Naar de content

Waarom spiegelt een spiegel links en rechts?

Publiek domein

De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Joseph stelde de vraag hoe het komt dat een spiegel links en rechts lijkt te spiegelen terwijl boven en onder schijnbaar ongemoeid blijven. De vraag wordt beantwoord door Kennislinkredacteur Roel van der Heijden.

Als we in een spiegel kijken zien we onze linkerhand rechts van ons lichaam. Dus in een spiegel wordt links rechts. Hoe komt het dat onder niet boven wordt?

Joseph.

Roel van der Heijden, redacteur Natuurkunde en Techniek bij Kennislink, geeft antwoord:

Als dat het geval zou zijn, dan zou dat inderdaad merkwaardig zijn! Het is namelijk niet zo dat een spiegel links en rechts spiegelt. En dat gebeurt ook niet met boven en onder. Het enige wat een spiegel doet is het spiegelen van voor en achter, het verwisselt dus niet onder/boven of links/rechts.

Dat het toch lijkt alsof links en rechts omgedraaid zijn, komt door onze perceptie. Een belangrijke rol hierbij speelt dat de rechterhelft van ons lichaam (doorgaans) lijkt op onze linkerhelft.

Sta je voor een spiegel dan sta je neus aan neus met je eigen spiegelbeeld. Maar beeld je nu eens in dat je het spiegelbeeld bent. Dan moet je in gedachten jouw lichaam een halve slag draaien. Het is precies deze draaiing die links en rechts lijkt te verwisselen. Jouw rechterhand lijkt nu de linkerhand van het spiegelbeeld te zijn.

ReactiesReageer