Naar de content

‘Wacht even, ik pak mijn biertje erbij’

Alcohol-gerelateerde posts op social media

karosieben, vrijgegeven in het publieke domein via Pixabay

Foto’s met bierflesjes in de hand of op tafel, we zien het dagelijks op social media. Onderzoekers weten dat dit soort foto’s leiden tot toename van alcoholgebruik. Maar waarom posten we zo’n foto eigenlijk? En bij wie komt dit gedrag het meeste voor?

7 april 2019

Uit onderzoek van Hanneke Hendriks en haar collega’s van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden bleek dat er verschillende redenen zijn waarom je wel of juist geen alcohol-gerelateerde posts plaatst. En dat leeftijd, geslacht en religie hierbij ook een rol spelen.

bridgesward, vrijgegeven in het publieke domein via Pixabay

Onder een groep jongvolwassenen (tussen de 12 en 30 jaar oud) zijn over dit gedrag verschillende vragenlijsten afgenomen. Uit de antwoorden blijkt dat foto’s op social media vaak gedeeld worden om aan de buitenwereld te laten zien hoe gezellig of leuk ze het hebben. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de grootste risicogroep, die alcohol-gerelateerde foto’s op social media plaatsen, wordt gevormd door jongens tussen de 25 en 30 jaar oud die niet religieus zijn.

Daarentegen geeft een groot deel van de groep onder de 25 jaar aan nog nooit een alcoholpost te hebben geplaatst op social media. Een klein deel van de totale groep vindt het posten van alcohol-gerelateerde foto’s stompzinnig of ziet hier mogelijke risico’s van in. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat hun werkgever de foto zal zien en hieraan consequenties verbindt.

technologicalcitizen.com, vrijgegeven in het publieke domein.

Hanneke Hendriks en haar collega’s gaan in een vervolgonderzoek kijken naar mogelijke middelen om deze alcoholposts terug te dringen, met name bij de grootste risicogroep. Ze willen er daarom voor zorgen dat deze groep meer bewust wordt van het posten van zo’n foto en van de mogelijke risico’s. Dat werkgevers of collega’s inderdaad anders over je kunnen gaan denken, wanneer ze zo’n alcohol-gerelateerde foto van je zien.

Dus wacht de volgende keer even met het pakken van je biertje tot de foto is gemaakt. Straks kun je nog fluiten naar die leuke baan!

ReactiesReageer