Je leest:

Vragen over van alles en nog wat

Vragen over van alles en nog wat

Recensie van Waarom voel ik niet dat de aarde draait?

Auteur: | 14 november 2018

Vragenboeken zijn populair om kinderen van alles te vertellen over de wereld om ons heen. ‘Waarom voel ik niet dat de aarde draait?’ past goed in dat genre. Maar de vragen komen soms wat geforceerd over.

Lemniscaat

Voor nieuwsgierige kinderen (en welk kind is dat nou niet?) zijn er legio boeken beschikbaar die antwoord geven op allerlei vragen. Aan die stapel kunnen we nu ook ‘Waarom voel ik niet dat de aarde draait?’ (een briljante vraag overigens) van James Doyle en Claire Goble toevoegen. Ook dit boek gaat uit van vragen die kinderen stellen en de vragen zijn samengevoegd in verschillende thema’s zoals ‘bomen en bossen’, ‘weer en elektriciteit’ of ‘slapen en hersenen’. Per thema worden drie tot vier vragen uitgewerkt.

Het boek is mooi vormgegeven en doet denken aan een vergeeld plakboek met plaatjes uit oude kinderboeken, historische foto’s, schetsachtige tekeningetjes, afbeeldingen van kunstwerken en typografie alsof iemand snel nog wat in de kantlijn erbij heeft gezet. Klassieke kindervragen zoals ‘Waarom is de zee blauw?’ en ‘Waarom moet ik me wassen?’ en natuurlijk de titelvraag komen aan bod.

Toch zijn er ook minder geloofwaardige vragen. ‘Kan een wetenschapper ook kunstenaar zijn’ en ‘Kan voeding mijn lichaam veranderen?’ geven de indruk dat de schrijver vooral zelf hier heel graag iets over wilde vertellen. Maar gelukkig staan er ook meer originele vragen in, zoals ‘Op wie oefenen chirurgen?’, ‘Komen er nieuwe bergen bij?’ en de favoriete vraag van de thuislezer (8 jaar): ‘Waarom heet een muis een muis?’ De antwoorden zijn allemaal te vinden in dit vrolijke boek.

Meer kinderboeken over wetenschap

Voor de feestdagen van 2018 recenseren de redacteuren van NEMO Kennislink een groot aantal kinderboeken met een wetenschappelijk tintje voor in de schoen of onder de kerstboom. Lees hier alle recensies.

Waarom voel ik niet dat de aarde draait?

Tekst: James Doyle Illustraties: Claire Goble Vertaling: Jesse Goossens Uitgever: Lemniscaat ISBN 978 90 477 1016 5, 96 pagina’s, €14,95

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 november 2018

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.