever extra salaris inzetten om vaccinatie te bevorderen.

Moeten meer mensen de mogelijkheid krijgen om per post te stemmen?

Aankomende week gaan we met zijn allen richting de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In verband met het coronavirus is bepaald dat kiezers boven de 70 hun stem per post mogen uitbrengen. Jongere mensen mogen dat niet, ook niet als zij een kwetsbare gezondheid hebben. Zou het kabinet het briefstemmen moeten verruimen voor andere kwetsbare groepen?

Is het verstandig om mensen zichzelf te laten testen op corona?

In april komen er mogelijk coronasneltesten op de markt waarmee men zich thuis kan testen. Het idee is dat werkgevers en het onderwijs de testen kunnen inzetten voor een veilige werk- en leeromgeving. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de testen ook in de apotheek en supermarkt komen te liggen, zodat iedereen zich op elk moment kan testen. Maar is dit wel een goed idee?

Moet je zelf kunnen kiezen welk coronavaccin je krijgt?

Een veelvoorkomende vraag rondom het vaccineren is of je zelf mag bepalen welk vaccin je krijgt. De rijksoverheid geeft aan dat ze op basis van internationale adviezen kijkt naar welk vaccin voor een bepaalde doelgroep geschikt is. Je kan nu dus niet zelf kiezen welk vaccin je wil. Zou dat wel moeten kunnen?

Moeten bedrijven die aan de pandemie hebben verdiend meebetalen aan het herstel van de Nederlandse economie?

Vanwege de lockdown zijn we veel meer online gaan kopen. Webwinkels groeiden en er werden in 2020 meer pakketjes bezorgd dan ooit. Zelfstandige ondernemers merkten juist dat het een heel moeilijk jaar was. Moeten de grote bedrijven meebetalen om de lokale ondernemer er weer bovenop te helpen?

Moeten olympische en paralympische sporters voorrang krijgen bij vaccinatie?

Vanaf 23 juli starten de Olympische Zomerspelen en vanaf 24 augustus de Paralympische Spelen. Op dinsdag werd duidelijk dat de sporters die zich gekwalificeerd hebben voorrang krijgen bij de vaccinaties. Het gaat tot nu toe om tweehonderd olympiërs en honderd paralympiërs. Is het wenselijk dat zij voorrang krijgen?

Moeten farmaceutische bedrijven hun patent op de coronavaccins opgeven?

De farmaceutische bedrijven die coronavaccins produceren hebben patent aangevraagd op die vaccins. Dit betekent dat de bedrijven een aantal jaar lang het alleenrecht hebben om de vaccins te produceren. Moet de patentbescherming op coronavaccins opgeschort worden?

Vind jij het verstandig dat de terrassen weer (beperkt) open zijn?

Vanaf 28 april zijn de terrassen beperkt weer open. Van 12:00 tot 18:00 uur mogen we met een maximumaantal mensen buiten zitten, mits er van tevoren is gereserveerd. Tegelijkertijd stijgt het aantal coronabesmettingen en waarschuwen verschillende experts zelfs voor code zwart. Zou jij nu al weer een terrasje gaan pakken?

Is prullenbakvaccin.nl een goed initiatief?

De nieuwe website prullenbakvaccin.nl is opgezet om overgebleven vaccins niet weg te hoeven gooien. Mensen kunnen bij een huisarts in de buurt kijken of er een vaccin over is, en zo een vaccin halen voordat ze officieel aan de beurt zijn. Het gaat hierbij om vaccins die overblijven als een flesje al is aangebroken. Is dit een goed idee?

Moeten de middelbare scholen vóór de zomervakantie weer opengaan?

Het kabinet heeft bepaald dat het voortgezet onderwijs per 31 mei volledig open kan. Een week later is het zelfs verplicht om de scholen weer te openen en om fysiek les te geven. De leerlingen moeten nog wel een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand bewaren tot de leraren. Maar is het wel verstandig om de scholen nu te openen?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2021

Thema: Leven in tijden van corona

Melanie Kranenburg
Leven in tijden van corona
Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie - nu, en in de toekomst? Wij verbinden ervaringen uit de samenleving met wetenschappelijk onderzoek. Voor iedereen die op de hoogte wil blijven, maar ook voor wie zelf wil meepraten.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.