Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Wat is snel?

Twee dagen wachten op ‘bij de volgende afslag links afslaan’.

Wouter Meulemans voor NEMO Kennislink

Mijn computer is aan het ratelen om een probleem op te lossen. Het algoritme is niet erg snel, maar ja, ik heb dan ook aangetoond dat er waarschijnlijk geen erg snel algoritme bestaat dat het precieze antwoord berekent. Het kan dus nog wel even gaan duren. Het geeft me in ieder geval weer even tijd om wat te schrijven.

Twee dagen wachten
Uiteraard wil je altijd dat de computer het antwoord zo snel mogelijk berekent. Maar wat is haalbaar? En wat is acceptabel? Een korte route tussen twee plaatsen is redelijk snel te berekenen. Als je twee dagen zou moet wachten op je navigatiesysteem totdat die de route heeft berekend, dan zou dat niet echt een succes zijn. Aan de andere kant heb ik wel eens een presentatie bijgewoond waarin enthousiast verteld werd dat het ‘slechts’ een week duurde om een berekening te voltooien. Wat is snel? Het antwoord hierop hangt sterk af van het probleem dat je probeert op te lossen. Snelheid is in elk geval wel een bepalende factor voor het al dan niet succesvol zijn van een algoritme.

Sneller
Het algoritme heeft ondertussen het beste antwoord berekend voor mijn gestelde vraag. Tweeënhalf uur rekenen*, duurt nog wat lang naar mijn mening. Morgen toch maar eens kijken of ik niet nog iets kan vinden om het sneller te laten gaan.

*) Waarna het uiteindelijk ook nog zo’n 22 uur duurde om de optimaliteit vast te stellen…

ReactiesReageer