Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Te gast bij RTL Late Night als Facebook-expert

RTL

Mijn vorige blog over de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Facebook leidde deze week tot een televisieoptreden bij Umberto Tan!

Op dinsdag, aan het einde van de dag, een half uur voordat onze kerstborrel zou beginnen op de Universiteit van Amsterdam kreeg ik een e-mail van RTL4. Of ik die avond bij Umberto Tan aan tafel wilde aanschuiven bij RTL Late Night om te praten over de nieuwe privacy voorwaarden van Facebook.

Miljoen mensen
Er ging van alles door mijn hoofd, ja natuurlijk wil ik graag over mijn onderzoek en expertise komen praten, maar er kijken wel bijna een miljoen mensen naar RTL Late Night! Nadat de eerste spanning was weggezakt, wist ik het zeker: ik zou die avond op televisie over Facebook meepraten.

Cola
Nadat ik alles had doorgesproken met de producer en ook wist wie er nog meer aan tafel zat, deelde ik het nieuws met mijn collega’s op de kerstborrel. Na twee grote glazen cola verliet ik de kerstborrel op weg naar de studio. Daar werd ik vriendelijk ontvangen en werd het verloop van de avond doorgesproken. Daarna ging ik in de make-up en was het wachten op de andere gasten en de opnames.

RTL

Ons item was als eerste aan de beurt en ik sprak over de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Facebook met Rachid Finge van de NOS en Axel Arnbak, ook onderzoeker aan de UvA bij het Instituut voor Informatierecht.

Niet-Facebook gebruikers
In mijn bijdrage ging ik in op een opmerking van Umberto Tan dat we er zelf voor zouden kiezen mee te doen aan de dataverzamelingspraktijken van Facebook door gebruik te maken van Facebook. Onderzoek van Arnold Roosendaal en Nik Cubrilovic heeft echter aangetoond dat Facebook ook niet-Facebook gebruikers volgt op het web. In mijn onderzoek met Carolin Gerlitz beschrijven we hoe dit proces werkt en hoe Facebook hiermee een infrastructuur aan het bouwen is waarin constant data uitgewisseld wordt.

Ik legde uit hoe Facebook de Like-Button gebruikt om Facebookgebruikers maar ook niet gebruikers te volgen op het web. Umberto Tan leek (onaangenaam) verrast door het feit dat Facebook dus ook mensen op het web volgt die geen Facebook account hebben.

Na ons item kwam Jan Jaap van der Wal met een geweldige sketch over de schaliegas-gate en kon ik heerlijk relaxen en genieten van zijn item. Aangezien ik naast Jan Jaap zat, kwam ik vervolgens uitgebreid lachend veel in beeld.

Het was een heel spannende, maar leuke avond bij RTL Late Night en ik ben blij dat ik iets over mijn onderzoek heb kunnen vertellen op televisie.

Gemist?
Kijk het hele item (15 minuten) hier terug.

ReactiesReageer